24 ώρες στο Λουξεμβούργο: Τι να κάνετε, πού να φάτε
24-ώρες-στο-λουξεμβούργο-τι-να-κάνετε-πο-563274889

24 ώρες στο Λουξεμβούργο: Τι να κάνετε, πού να φάτε

Περάσαμε 24 ώρες στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και κρατήσαμε σημειώσεις για αυτά που μπορεί να ενθουσιάσουν κάθε επισκέπτη

Παντελής Τσομπάνης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα χιλιόμετρα αφότου η ταχεία περάσει τα σύνορα Γαλλίας – Λουξεμβούργου, το τρένο σταματάει στην μικροσκοπική πόλη του Μπετενμπούργκ. Λεωφορεία αναλαμβάνουν τη μεταφορά μέχρι την πρωτεύουσα του Δουκάτου. Η επικύρωση των εισιτηρίων αποτελεί άγνωστη κίνηση για τους κατοίκους του Λουξεμβούργου, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2020 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θεσμοθέτησε την δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας

24 ώρες στο Λουξεμβούργο: Τι να κάνετε, πού να φάτε-1
(Φωτογραφία: Παντελής Τασομπάνης)

Εκ πρώτης όψεως, το Λουξεμβούργο μοιάζει να έχει δύο πρόσωπα, τα οποία διχοτομούνται από τους ποταμούς Αλζέτ και Πετρούς: στη μία πλευρά, η μεσαιωνική πρόσοψη με την Παλιά Πόλη και την τοξωτή γέφυρα Αντόλφ, και στην άλλη, η ύψους 75 μέτρων κόκκινη σιδερένια γέφυρα της Δούκισσας Σαρλότ, οι νεότευκτοι ουρανοξύστες των επιχειρήσεων στο Κίρχμπεργκ που κινούν τα νήματα της οικονομίας του Δουκάτου, το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολιτιστικά τοπόσημα. 

24 ώρες στο Λουξεμβούργο: Τι να κάνετε, πού να φάτε-2
Άποψη της Ville Haute από τη διαδρομή ανάμεσα στο Κίρχμπεργκ και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. (Φωτογραφία: Παντελής Τασομπάνης)

Η πόλη συγκεντρώνει κυρίως τουρίστες από τις χώρες με τις οποίες συνορεύει (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο) και την Ολλανδία, αλλά αν κάνετε μια βόλτα στο πεζοδρομημένο κέντρο, θα διαπιστώσετε την γλωσσική Βαβέλ που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου, λόγω του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της, ο οποίος προκύπτει από ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη και τον κόσμο που έχουν μεταναστεύσει εδώ για επαγγελματικούς λόγους. 

Βόλτα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

24 ώρες στο Λουξεμβούργο: Τι να κάνετε, πού να φάτε-3
Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Λουξεμβούργου χτίστηκε το 1913 σε στιλ αναγεννησιακού μπαρόκ και χρησιμοποιείται καθημερινά από 80.000 επιβάτες. (Φωτογραφία: Παντελής Τασομπάνης)

Με αφετηρία τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, επιβιβαστείτε στο τραμ και απολαύστε τη διαδρομή μέχρι τον τερματικό σταθμό του LuxExpo. Ο συρμός περνάει πάνω από τις δύο βασικές γέφυρες (Αντόλφ και Δουκίσσης Σαρλότ), «αγκαλιάζει» περιμετρικά το κέντρο και διασχίζει το Κίρχμπεργκ, φτάνοντας στην έξοδο προς Γερμανία. Οι χαριτωμένες τρίγλωσσες αναγγελίες των στάσεων και η μουσική που τις συνοδεύει κάνει την διαδρομή πιο ευχάριστη. Αν επιθυμείτε να κάνετε μια μικρή παράκαμψη, αποβιβαστείτε στον σταθμό τραμ του Κίρχμπεργκ, κατευθυνθείτε προς το τελεφερίκ που συνδέει την περιοχή με τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πφαφεντάλ, και επιβιβαστείτε σε ένα τρένο που καταλήγει στον κεντρικό σταθμό. Σε αυτή την πεντάλεπτη διαδρομή, θα δείτε από το παράθυρο την νότια όψη της παλιάς πόλης και το σημείο όπου συναντιούνται οι δύο ποταμοί.

Βασικά αξιοθέατα για τη λίστα σας

24 ώρες στο Λουξεμβούργο: Τι να κάνετε, πού να φάτε-4
Σε περίπτωση που ο Δούκας ασκεί τα διοικητικά του καθήκοντα εντός του Παλατιού του Μεγάλου Δούκα, δύο φρουροί με επίσημη στρατιωτική περιβολή φρουρούν την είσοδό του. (Φωτογραφία: Παντελής Τασομπάνης)

Η καρδιά της πόλης του Λουξεμβούργου χτυπάει στο ιστορικό κέντρο (Ville Haute). Από την στάση του τραμ Χαμίλιους, κατευθυνθείτε προς την Grand Rue, όπου συρρέουν οι κάτοικοι για τις αγορές τους και για να συναντηθούν με τους οικείους τους. Αν βρεθείτε στην Place d’ Armes, μπορεί να πετύχετε και Βραζιλιάνους που εξασκούν τις ικανότητες στο break dancing στο κιόσκι της πλατείας. Το Παλάτι του Μεγάλου Δούκα, η επίσημη κατοικία του Δούκα Ανρί και της Δούκισσας Μαρίας Τερέζας, στέγαζε το Παλιό Δημαρχείο μέχρι το 1890. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε δύο φρουρούς με παραδοσιακή ενδυμασία έξω από το κτίριο, σημαίνει ότι ο Δούκας βρίσκεται εντός.

24 ώρες στο Λουξεμβούργο: Τι να κάνετε, πού να φάτε-5
Η Pont Adolphe είναι το ανεπίσημο σύμβολο της ανεξαρτησίας του Μεγάλου Δουκάτου. (Φωτογραφία: Παντελής Τασομπάνης)

Στην απέναντι όχθη του Αλζέτ, βρίσκεται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MUDAM), το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2006. Σε σχέδια του Κινέζου αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι, φιλοξενεί έργα και εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών από το Λουξεμβούργο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μοντέρνα τέχνη είδαμε και στη βίλα Vauban, έξω από το Μουσείο Τέχνης της Πόλης του Λουξεμβούργου. Το πολύχρωμο γλυπτό La Grande Temperérance της Νίκι ντε Σαντ-Φαλ παρακινεί με τον τρόπο του τους περαστικούς να χορέψουν. 

24 ώρες στο Λουξεμβούργο: Τι να κάνετε, πού να φάτε-6
Η ρόδα του Schueberfouer στήνεται κάθε χρόνο από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. (Φωτογραφία: Παντελής Τασομπάνης)

Αν βρεθείτε τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο, μην αμελήσετε να περάσετε ένα βράδυ στο Schueberfouer. Το ετήσιο πανηγύρι-λούνα παρκ, με έτος ίδρυσης το 1340, συγκεντρώνει μικρούς και μεγάλους, που διασκεδάζουν στα παιχνίδια του και συναντούν γνωστούς και φίλους στα αυτοσχέδια μπαρ που στήνονται τις είκοσι μέρες της γιορτής. 

Γεύσεις και νοστιμιές

24 ώρες στο Λουξεμβούργο: Τι να κάνετε, πού να φάτε-7
Πρωινό στον φούρνο Chambelland, ονομαστό για τα αρτοποιήματα χωρίς γλουτένη. (Φωτογραφία: Παντελής Τασομπάνης)

Δοκιμάστε τις γαλλογερμανικές λιχουδιές του ζαχαροπλαστείου Hoffmann (9 Rue Dicks), στο οποίο σχηματίζονται ουρές από τις πρώτες πρωινές ώρες. Λίγο παραδίπλα, στην Place des Martyrs, ο φούρνος Chambelland (2 Rue de la Grève) φημίζεται για τα αρτοποιήματα και τα σπιτικά κέικ, τα οποία παρασκευάζονται χωρίς γλουτένη. Στην ίδια γειτονιά, το Bloom Speciality Coffee (101 Rue Adolphe Fischer) διαθέτει τσιζκέικ μπακλαβά και ωραίο εσπρέσσο. 

24 ώρες στο Λουξεμβούργο: Τι να κάνετε, πού να φάτε-8
Το μπέργκερ του Letzebuerg Strassen βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, στον δρόμο προς τη βελγική Αρλόν. (Φωτογραφία: Παντελής Τασομπάνης)

Για κυρίως γεύματα, το ιστορικό κέντρο διαθέτει επιλογές από την ιαπωνική και την κορεάτικη κουζίνα, καθώς και εστιατόρια που ακολουθούν πιστά τις συνταγές της γαλλικής. Προτιμήσαμε τα μαγειρευτά του Cocottes (cocottes.lu), συνοδεύομενα από το τοπικό αναψυκτικό LËT’ZLIMO. Η κουζίνα του Λουξεμβούργου δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Ωστόσο, μια παρέα νέων άνοιξε μια καντίνα στις παρυφές της πόλης, συστήνοντας το λουξεμβουργιανό street food στη μικροσκοπική χώρα. Από το Letzebuerg Strassen (120 Rte d’Arlon) επιλέξαμε το ζουμερό De LetzeBurger, με μπιφτέκι από ντόπιο κρέας και τηγανίτα πατάτας. Ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας με ένα ποτήρι λευκό κρασί από τοπικά οινοποιεία στο Bonne Nouvelle (16a Av. Emile Reuter).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT