Oσλο: Τέχνη, αρχιτεκτονική και φαγητό στο παραλιακό μέτωπο 

Oσλο: Τέχνη, αρχιτεκτονική και φαγητό στο παραλιακό μέτωπο 

Τα τελευταία 20 χρόνια το παραλιακό μέτωπο του Όσλο αλλάζει διαρκώς, αποκτώντας νέους χώρους και χρήσεις. Απολαμβάνουμε έναν περίπατο κατά μήκος του γεμάτο τέχνη και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωλιασμένη μέσα σε φιόρδ, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας υπήρξε ανέκαθεν σημαντικός σταθμός της ναυτιλίας και του εμπορίου. Το Όσλο είναι μια πόλη στραμμένη προς τη θάλασσα και μάλιστα τα τελευταία χρόνια επενδύει ακόμα περισσότερο στο παραλιακό της μέτωπο. H ανέγερση του κτιρίου της Όπερας το 2008, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Astrup Fearnley με την υπογραφή του φημισμένου αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο που εγκαινιάστηκε το 2012 αλλά και οι αστικές αναπλάσεις έχουν αλλάξει εντελώς την εικόνα του. 

Oσλο: Τέχνη, αρχιτεκτονική και φαγητό στο παραλιακό μέτωπο -1
Tο Μουσείο Munch είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Νορβηγού εικαστικού.

Ναυπηγεία και αποθήκες έχουν δώσει την θέση τους σε πεζοδρόμους, πλατείες και παγκάκια, με τους κατοίκους να απολαμβάνουν τα περίπου 10 χιλιόμετρα διαδρομής δίπλα στη θάλασσα. Πάνω σε αυτή την διαδρομή βρίσκεται και το Μουσείο Munch (Edvard Munchs plass 1, Κυριακή–Τρίτη 10.00–18.00, Τετάρτη-Σάββατο 10.00-21.00, είσοδος 15 ευρώ), αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Νορβηγού εικαστικού. Πάνω από 1.200 πίνακές του βρίσκονται εδώ, ανάμεσά τους και δύο εκδοχές της φημισμένης Κραυγής (ο Έντβαρτ Μουνκ είχε δημιουργήσει τέσσερις διαφορετικές). Και το κτίριο που στεγάζει το μουσείο αποτελεί νέα προσθήκη στο αστικό τοπίο, καθώς εγκαινιάστηκε το 2021 και τα εκθέματα μεταφέρθηκαν από τον παλιό χώρο.

Oσλο: Τέχνη, αρχιτεκτονική και φαγητό στο παραλιακό μέτωπο -2
H Δημόσια Βιβλιοθήκη Deichman αποτελεί τον νέο δυναμικό πυλώνα πολιτισμού της πόλης. 

Λίγο παρακάτω θα δείτε το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας (Kirsten Flagstads plass 1), έδρα του Εθνικού Μπαλέτου της Νορβηγίας, που έχει αποσπάσει σημαντικά αρχιτεκτονικά βραβεία. Εκτός από το φουαγιέ, αξίζει να επισκεφθείτε και την εξωτερική επικλινή πλευρά του, που οδηγεί στην οροφή. Δίπλα στην Όπερα, θα δείτε ένα ακόμα ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης κτίριο. Πρόκειται για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Deichman (Anne-Cath. Vestlys plass), που εγκαινιάστηκε το 2020 και αποτελεί τον νέο δυναμικό πυλώνα πολιτισμού της πόλης. Εκτός από αναγνωστήρια, διαθέτει επίσης σινεμά και καφέ. 

Oσλο: Τέχνη, αρχιτεκτονική και φαγητό στο παραλιακό μέτωπο -3
To SALT συγκεντρώνει σάουνες, καλλιτεχνικές σκηνές, μπαρ, καφέ και street food. 

Συνεχίζοντας κατά μήκος της θάλασσας, θα βρεθείτε στο SALT (Langkaia 1, salted.no), ένα «χωριουδάκι» με ξύλινες κατασκευές, το οποίο συγκεντρώνει σάουνες, καλλιτεχνικές σκηνές, μπαρ, καφέ και street food. Όπως σε όλη τη Σκανδιναβία, η σάουνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Νορβηγία και θα βρείτε πολλές κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ακριβώς δίπλα στο νερό. Στο SALT μπορείτε να μείνετε μέχρι 2,5 ώρες, εναλλάσοντας την εμπειρία με βουτιά σε πισίνα με κρύο νερό. Το κόστος είναι 17 ευρώ και στον χώρο σερβίρεται και ποτό. Πολλές επιλογές έχετε και στο φαγητό —από πίτσες και μπέργκερ μέχρι ψαρόσουπα και βραστό με κρέας ταράνδου—, ενώ το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες και performances.

Oσλο: Τέχνη, αρχιτεκτονική και φαγητό στο παραλιακό μέτωπο -4
Η πρόσοψη του Nobel Peace Center.

Δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται και το Nobel Peace Center (Brynjulf Bulls plass 1, καθημερινά 11.00-17.00, Τετάρτη μέχρι 20.00, είσοδος 13 ευρώ), το μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία του Νόμπελ Ειρήνης αλλά και όσων το έχουν κερδίσει, μαζί με ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις γύρω από την πολιτική και την ειρήνη. 

Oσλο: Τέχνη, αρχιτεκτονική και φαγητό στο παραλιακό μέτωπο -5
Tο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Astrup Fearnley είναι έργο του Ρέντσο Πιάνο.

Τελευταία στάση σε αυτήν την παραλιακή βόλτα είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Astrup Fearnley (Strandpromenaden 2, καθημερινά 12.00-17.00, Πέμπτη μέχρι 19.00, είσοδος 9 ευρώ), έργο του Ρέντσο Πιάνο. Φιλοξενεί έργα τέχνης από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα, ανάμεσά τους και έργα των Φράνσις Μπέικον, Ντάμιεν Χιρστ και Άντι Γουόρχολ. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT