36 ώρες στο Ελσίνκι: Πού να πάτε, τι να δείτε

36 ώρες στο Ελσίνκι: Πού να πάτε, τι να δείτε

Γλυκό φθινόπωρο για τον βορρά, με χειμωνιάτικο σκηνικό για μας τους νότιους, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας κρύβει εκπλήξεις στην αρχιτεκτονική, το design, τη γαστρονομία και τη φύση του αρχιπελάγους

9' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Φινλανδία κατατάσσεται ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, και το φθινόπωρο είναι μια καλή περίοδος για να επισκεφθείτε την πρωτεύουσά της. Θαυμάστε την υπέροχη αρχιτεκτονική της νέας κεντρικής βιβλιοθήκης, περιπλανηθείτε στα καταστήματα της Design District, ζήστε την εμπειρία μιας παραδοσιακής σάουνας, εξερευνήσετε τα νησιά του αρχιπελάγους, ανακαλύψτε πέριξ της προκυμαίας τις μοντέρνες γειτονιές που ξεφυτρώνουν στις άλλοτε βιομηχανικές περιοχές.

Παρασκευή

4 μ.μ. | Εξερευνήστε τις σύγχρονες γειτονιές

Οι περισσότεροι επισκέπτες φτάνουν στο Ελσίνκι στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, που αποτελεί και ιδανικό σημείο εκκίνησης για μια περιήγηση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική της πόλης. Πρώτα, όμως, σταθείτε για λίγο να θαυμάσετε την art nouveau πρόσοψη του σταθμού, φτιαγμένη από φινλανδικό γρανίτη και σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Έλιελ Σάαρινεν, με τον εντυπωσιακό πύργο του ρολογιού και τους επιβλητικούς φανοφόρους που πλαισιώνουν την κύρια είσοδο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η νέα κεντρική βιβλιοθήκη Oodi, ένα μεγαλειώδες τριώροφο κτίριο με κυματιστή ξύλινη πρόσοψη. Ανεβείτε στον τελευταίο όροφο όπου θα ανακαλύψετε έναν φωτεινό, γυάλινο χώρο ανάγνωσης, γνωστό ως «o παράδεισος των βιβλίων». Εκεί, ένα ευρύχωρο μπαλκόνι προσφέρει θέα στην καταπράσινη πλατεία Κανσαλαϊστόρι, που περιβάλλεται από άλλα αρχιτεκτονικά ορόσημα: το καμπυλόγραμμο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma, το γυάλινο Μέγαρο Μουσικής Musiikkitalo και το υπό ανακαίνηση Finlandia Hall, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Άλβαρ Άαλτο.

36 ώρες στο Ελσίνκι: Πού να πάτε, τι να δείτε-1
Oodi, η νέα κεντρική βιβλιοθήκη του Ελσίνκι.

5 μ.μ. | Συνδυάστε την αρχιτεκτονική με την τέχνη

Στη συνέχεια επισκεφθείτε το Amos Rex, ένα νέο μουσείο -γνωστό και ως Amos Anderson Art Museum πριν μεταφερθεί στη σημερινή του θέση-, που άνοιξε σε ένα λειτουργικό κτίριο της δεκαετίας του 1930 στην πλατεία Λασιπαλάτσι. Θα εντυπωσιαστείτε από τους φουτουριστικούς κυματιστούς θόλους της πλατείας, καθένας με έναν σφαιρικό φεγγίτη που φωτίζει τις υπόγειες αίθουσες του μουσείου, ενώ έχει ενδιαφέρον και η προσωρινή έκθεση με γιγάντιες, καταπράσινες φιγούρες του Φινλανδού γλύπτη Κιμ Σίμονσον (έως τις 20 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο). Στο εσωτερικό του μουσείου (είσοδος 20 ευρώ), οι τρέχουσες εκθέσεις περιλαμβάνουν μεταϊμπρεσιονιστικούς πίνακες του Φινλανδού καλλιτέχνη Μάγκνους Ένκελ, καθώς και μια βιωματική εγκατάσταση της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής ομάδας Keiken, με κρεβάτια και «μήτρες» από σιλικόνη. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Τέχνης HAM, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την έκθεση «Παράδεισος», μια πρωτοποριακή παρουσίαση μεγάλων ζωγραφικών έργων της Τούβε Γιάνσον, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 80ή επέτειο από τη δημιουργία των Moomin, των ιδιόρρυθμων ξωτικών με όψη ιπποπόταμου που δημιούργησε η καλλιτέχνιδα (από τις 25 Οκτωβρίου έως 6 Απριλίου 2025, είσοδος 18 ευρώ). Το μουσείο φιλοξενεί επίσης μια μικρή μόνιμη συλλογή με τοιχογραφίες της.

7:30 μ.μ. | Γευτείτε ένα δημιουργικό χάος

Αν και η διασκέδαση δεν αναγράφεται ρητά στο μενού, αποτελεί πάντα μέρος της εμπειρίας στο Luovuus Kukkii Kaaoksesta, που μεταφράζεται ως «η δημιουργικότητα ανθίζει από το χάος». Αυτό το εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, που άνοιξε το 2022, έχει εκλεκτική διακόσμηση με αντικείμενα από καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών, μια πολύχρωμη τοιχογραφία με θαλάσσια πλάσματα κι ένα μενού με ευρηματικά, εποχικά μικρά πιάτα. Ζητήστε τραπέζι στην κύρια αίθουσα, όπου ο ιδιοκτήτης Σάμου Ράσανεν εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την κουβέντα και τους εξαιρετικούς συνδυασμούς κρασιών που προτείνει. Πρόσφατα σέρβιρε φρέσκο χτένι σασίμι με ροζ σουσάμι και φέτες από νεκταρίνι, λευκά σπαράγγια και «αφρώδη» σάλτσα μπεαρνέζ (13 ευρώ), και για επιδόρπιο παγωτό «tuttifrutti parfait» με γεύση ιβίσκου (10 ευρώ).

10 μ.μ. | Ιδρώστε στη σάουνα

36 ώρες στο Ελσίνκι: Πού να πάτε, τι να δείτε-2
Η Uusi Sauna στη γειτονιά Γιατκασάαρι.

Μετά το δείπνο, ζήστε την αυθεντική φινλανδική εμπειρία κοινωνικοποίησης, χαλαρώνοντας στη σάουνα. Η Sompasauna, μια δημοφιλής επιλογή στη βιομηχανική περιοχή βόρεια της πόλης, με τρεις μεικτές σάουνες όπου μπορείτε να μπείτε και γυμνοί, βρίσκεται λίγα βήματα από τη Βαλτική Θάλασσα. Είναι ένας δημόσιος χώρος χωρίς εισιτήριο -ούτε προσωπικό- και οι χρήστες καλούνται να συνεισφέρουν είτε με δωρεές είτε βοηθώντας με την κοπή καυσόξυλων. Πάρτε μαζί την πετσέτα σας και ένα λουκέτο για τα υπάρχοντά σας. Για μια νυχτερινή εμπειρία με περισσότερες ανέσεις, επισκεφθείτε την Uusi Sauna στο Γιατκασάαρι, μια νέα συνοικία που μέχρι το 2008 ήταν εμπορικό λιμάνι. Αυτή η σύγχρονη εγκατάσταση έχει ξεχωριστές σάουνες για κάθε φύλο (είσοδος 18 ευρώ, ενοικίαση πετσέτας 5 ευρώ), ενώ διαθέτει και μπαρ που σερβίρει σκανδιναβική χειροποίητη μπίρα στην αυλή, όπου οι επισκέπτες δροσίζονται μεταξύ των συνεδριών.

Σάββατο

10 π.μ. | Αγοράστε βρώσιμα αναμνηστικά

36 ώρες στο Ελσίνκι: Πού να πάτε, τι να δείτε-3
Το Vanha Kauppahalli, η Παλιά Αγορά του 19ου αιώνα, αποτελεί την πρώτη στάση για τους επισκέπτες που φτάνουν με τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Το Vanha Kauppahalli, η Παλιά Αγορά του 19ου αιώνα, αποτελεί την πρώτη στάση για τους επισκέπτες που φτάνουν με τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια στην πολυσύχναστη προκυμαία. Για μια πιο αυθεντική εμπειρία επιβιβαστείτε στο τραμ προς το Κάλλιο, στα βόρεια της πόλης, όπου βρίσκεται το Hakaniemen Kauppahalli, η αγορά της συνοικίας Χακανιέμι, που επαναλειτούργησε πέρυσι μετά από εκτενή ανακαίνιση. Περιπλανηθείτε στο διώροφο κτίριο με τα κόκκινα τούβλα, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1914, και ανακαλύψτε ευρύχωρους διαδρόμους γεμάτους φρέσκα ψάρια, κρέατα, εποχικά λαχανικά, απολαυστικά κέικ και γλυκά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ψωμί σίκαλης και να προμηθευτείτε βρώσιμα σουβενίρ, όπως καπνιστό τάρανδο, αλμυρές καραμέλες γλυκόριζας και καβουρδισμένο επιτόπου καφέ.

11:30 π.μ. | Brunch με ντόπιους

Σε μικρή απόσταση από την αγορά θα βρείτε το Way Bakery, καφέ και αρτοποιείο με μινιμαλιστικό ντιζάιν και τραπεζάκια έξω, όπου οι ντόπιοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν γκρανόλα (7 ευρώ) και μια μεγάλη φοκάτσια με μοτσαρέλα (11,50 ευρώ). Για brunch υπάρχουν πολλές επιλογές στον ατσάλινο πάγκο. Ανακαλύψτε τα παγωμένα φινανσιέ με ραβέντι και φράουλα και τα μαριτότσι με βατόμουρο και μασκαρπόνε (από 6,50 ευρώ). Η δική μου αγαπημένη επιλογή είναι το προζυμένιο ψωμί με λεπτές φέτες τυριού, μια γενναιόδωρη δόση αλατισμένου βουτύρου και ένα αυγό μελάτο (11 ευρώ).

1 μ.μ. | Βόλτα στο αρχιπέλαγος

36 ώρες στο Ελσίνκι: Πού να πάτε, τι να δείτε-4
Ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του αρχιπελάγους του Ελσίνκι, η Σουομενλίνα.

Τα ηλιόλουστα καλοκαιρινά απογεύματα πολύς κόσμος σχηματίζει ουρές στην προκυμαία περιμένοντας το καραβάκι που θα τους μεταφέρει σε ένα από τα πάνω από 300 νησιά του αρχιπελάγους του Ελσίνκι. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το Σουομενλίνα, πρώην φρούριο και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το φέρι αναχωρεί κάθε 15 λεπτά. Αν προτιμάτε κάτι πιο ήσυχο, προτιμήστε το Βαλλισάαρι, νησάκι που ήταν στρατιωτική ζώνη από τον 18ο αιώνα και άνοιξε για το κοινό το 2016 (13,90 ευρώ μετ’ επιστροφής). Εκεί θα φτάσετε μετά από μια ευχάριστη 20λεπτη διαδρομή. Ακολουθήστε το μονοπάτι των τριών χιλιομέτρων που διασχίζει καταπράσινα δάση, περνά δίπλα από μια λίμνη, από λιβάδια με πρόβατα που βόσκουν ανέμελα και από στρατιωτικά οχυρά με εκπληκτική θέα.

4 μ.μ. | Ανακαλύψτε την Design District

36 ώρες στο Ελσίνκι: Πού να πάτε, τι να δείτε-5
Τσάντα με βελονάκι από το Finnish National Romance Museum.

Επιστρέφοντας στην πόλη, περιπλανηθείτε στην Design District, συνοικία γεμάτη καταστήματα, γκαλερί, ξενοδοχεία, εστιατόρια και μουσεία με επίκεντρο το ντιζάιν. Ανακαλύψτε την αναδυόμενη φινλανδική μόδα στην μπουτίκ Liike, με τα φωτεινά λουλουδάτα παλτό της σχεδιάστριας Μίια Χαλμεσμάα η οποία κατάγεται από την πόλη Τούρκου, και τα χειροποίητα πλεκτά της τοπικής μάρκας Finnish National Romance Museum. Λίγα τετράγωνα νότια, στο Fasaani Antiikki, ένα δαιδαλώδες κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών, χαζέψτε φινλανδικές αντίκες, όπως κεραμικά πιάτα Arabia και γυάλινα ποτήρια Iittala. Στη συνέχεια επισκεφθείτε το κοντινό Salakauppa, ένα μικροσκοπικό κατάστημα γεμάτο ευφάνταστους χειροποίητους θησαυρούς, όπως ρωσικές ματριόσκες και ζωγραφισμένες στο χέρι ιαπωνικές κούκλες κοκέσι.

7:30 μ.μ. | Μοιραστείτε μικρά πιάτα

Νοτιοδυτικά της πόλης αναζητήστε το BasBas Kulma, το αδελφάκι του Baskeri and Basso, αγαπημένο μπιστρό των ντόπιων. Το νέο αυτό στέκι διαθέτει μια ευρύχωρη αίθουσα με τούβλινους τοίχους, εκτεθειμένους σωλήνες και χαλαρή ατμόσφαιρα. Κάντε κράτηση για να απολαύσετε, παρέα με το ευχάριστο πλήθος, σουβλάκια χταποδιού ψημένα στα κάρβουνα με πικάντικο λουκάνικο ‘nduja (€14) και καβουρδισμένο λάχανο σε σάλτσα φιστικιού με τσίλι (€12). Άλλα εξαιρετικά πιάτα είναι η τραγανή σαλάτα με λαχανόριζα και αχλάδι, θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί και βινεγκρέτ με ραβέντι (11 ευρώ), ο συνδυασμός μικρών γαρίδων Βαλτικής με τρυφερές πατάτες και «αφρώδη» κρέμα χρένου (11 ευρώ), και για επιδόρπιο η ζεστή βελγική βάφλα με μαρμελάδα βερίκοκο και μους λευκής σοκολάτας (9 ευρώ).

10 μ.μ. | Κοκτέιλ ή μπύρα;

36 ώρες στο Ελσίνκι: Πού να πάτε, τι να δείτε-6
Tο Bob’s Laundry, ένα ιδιόμορφο κοκτέιλ μπαρ με διακόσμηση εμπνευσμένη από τα self-service πλυντήρια.

Μετά το δείπνο, περπατήστε δύο τετράγωνα μέχρι το Bob’s Laundry, ένα ιδιόμορφο κοκτέιλ μπαρ με θεματική διακόσμηση, εμπνευσμένη από τα self-service πλυντήρια. Εδώ θα απολαύσετε κοκτέιλ όπως το Rum’N’Soap που σερβίρεται σε ψηλό σκαλιστό ποτήρι, το οποίο αποτελείται από ρούμι, ανανά, λίτσι, πορτοκάλι και καρύδα (14 ευρώ). Εναλλακτικά, επιβιβαστείτε στο τραμ για το SalamaNation, μια μπυραρία στη γειτονιά Κάμπι όπου θα δοκιμάσετε φινλανδικές χειροποίητες μπύρες σαν τη Neo-Elektro, μια θολή IPA (Indian Pale Ale) της Salama Brewing.
Κυριακή

10 π.μ. | Η απόλαυση του καφέ

Μήπως ο καφές είναι το κλειδί της ευτυχίας; Οι Φινλανδοί συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων καταναλωτών καφέ παγκοσμίως, οπότε σίγουρα αποτελεί μέρος της εξίσωσης. Για του λόγου το αληθές, επισκεφθείτε το Rams Roasters, μικρό πολυσύχναστο καφέ σε ένα ήσυχο δρομάκι στη νότια συνοικία Ουλάνλιννα. Παραγγείλτε εσπρέσο (4,50 ευρώ) ή καφέ από ελαφρώς καβουρδισμένους κόκκους της σουηδικής Koppi Roasters (3,50 ευρώ) και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά αρτοσκευάσματα, ιδιαίτερα τα βουτυράτα ψωμάκια κανέλας σε φινλανδικό στιλ: υπερμεγέθη και πασπαλισμένα με μαργαριταρένια ζάχαρη (5,20 ευρώ).

Μεσημέρι | Γνωρίστε τον υπέροχο κόσμο του Άλβαρ Άαλτο

36 ώρες στο Ελσίνκι: Πού να πάτε, τι να δείτε-7
Το Aalto House, που σχεδίασαν και κατοίκησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1930 ο διάσημος αρχιτέκτονας Άλβαρ Άαλτο και η πρώτη του σύζυγος, Άινο.

Το Aalto House είναι ένα λιτό διώροφο σπίτι, σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Άλβαρ Άαλτο και την πρώτη του σύζυγο, Άινο, στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Σήμερα, το καλοδιατηρημένο κτίριο στο προάστιο Μουνκκινιέμι, μισή ώρα με το τραμ από το κέντρο, λειτουργεί ως μουσείο με ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις (εισιτήριο 30 ευρώ). Αυτό υπήρξε οικογενειακή κατοικία και γραφείο, με ένα συρόμενο διαχωριστικό ανάμεσα στις δύο πτέρυγες, κάθε μία από τις οποίες ήταν επιπλωμένη με το χαρακτηριστικό μοντέρνο στυλ των μέσων του προηγούμενου αιώνα, στο οποίο οι Άαλτο υπήρξαν πρωτοπόροι. Αν δεν χορτάσατε με την ωριαία ξενάγηση, το Studio Aalto απέχει μόλις επτά λεπτά με τα πόδια και πρόκειται για ένα άλλο κτίσμα που σχεδίασε ο Άαλτο στη δεκαετία του 1950, για να στεγάσει το αναπτυσσόμενο αρχιτεκτονικό του γραφείο (ξενάγηση 20 ευρώ).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Το εστιατόριο Luovuus Kukkii Kaaoksesta σερβίρει ευρηματικά μικρά πιάτα.

Το νησάκι Βαλλισάαρι του αρχιπελάγους διαθέτει όμορφα μονοπάτια, καταπράσινα δάση, βοσκοτόπια και πρώην στρατιωτικά οχυρά με εκπληκτική θέα.

Το λιτό Aalto House, σχεδιασμένο στα μέσα της δεκαετίας του 1930 από τον διάσημο Φινλανδό αρχιτέκτοντα Άλβαρ Άαλτο και την πρώτη του σύζυγο, Άινο, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο με οργανωμένες ξεναγήσεις.

36 ώρες στο Ελσίνκι: Πού να πάτε, τι να δείτε-8
Στο πολυσύχναστο Rams Roasters σερβίρουν πολύ καλό καφέ και εξαιρετικά βουτυράτα ψωμάκια κανέλας.

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Στο Way Bakery, καφέ και αρτοποιείο με τραπεζάκια έξω, οι ντόπιοι απολαμβάνουν το brunch τους.

Το BasBas Kulma σερβίρει μεζέδες της σχάρας σε έναν μεγάλο χώρο με τούβλινους τοίχους και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Στο Bob’s Laundry, ένα ιδιόμορφο κοκτέιλ μπαρ εμπνευσμένο από τα self-service πλυντήρια, θα απολαύσετε το κοκτέιλ Rum’N’Soap, με ρούμι, ανανά, λίτσι, πορτοκάλι και καρύδα.

Η μπυραρία SalamaNation έχει 20 βαρέλια με χειροποίητη μπύρα από φινλανδικές, κυρίως, ζυθοποιίες.

Στο πολυσύχναστο Rams Roasters θα πιείτε εξαιρετικό εσπρέσο και θα γευτείτε βουτυράτα, φινλανδικού τύπου ψωμάκια κανέλας.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το Hotel Maria, που άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο στην παραλιακή γειτονιά Κρουνουνχάκα, διαθέτει 117 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, εστιατόριο, σπα και ατμοσφαιρικό μπαρ. Οι τιμές ξεκινούν από 425 ευρώ.

Το Hobo Helsinki διαθέτει 183 άνετα, πολύχρωμα δωμάτια, γυμναστήριο και ένα δημοφιλές μπαρ με βεράντα. Οι τιμές ξεκινούν από 180 ευρώ.

Το Scandic Helsinki Hub έχει περισσότερα από 350 μοντέρνα, ευρύχωρα δωμάτια, καθώς και παροχές όπως πλούσιο πρωινό μπουφέ που περιλαμβάνεται στην τιμή, γυμναστήριο, σάουνα και μεγάλο χώρο συνεδριάσεων. Οι τιμές ξεκινούν από 150 ευρώ.

Για βραχυχρόνια μίσθωση αναζητήστε κατάλυμα στη μοδάτη συνοικία Πουναβουόρι, με πολλά υπέροχα εστιατόρια, μπαρ, καφέ και πάρκα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT