Τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά της Κωνσταντινούπολης

Τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά της Κωνσταντινούπολης

Οι καλύτερες διευθύνσεις για να δοκιμάσουμε μπακλαβά, κανταΐφι και κιουνεφέ στην Κωνσταντινούπολη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν το καλό φαγητό και οι γεύσεις είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σας περιγράψει κάποιος επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη. Μία από τις γαστρονομικές εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα σιροπιαστά γλυκά της Πόλης. Αρκετά από αυτά τα βρίσκουμε και εδώ ή τα φτιάχνουμε στα σπίτια μας, αφού οι δύο κουζίνες, η τουρκική και η ελληνική, δανείζονται πολλά στοιχεία η μία από την άλλη. Δύσκολα όμως θα βρείτε σε ελληνικό ζαχαροπλαστείο τόσο μεγάλη ποικιλία. Καθώς δε αλλάζουν οι πρώτες ύλες, αλλάζει και το γευστικό αποτέλεσμα.

Τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά της Κωνσταντινούπολης-1

Στα ζαχαροπλαστεία της Πόλης, οι επιλογές είναι ανεξάντλητες. Σχεδόν όλα τα σιροπιαστά σερβίρονται σε πληθώρα παραλλαγών, που συνήθως διαφοροποιούνται λόγω του ξηρού καρπού. Φυσικά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο μπακλαβάς με φιστίκι ή καρύδι, τετράγωνος ή στρόγγυλος, σοκολατένιος ή χωρίς ξηρούς καρπούς, ακόμα και χωρίς γλουτένη. Τη μάχη για την πατρότητα του γλυκού κέρδισε η Τουρκία πριν από λίγα χρόνια, όταν ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).  

Τραγανά φύλλα, ελαφρύ σιρόπι, μπόλικος ξηρός καρπός στη γέμιση, διάφορα σχήματα και μεγέθη: στα ζαχαροπλαστεία της Πόλης θα θυμηθείτε γιατί ο μπακλαβάς είναι τόσο αγαπητό και φημισμένο γλυκό. Στις προθήκες τους θα δείτε και κανταΐφι, που το κάνουν πιο επίπεδο και όχι τόσο φουσκωτό σε σχέση με τις ελληνικές συνταγές. Το φύλλο είναι πιο ξεροψημένο και συμπαγές, ενώ επίσης γεμίζεται με κάθε είδους ξηρό καρπό.

Τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά της Κωνσταντινούπολης-2

Θα δείτε επίσης πολλά «πράσινα» σιριοπιαστά: είναι το άφθονο φιστίκι που τους δίνει αυτό το χρώμα και η χρήση ενός πολύ λεπτού φύλλου για το τύλιγμα. Το κιουνεφέ που φτιάχνεται με φύλλο κανταΐφι και τυρί θα το ετοιμάσουν εκείνη την ώρα μπροστά σας, ψήνοντας το σε ατομικά δισκάκια, ώστε να έρθει καυτό στο τραπέζι σας.

Σχεδόν όλα τα ζαχαροπλαστεία της Κωνσταντινούπολης διατηρούν την αυθεντική τους ατμόσφαιρα με πολλά τραπέζια στη σάλα τους, έτσι ώστε το γλυκό να θεωρείται αφορμή για έξοδο και όχι μόνο μια στάση για να προμηθευτεί κανείς γλυκά για το σπίτι. Οι μεγάλες αίθουσές τους γεμίζουν με κόσμο, όπου σερβίρεται επίσης καφές και τσάι. 

Οι πιο χρήσιμες διευθύνσεις

1. Με ιστορία που ξεκινάει από το 1781 και με καταγωγή από το Γκαζιαντέπ, την πατρίδα του μπακλαβά, τα ζαχαροπλαστεία Faruk Güllüoğlu σερβίρουν μια εθιστική εκδοχή μπακλαβά, ιδιαίτερα τραγανού και νόστιμου. Λειτουργούν δεκάδες σημεία πώλησης σε όλη την Τουρκία, και θα τα βρείτε σχεδόν σε κάθε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπως επίσης σε τουριστικά σημεία της, όπως η πλατεία Ταξίμ. farukgulluoglu.com.tr 

2. Από το 1864 παράγουν γλυκά στα ζαχαροπλαστεία Hafiz Mustafa και το πρώτο εργαστήριο βρισκόταν στη συνοικία Eminonu. Έχοντας αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις, η εταιρεία συνεχίζει να μεγαλώνει και διαθέτει πάνω από δέκα σημεία πώλησης στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσά τους και στον κεντρικό πεζόδρομο της Istiklal, στη συνοικία Πέρα, στο λιμάνι του Γαλατά και αλλού. hafizmustafa.com 

3. Πολύ καλές εκδοχές των παραδοσιακών σιροπιαστών γλυκών θα βρείτε και στα ζαχαροπλαστεία Mahizer σε τέσσερα σημεία στην Κωνσταντινούπολη. mahizer.com  

4. Το Karaköy Güllüoğlu (Kemankeş Karamustafa Paşa, Kemankeş Cd. No:67, Beyoğlu) διαθέτει προσεγμένο περιβάλλον και βγάζει τραπεζάκια έξω.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT