Tι να δείτε σε ένα Σαββατοκύριακο στη Σμύρνη

Tι να δείτε σε ένα Σαββατοκύριακο στη Σμύρνη

Ιδανικός προορισμός για μια σύντομη φθινοπωρινή απόδραση, η Σμύρνη γοητεύει με την ατμόσφαιρα και την ενέργειά της

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ήλιος χαμηλώνει για να χαθεί πίσω απ’ το Κορδελιό, η θαλασσινή αύρα βρίσκει το δρόμο της προς τα στενά της πόλης και το Kordon τραβάει τους Σμυρνιούς σαν μαγνήτης. Είναι Σάββατο βράδυ και η 3,5χιλιομέτρων προκυμαία της Σμύρνης, από την πλατεία Konak μέχρι την προβλήτα του Alsancak, γεμίζει με κόσμο. Παρέες μαζεύονται στα παγκάκια, οικογένειες κάνουν πικνίκ στο γρασίδι, μουσικοί δίνουν ρεσιτάλ, πλανόδιοι πωλητές πουλούν μύδια, ξηρούς καρπούς και χυμούς. Οι βραδιές στο άλλοτε κοσμοπολίτικο «Παρίσι του Λεβάντε» έχουν κάτι από γιορτή. Η Σμύρνη μπορεί να έχει χάσει την αίγλη του περασμένου αιώνα, αλλά έχει αφήσει πίσω της τα πονεμένα χρόνια της καταστροφής.Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας υποδέχεται τους επισκέπτες της με όλο τον πλούτο του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της και με τη ματιά της στραμμένη στο μέλλον.

Tι να δείτε σε ένα Σαββατοκύριακο στη Σμύρνη-1
Η πόλη Foça (Φώκαια).

Ιδανικός προορισμός για μια σύντομη φθινοπωρινή απόδραση, αλλά και για ένα οδοιπορικό στα παράλια της Μικράς Ασίας, που εκτός από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Περγάμου και της Εφέσου, φιλοξενεί και μερικούς από τους πιο όμορφους «slow» προορισμούς της Τουρκίας, όπως τις πόλεις Seferihisar (Τέως) και Foça (Φώκαια), η Σμύρνη προσφέρει απλόχερα μια μοναδική ατμόσφαιρα, άλλοτε φορτισμένη από τις μνήμες των γιαγιάδων και των παππούδων μας, κι άλλοτε γεμάτη ζωντάνια και φρέσκια ενέργεια από τις αγορές μέχρι τις γκαλερί, τα καφέ και τα μπαράκια της.

Tι να δείτε σε ένα Σαββατοκύριακο στη Σμύρνη-2
Η συνοικία Alsancak.

Από τις πιο όμορφες περιοχές, τόσο για διαμονή, όσο και για εξερεύνηση, είναι η συνοικία του Alsancak, όπου βρισκόταν η παλιά ευρωπαϊκή γειτονιά της πόλης, γνωστή ως Πούντα. Ανάμεσα στα παλιά ελληνικά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκονάκια, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε καφέ ή εστιατόρια, εκτός από την διάσημη παραλιακή (Atatürk), ξεχωρίζει η παλιά οδός Paraleli (Cumhuriyet) με τα βίντατζ μαγαζιά, τα μπαράκια και τις γκαλερί, η οδός Kıbrıs Şehitleri, με τα εμπορικά καταστήματα και η οδός 1453 με τους μεϊχανέδες της. Στο Alsancak βρίσκονται και πολλά από τα μουσεία της Σμύρνης, όπως το Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο, το Μουσείο του Atatürk και τα μουσεία που φιλοξενούνται στο Kültürpark.

Τι να δείτε σ’ ένα Σαββατοκύριακο

1. Την Αρχαία Αγορά, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα υπαίθρια μουσεία της Τουρκίας

Tι να δείτε σε ένα Σαββατοκύριακο στη Σμύρνη-3

Μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες αγορές που σώζονται έως τις μέρες μας, η Αγορά της Σμύρνης χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. και είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο ιδιαίτερης σημασίας. Οι στοές του εμπορικού και διοικητικού κέντρου της Αρχαίας Σμύρνης σώζονται μέχρι σήμερα, νερά τρέχουν ακόμα από τις αρχαίες κρήνες, ρωμαϊκά κτίσματα, αρχαιοελληνικές κολώνες, βωμοί και εξέδρες γεμίζουν τα τρία επίπεδα αυτού του υπαίθριου μουσείου, που βρίσκεται στην περιοχή Namazgah στο κέντρο της πόλης.

2. Το Kemeralti, το μεγαλύτερο «ανοιχτό» εμπορικό κέντρο στον κόσμο

Tι να δείτε σε ένα Σαββατοκύριακο στη Σμύρνη-4

Ένας τεράστιος λαβύρινθος από εκατοντάδες εμπορικούς δρόμους άρχισε να δημιουργείται τον 17ο αιώνα, όταν οι Οθωμανοί έχτισαν μια σειρά από καμάρες για να στεγάσουν τους εμπόρους του δρόμου του μεταξιού που έφταναν στη Σμύρνη για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Σήμερα το παζάρι του Kemeralti φιλοξενεί πολλές διαφορετικές αγορές της πόλης, από την ψαραγορά μέχρι την αγορά κοσμημάτων, καθώς και ένα σπάνιο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής, τη σκεπαστή αγορά Kızlar Ağası Hanı. Αυτό το τεράστιο υπαίθριο εμπορικό κέντρο δεν αποτελεί μόνο σημείο αναφοράς για ψώνια, αλλά και για γαστρονομικές συναντήσεις, κυρίως γύρω από την περιοχή του αρχαίου τζαμιού Hisar.

3. Το Kedife Kale, το «βελούδινο κάστρο»

Η Ακρόπολη της Σμύρνης βρίσκεται στον λόφο Πάγος, σε ύψος 186 μέτρων από τη θάλασσα και προσφέρει μια μοναδική θέα σε όλο τον κόλπο. Αν και δεν έχουν σωθεί πολλά από το αρχαίο οχυρό Kedifekale, που χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο και στη συνέχεια ανακαινίστηκε από Βυζαντινούς και Οθωμανούς, μέσα στο κάστρο βρίσκονται τα ερείπια μιας βυζαντινής στέρνας κι ενός οθωμανικού τζαμιού. Το «βελούδινο κάστρο» της Σμύρνης χτίστηκε από τον Λυσίμαχο, έναν από τους σωματοφύλακες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και λέγεται ότι κατοικήθηκε από Αμαζόνες, χάρη στη βασίλισσα των οποίων πήρε και το όνομα της η Σμύρνη.

4. Τον Πύργο του Ρολογιού, το σύμβολο της πόλης

Tι να δείτε σε ένα Σαββατοκύριακο στη Σμύρνη-5

Στο κέντρο της πλατείας Konak, παρέα με το Yali Camii, ένα από τα πιο όμορφα τζαμιά της πόλης, αλλά και το ιστορικό κτίριο ιωνικής αρχιτεκτονικής που πλέον αποτελεί την έδρα του Κυβερνητικού Μεγάρου, βρίσκεται ένας πύργος οθωμανικού στυλ του 1901, γνωστός ως Saat Kulesi. Στην πραγματικότητα ο Πύργος του Ρολογιού, που χτίστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Père, αποτελείται από τέσσερα ρολόγια στην κορυφή του, δώρο του Γερμανού Αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’, και τέσσερα σιντριβάνια στη βάση του. Θεωρείται το Σύμβολο της Σμύρνης και είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατά της.

5. Το Ασανσέρ για την απίστευτη θέα

Tι να δείτε σε ένα Σαββατοκύριακο στη Σμύρνη-6

Στην συνοικία  Güzelyalı, κοντά στην γραφική οδό Dario Moreno, βρίσκεται το Ασανσέρ της Σμύρνης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατά της. Αυτός ο ιστορικός ανελκυστήρας του 1907 που προτού γίνει ηλεκτρικός λειτουργούσε με ατμό, κατασκευάστηκε για να μη χρειάζεται οι κάτοικοι να ανεβαίνουν 155 σκαλιά για να φτάσουν από την ακτή στην περιοχή Halil Rıfat Paşa. Σήμερα το κτίριο του Ασανσέρ φιλοξενεί καφέ και εστιατόριο με μια υπέροχη θέα στον κόλπο της Σμύρνης και τα καραβάκια που τον διασχίζουν.

6. Το Space Camp, το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο για μικρούς ταξιδιώτες

Για όσους ταξιδεύουν με παιδιά η Σμύρνη διαθέτει και ένα πιστοποιημένο κέντρο διαστημικών τεχνολογιών με προσομοιωτές παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιεί η NASA στην εκπαίδευση αστροναυτών. Το Space Camp Türkiye, στην περιοχή Gaziemir κοντά στο αεροδρόμιο, συνεργάζεται με την Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TUA) και προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά από 9 έως 18 ετών που έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις διαστημικές τεχνολογίες, ακόμη και να συμμετάσχουν σε προσομοιώσεις επανδρωμένων αποστολών στον Άρη.

Πώς να ταξιδέψετε στη Σμύρνη

Η Σμύρνη είναι προσβάσιμη από την Ελλάδα τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς. Η AEGEAN προσφέρει τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από την Αθήνα, κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή, με διάρκεια πτήσης μόλις μία ώρα. Επιπλέον, από τη Θεσσαλονίκη διατίθενται πτήσεις με ανταπόκριση μέσω Αθήνας.

Ο πιο άνετος τρόπος για να φτάσει κανείς στη Σμύρνη με πλοίο είναι μέσω Χίου, από όπου καθημερινά αναχωρούν φέρι προς τον Τσεσμέ. Η διάρκεια του δρομολογίου είναι περίπου 30 λεπτά. Από τον Τσεσμέ, η Σμύρνη απέχει μόλις μία ώρα οδικώς, με τακτικές συνδέσεις λεωφορείων από διάφορες εταιρείες που εξυπηρετούν το δρομολόγιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT