Φθινοπωρινή απόδραση στη Δημητσάνα, το ορεινό στολίδι της Αρκαδίας
φθινοπωρινή-απόδραση-στη-δημητσάνα-τ-563270992

Φθινοπωρινή απόδραση στη Δημητσάνα, το ορεινό στολίδι της Αρκαδίας

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, με πληθωρική φύση και σπουδαίο αποτύπωμα στον χρόνο, η Δημητσάνα είναι πάντα μια καλή ιδέα για εκδρομή

Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος
Ακούστε το άρθρο

Πέτρινα αρχοντικά του 19ου αιώνα, ένας κεντρικός εμπορικός δρόμος και στο βάθος η χαράδρα του Λούσιου ποταμού. Αυτή είναι η αναλλοίωτη στον χρόνο εικόνα της Δημητσάνας, του ορεινού χωριού της Αρκαδίας που πάντα ενδείκνυται για μια γρήγορη απόδραση από την Αθήνα.

Φθινοπωρινή απόδραση στη Δημητσάνα, το ορεινό στολίδι της Αρκαδίας-1
Η χαράδρα του Λούσιου ποταμού προσφέρεται για πεζοπορίες.

Χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, έχει ως μόνιμο σάουντρακ τα ορμητικά νερά του Λούσιου, ενώ σταθερά παρούσα είναι και η δροσιά που φέρνει το ποτάμι, ειδικά τα βράδια. Μπορεί τα αγριολούλουδα να οργιάζουν την άνοιξη, αλλά και το φθινόπωρο το εντυπωσιακό φαράγγι, που απλώνεται σε μήκος 15 χλμ., γεμίζει χρώμα χάρη στα μεικτά δάση και στην πλούσια χλωρίδα.

Φθινοπωρινή απόδραση στη Δημητσάνα, το ορεινό στολίδι της Αρκαδίας-2
Κοπάδια αμνοεριφίων στις απότομες πλαγιές των βουνών.

Με πύλη εισόδου τη Δημητσάνα, εκτός από φυσική ομορφιά, κρύβει και πλήθος ιστοριών: από την ύπαρξη του κρυφού σχολειού που λέγεται ότι λειτούργησε στην παλιά Μονή της Παναγίας Φιλοσόφου μέχρι το γεφύρι του Μαυρογιάννη ή Κοντού, που κατασκευάστηκε το 1864 για να ενώσει τη Ζάτουνα με το Παλαιοχώρι.

Φθινοπωρινή απόδραση στη Δημητσάνα, το ορεινό στολίδι της Αρκαδίας-3
Το χωριό Ζάτουνα απέχει μόλις 10 λεπτά οδικώς από τη Δημητσάνα.

Λίγο έξω από το Παλαιοχώρι θα δείτε μάλιστα το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, όπου λέγεται ότι μαζεύονταν οι Κολοκοτρωναίοι για να δώσουν οδηγίες κατά τη διάρκεια του Αγώνα το 1821.

Φθινοπωρινή απόδραση στη Δημητσάνα, το ορεινό στολίδι της Αρκαδίας-4
Το γεφύρι Κοντού κατασκευάστηκε πριν από 160 χρόνια.

Γεμάτη ιστορίες είναι και η ίδια η Δημητσάνα. Η Ιστορική Δημόσια Βιβλιοθήκη του χωριού άρχισε να λειτουργεί το 1764 και πολλές σελίδες από τους τόμους της χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή φυσεκιών, δίνοντας στη Δημητσάνα τον τίτλο της «μπαρουταποθήκης της Πελοποννήσου». Στα στενά σοκάκια της στέκουν ακόμα οι οικίες του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Γρηγορίου Ε ́ , ενώ λίγο πιο έξω από τον οικισμό το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς αφηγείται τη διαχρονική σημασία του νερού για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής και τους διάφορους τρόπους χρήσης του στην παραγωγή αλευριού, μπαρουτιού και δέρματος. Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου της Δημητσάνας θα βρείτε καφέ, ταβέρνες και καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.

Φθινοπωρινή απόδραση στη Δημητσάνα, το ορεινό στολίδι της Αρκαδίας-5
Εντός της Μονής της Παναγίας Φιλοσόφου, που βρίσκεται στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού.

Διαμονή

Το ξενοδοχείο Μπαρουτόμυλος (τηλ. 27950-31379, baroutomilos.gr) έχει άνετο πάρκινγκ και κομψά δωμάτια με θέα. Στον ξενώνα Θεονύμφη (τηλ. 27950-29215, theonimfi.gr) θα βρείτε δωμάτια χτισμένα με πέτρα και ξύλο που στεγάζονται σε ένα αρχοντικό του 1850, ενώ στους Ορίζοντες (τηλ. 27950-32667, xenonas-orizontes.com) θα εκτιμήσετε τη ζεστή φιλοξενία και την εγγύτητα στο κέντρο του χωριού.

Φαγητό

Φθινοπωρινή απόδραση στη Δημητσάνα, το ορεινό στολίδι της Αρκαδίας-6
Στην ταβέρνα «Δρυμώνας» θα γευτείτε παραδοσιακά μαγειρευτά και ψητά κρεατικά.

Στην ταβέρνα Καλλιθέα (τηλ. 27950-31101) σερβίρουν εξαιρετικά κρεατικά ψημένα στη σχάρα και χειροποίητα ορεκτικά, όπως και στην ταβέρνα Δρυμώνας (τηλ. 27950-31116), όπου αξίζει να δοκιμάσετε και το μπιφτέκι αγριογούρουνου. Ωραίες αφορμές για εκδρομή είναι στο χωριό Ζάτουνα το εστιατόριο Μαργαρίτα (τηλ. 27950-31368) και το μεζεδοπωλείο Ου μπλέξεις (τηλ. 6973-306226).

Η Δημητσάνα απέχει από την Αθήνα 203 χλμ. (2½ ώρες).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT