4 αξέχαστες φθινοπωρινές διαδρομές με αυτοκίνητο

4 αξέχαστες φθινοπωρινές διαδρομές με αυτοκίνητο

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για οδικές εκδρομές στο βουνό. Οι διαδρομές στους επαρχιακούς και ορεινούς δρόμους είναι απολαυστικές και η φύση πρωταγωνιστεί

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν κάνει ούτε πολλή ζέστη ούτε πολύ κρύο, oι επισκέπτες είναι λιγοστοί και —με εξαίρεση το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου— η κίνηση στις εθνικές οδούς περιορισμένη. Αυτή την εποχή τα φυλλοβόλα δέντρα γεμίζουν τα μονοπάτια και τις πλαγιές με πεσμένα φύλλα σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις του κίτρινου, του κόκκινου και του πράσινου, κάνοντας την οδήγηση στο βουνό πραγματική απόλαυση.

Στο Μαίναλο

4 αξέχαστες φθινοπωρινές διαδρομές με αυτοκίνητο-1
Η Δημητσάνα με τα γραφικά στενά δρομάκια. (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Μια περιήγηση στα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας προσφέρει αυτή η διαδρομή που ξεκινάει από το Λεβίδι και καταλήγει στη Στεμνίτσα, με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του όρους Μαίναλο να σας συντροφεύουν σε όλο το μήκος της.

Από το Λεβίδι θα προσεγγίσετε το χωριό Καρδαράς, κάνοντας μια στάση στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου για να θαυμάσετε τη θέα. Μέσα από το πυκνό δάσος θα βγείτε στη Βυτίνα, ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής που προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό και συγκεντρώνει αρκετά μαγαζιά που διαθέτουν τοπικά προϊόντα: η φέτα και τα χειροποίητα ζυμαρικά είναι το σήμα κατατεθέν.

Συνεχίστε μέχρι την ιστορική Δημητσάνα με τα γραφικά στενά δρομάκια και τα πολλά αξιοθέατα, ώστε στη συνέχεια, κινούμενοι παράλληλα με τον Λούσιο ποταμό, να φτάσετε στη Στεμνίτσα, με την ωραία πλατεία, ιδανική για καφέ ή φαγητό.

61 χλμ, 1,5 ώρα οδήγησης

Στον Παρνασσό

4 αξέχαστες φθινοπωρινές διαδρομές με αυτοκίνητο-2
Το Λιβάδι και στο βάθος ο Παρνασσός. (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Με σημείο αναφοράς την Αράχωβα, μπορείτε να εξερευνήσετε την κεντρική και τη δυτική πλευρά του βουνού, που είναι και η πιο ομαλή και δασωμένη. Ανηφορίζοντας από την Αράχωβα προς το Λιβάδι και οδηγώντας ανάμεσα στα έλατα, θα φτάσετε στην Αγόριανη, στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού. Περάστε από τα χωριά Λιλαία, Μαριολάτα και Γραβιά για να αρχίσετε πάλι να ανηφορίζετε προς το χωριό Βίνιανη με τα πολλά τρεχούμενα νερά και τους καταρράκτες. Στη διαδρομή ως εδώ θα δείτε και ίχνη της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Μέσω Άμφισσας και Δελφών, θα επιστρέψετε στην Αράχωβα, αντικρίζοντας σε αυτό το τμήμα της διαδρομής τον κόλπο της Ιτέας. 

111 χλμ, 2,5 ώρες οδήγησης

Στο Πήλιο

4 αξέχαστες φθινοπωρινές διαδρομές με αυτοκίνητο-3
(Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

Το Πήλιο είναι γεμάτο καστανιές, πλατάνια και οξιές που τώρα ρίχνουν τα φύλλα τους. Ο γύρος του βουνού με αφετηρία και τερματισμό την Πορταριά είναι μια ιδιαίτερη διαδρομή που θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε τα διαφορετικά πρόσωπά του και να γνωρίσετε πανέμορφα χωριά. Ξεκινήστε από την Πορταριά με κατεύθυνση τα Χάνια, τον πιο ορεινό οικισμό του Πηλίου, χτισμένο σε υψόμετρο 1.190 μέτρων. Από εδώ αρχίζει η κατάβαση προς την ανατολική πλευρά μέσα σε πυκνόφυτο δάσος. Πρώτος σταθμός από την πλευρά του Αιγαίου, το χωριό Κισσός.

Ανά διαστήματα, όταν ανοίγει το δάσος, θα έχετε θέα και στη θάλασσα, ενώ το κομμάτι της διαδρομής από το Μουρέσι έως την Τσαγκαράδα είναι πραγματικά παραμυθένιο, με τα δέντρα να σκεπάζουν τον δρόμο. Από την Τσαγκαράδα μέχρι τις Μηλιές, οι στροφές είναι πολλές, αλλά θα ευχαριστηθείτε τη θέα στις πλαγιές και το Αιγαίο. Από τις Μηλιές ξεκινά η κατάβαση προς τον Παγασητικό Κόλπο μέχρι να φτάσετε στο χωριό Καλά Νερά και μέσω Βόλου να ξανανεβείτε στην Πορταριά. 

95 χλμ, 2,5 ώρες οδήγησης

Στην ορεινή Ναυπακτία

Σε μία από τις πιο απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας, όπου το τοπίο κυριαρχείται από τις επιβλητικές βουνοκορφές, αυτή η διαδρομή είναι απαιτητική αλλά και αξέχαστη. Ξεκινήστε από τη Ναύπακτο με κατεύθυνση την Άνω Χώρα, τον μεγαλύτερο οικισμό της περιοχής. Ο δρόμος ελίσσεται συνεχώς γύρω από έλατα και κοντά στα ριζά των δέντρων, ξεφυτρώνουν αμέτρητα άγρια μανιτάρια. Περνώντας γεφύρια και διάσελα, συνεχίστε προς Αμπελακιώτισσα και κατόπιν προς την τεχνητή λίμνη του Εύηνου ποταμού. Περνώντας από το χωριό Άγιος Δημήτριος, οδηγήστε για λίγο ακόμα μέσα στο δάσος μέχρι το χωριό Πλάτανος και τη μαγευτική πλατεία του. 

106 χλμ., 3 ώρες οδήγησης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT