Οινοτουρισμός: Ο τρύγος στη Μακεδονία δίνει αφορμές για ταξίδι
οινοτουρισμός-ο-τρύγος-στη-μακεδονία-563216278

Οινοτουρισμός: Ο τρύγος στη Μακεδονία δίνει αφορμές για ταξίδι

Τα αμπελοχώραφα της Νάουσας, της Καβάλας και της Γουμένισσας τρυγούνται τώρα και μας προσκαλούν σε μια περιπλάνηση στους δρόμους του κρασιού της Μακεδονίας

Λίνα Καπετάνιου
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η ανομβρία και η ξηρασία έφεραν τον τρύγο νωρίτερα φέτος σε όλη την Ελλάδα και έτσι στη Μακεδονία ήδη τρυγούν τα αμπέλια. Πρωταγωνιστεί η περίφημη γηγενής ποικιλία Ξινόμαυρο στην περιοχή της Νάουσας αλλά μαζί και όλες οι υπόλοιπες, που προσφέρουν τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά ελληνικά κρασιά. Από την Καβάλα και τη Δράμα έως τη Χαλκιδική και τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, τα οινοποιεία εργάζονται εντατικά για τη συγκομιδή και την οινοποίηση. Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος περιλαμβάνει 33 οινοποιεία και έχει σχεδιάσει 8 διαδρομές σε αντίστοιχες περιοχές.

ΝΑΟΥΣΑ

Εδώ λαμβάνει χώρα ένα από τα μεγαλύτερα success stories του εγχώριου αμπελώνα και το Ξινόμαυρο έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή η ποικιλία είναι ο λόγος που το ελληνικό κόκκινο κρασί έχει περάσει τα σύνορα και ταξιδεύει στις αγορές του εξωτερικού. Στο κτήμα Κυρ-Γιάννη εκτός από την ξενάγηση, μπορείτε να κρατήσετε θέση και για μία από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για όλο τον Σεπτέμβριο. Στο οινοποιείο Βαένι θα περιηγηθείτε στους αμπελώνες και σε όλους τους χώρους παραγωγής. Στην πόλη της Νάουσας θα κάνετε τη βόλτα σας στην Παλιά Πόλη και στο Δημοτικό Πάρκο, από όπου περνάει και το ποτάμι Αράπιτσα. Αποδράσεις στην ορεινή φύση προσφέρει το όρος Βέρμιο.

Οινοτουρισμός: Ο τρύγος στη Μακεδονία δίνει αφορμές για ταξίδι-1
To οινοποιείο Βαένι (Φωτογραφία: Βίκυ Τσατσαμπά)

Φαγητό: Στο εστιατόριο 1902 (Β. Κωνσταντίνου 32) θα δοκιμάσετε μοντέρνα ελληνική κουζίνα με ντόπια υλικά και σχεδόν όλα τα κρασιά του ντόπιου αμπελώνα. Στα Οινομαγειρέματα (Στέφανου Δραγούμη 1) η ατμόσφαιρα είναι πιο χαλαρή και θα βρείτε αρκετά πιάτα, στο μαγείρεμα των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί ντόπιο κρασί. Διαθέτει μεγάλη λίστα με ετικέτες της περιοχής. 

Οινοτουρισμός: Κυρ-Γιάννη, Γιαννακοχώρι Νάουσας, τηλ. 23320-51100, Τρίτη-Κυριακή 11:00–18:00 

Βαένι, Επισκοπή Νάουσας, τηλ. 23320-44274, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00

ΚΑΒΑΛΑ

Τα γνωστά οινοποιεία Βιβλία ΧώραΚτήμα Παυλίδη και Nico Lazaridi βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Καβάλας και της Δράμας. Στην πρώτη θα πάτε για τις βόλτες στην Παλιά Πόλη και στο λιμάνι και στη δεύτερη για τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Ευκαιρία για αποδράσεις στην ορεινή φύση προσφέρει το Παγγαίο, το Φαλακρό Όρος και το Καράντερε (Δάσος Ελατιάς) από την πλευρά της Δράμας. 

Οινοτουρισμός: Ο τρύγος στη Μακεδονία δίνει αφορμές για ταξίδι-2
Κτήμα Παυλίδη (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβαμίδης)

Φαγητό: Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα θαλασσινά της Καβάλας στο Μελτέμι (Θάσου 3) και στο Ναυπηγείο (Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού 12). Στη Δράμα απολαύστε τη δροσιά και τα νόστιμα πιάτα στο Ροδόσταμο (Αγίας Βαρβάρας 13).

Οινοτουρισμός: Ο τρύγος στη Μακεδονία δίνει αφορμές για ταξίδι-3
Κτήμα Nico Lazaridi (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβαμίδης)

Οινοτουρισμός: Βιβλία Χώρα, Κοκκινοχώρι Καβάλας, τηλ. 25920-44974, Δευτέρα-Παρασκευή  10:00-14:00, κατόπιν συνεννόησης

Κτήμα Παυλίδη, Κοκκινόγεια Δράμας, τηλ. 25210-58300, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00, Σάββατο 10:00-14:00, κατόπιν συνεννόησης

Nico Lazaridi, Αγορά Δράμας, τηλ. 25210-82049, Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-15:00, Σαββατοκύριακα κατόπιν ραντεβού

ΠΕΛΛΑ-ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Μικρά οινοποιεία με χαρακτήρα και δυναμικά κρασιά συναντάμε σε αυτήν την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κοντά στα Γιαννιτσά και τη Γουμένισσα. Οι τοπικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα και οι διεθνείς Merlot και Cabernet Sauvignon κυριαρχούν. Το Μικρό Κτήμα Τίτου βρίσκεται σε μια κατάφυτη από βελανιδιές πλαγιά στους πρόποδες του όρους Πάικου, κοντά στη Γουμένισσα, ενώ για το οινοποιείο ZINIΔEOS θα κατευθυνθείτε στο χωριό Λουτράκι, κοντά στα ιαματικά  λουτρά Πόζαρ. Τα Γιαννιτσά και η Γουμένισσα προσφέρουν επιλογές σε διαμονή και φαγητό, ενώ η ορεινή φύση του Πάικου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Οινοτουρισμός: Ο τρύγος στη Μακεδονία δίνει αφορμές για ταξίδι-4
Το Μικρό Κτήμα Τίτου 

Το Μικρό Κτήμα Τίτου

Φαγητό: Το μπιστρό Έντεκα (Ελ. Βενιζέλου 136, Γιαννιτσά) προσφέρει μοντέρνα ελληνική κουζίνα και δίνει μεγάλη έμφαση στο κρασί. Το εστιατόριο Βασιλικός (Καλλίπολη, 17 χλμ από τα Γιαννιτσά) έχει πάντα ενδιαφέροντα και δημιουργικά πιάτα και καλή λίστα κρασιών.

Οινοτουρισμός: Μικρό Κτήμα Τίτου, θέση Δύο Ποτάμια, Γουμένισσα, τηλ. 23430-43074, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-15:00

ZINIDEOS, Λουτράκι Αλμωπίας, τηλ. 23840-91110, Δευτέρα-Σάββατο 10:30–16:30 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT