Ολα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε 48 ώρες στα Γιάννενα
ολα-όσα-αξίζει-να-δείτε-και-να-κάνετε-σε-563279161

Ολα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε 48 ώρες στα Γιάννενα

Περάσαμε ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα και σας προτείνουμε όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε

Λίνα Καπετάνιου
Ακούστε το άρθρο

Κυκλωμένη από βουνά, με τη λίμνη Παμβώτιδα και το Κάστρο να της δίνουν μοναδικό χαρακτήρα, η πόλη των Ιωαννίνων προσφέρεται για μια σύντομη φθινοπωρινή απόδραση. Oι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι την έχουν φέρει ακόμα πιο κοντά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη —από την πρώτη δεν θα χρειαστείτε περισσότερες από 4,5 ώρες για να φτάσετε, ενώ από τη δεύτερη τη χωρίζουν λιγότερες από 3 ώρες—, ενώ οι προσιτοί ξενώνες και οι οικονομικές επιλογές φαγητού αντισταθμίζουν το κόστος διοδίων και μετάβασης. 

Ολα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε 48 ώρες στα Γιάννενα-1
(Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης)

Ξεκινήστε με μια βόλτα γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα, με αφετηρία το σημείο όπου η λεωφόρος Καραμανλή συναντά το νερό. Στρίψτε δεξιά και περπατήστε τον παραλίμνιο δρόμο μέχρι το τέλος της οχυρωμένης παλιάς πόλης. Τα πλατάνια έχουν ρίξει ήδη τα φύλλα τους, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό. 

Ολα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε 48 ώρες στα Γιάννενα-2
Η καστροπολιτεία διαθέτει πολλά κτίρια σε καλή κατάσταση, ανάμεσά τους το Τζαμί του Ασλάν πασά που φιλοξενεί το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων. (Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού)

Ο δεύτερος περίπατος που αξίζει να κάνετε είναι εντός του Κάστρου. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, χτίστηκε το 528 μ.Χ. στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την οχύρωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ανοικοδομήθηκε όμως σε μεγάλο βαθμό από τον Αλή Πασά στα τέλη του 18ου αιώνα. Η καστροπολιτεία διαθέτει πολλά κτίρια σε καλή κατάσταση, ανάμεσά τους το Τζαμί του Ασλάν πασά που φιλοξενεί το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων. Εκεί θα δείτε αντικείμενα που διηγούνται το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης: από ανατολίτικα υφάσματα και έπιπλα της εποχής του Αλή Πασά μέχρι χριστιανικά εκκλησιαστικά βιβλία και φορεσιές της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων.

Ολα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε 48 ώρες στα Γιάννενα-3
Ιτς-Καλέ (Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού)

Στην ακρόπολη του Ιτς-Καλέ βρίσκονται το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το θεματικό μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, αφιερωμένο στην ηπειρώτικη αργυροτεχνία, και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου τα εκθέματα από όλη την Ήπειρο θα σας δώσουν μια ιδέα για την τέχνη και την ιστορία της περιοχής από τον 4ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Ολα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε 48 ώρες στα Γιάννενα-4
Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης (Φωτογραφία: ARCHIVIO J. LANGE/Getty Images/Ideal Image)

Ένα από τα βασικά προνόμια των Ιωαννίνων, είναι η εγγύτητά τους σε σημεία με υπέροχη φύση. Σε περίπου 30 λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στο χωριό Ασπράγγελοι στο κεντρικό Ζαγόρι, σε 40 λεπτά στη Ζίτσα με την παράδοση στην οινοποίηση και σε 25 λεπτά στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Οι ευκαιρίες για εκδρομές είναι πολλές —ανάμεσά τους, βέβαια, και η περιήγηση στη τεχνητή λίμνη Αώου και στην παραμυθένια Βάλια Κάλντα.

Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων, τηλ. 26510-26356, Δευτέρα-Παρασκευή 8.30-16.30 & Σάββατο-Κυριακή: 09.00-15.00, είσοδος 2 ευρώ

Μουσείο Αργυροτεχνίας, τηλ. 26510-64065, καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.00, είσοδος 4 ευρώ

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, τηλ. 26510-25989, καθημερινά εκτός Τρίτης 8.30-20.00, είσοδος 6 ευρώ

Φαγητό

Ολα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε 48 ώρες στα Γιάννενα-5
Θamon (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Με παράδοση στο τσίπουρο, στο ποιοτικό ντόπιο κρέας αλλά και στα σιροπιαστά γλυκά, τα Γιάννενα είναι παράδεισος για τους καλοφαγάδες. Στο Θamon (Αβέρωφ 63, τηλ. 26510-83500) η κουζίνα είναι σύγχρονη και δημιουργική με βάση ηπειρωτικά προϊόντα και το μενού αλλάζει συχνά ανάλογα με την εποχή και τις πρώτες ύλες.  

Ολα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε 48 ώρες στα Γιάννενα-6
The log (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Στο Μαγαζάκι που Λέγαμε (Εθ. Αντιστάσεως 44, τηλ. 6948-187769) θα πάτε για τα εμπνευσμένα πιάτα που φτιάχνονται με υλικά από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, ενώ στο The log (Στρατάρχη Παπάγου Αλέξανδρου 1, τηλ. 26510-65111) για την εμπειρία του steakhouse: από t-bone και σπαλομπριζόλα μέχρι κοντοσούβλι και μπέργκερ. Στη Μετσοβίτικη Φωλιά (Αβέρωφ 101, τηλ. 26510-22033) όλοι παραγγέλνουν κοντοσούβλι που σερβίρεται σε τέσσερις εκδοχές: πρόβειο, κοτόπουλο, μοσχάρι και χοιρινό.

Ολα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε σε 48 ώρες στα Γιάννενα-7
Select (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Για παγωτό αναζητήστε το Smeralda (Αγίων Σαράντα 6, τηλ. 26510-66395), για μπουγάτσα το Select (Αβέρωφ 2, τηλ. 26510-71073) και για μπακλαβά τα ζαχαροπλαστεία Νούσιας (Κ.Καραμανλή 1, τηλ. 26510-24892 και σε τρία ακόμα σημεία εντός πόλης).

Κεντρική φωτογραφία Περικλής Μεράκος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT