Φάρμα Καριοφύλλη: Εμπειρία για όλη την οικογένεια

Φάρμα Καριοφύλλη: Εμπειρία για όλη την οικογένεια

Στον Λεπέτυμνο της Λέσβου, ο Γιώργος Καριοφύλλης καλλιεργεί την πολύτιμη αρώνια και φροντίζει τα ζώα του, που ζουν ελεύθερα στην επισκέψιμη φάρμα του

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι -στην κυριολεξία- αμέτρητες οι φορές που ο νέος αγρότης Γιώργος Καριοφύλλης έχει ξεναγήσει αφιλοκερδώς εκατοντάδες επισκέπτες και οικογένειες στη φάρμα του στον Λεπέτυμνο της Λέσβου από το 2018 που την άνοιξε στο κοινό.

«Πού χαλάς τα χρήματά σου βρε μωρό μ’;» τον ρωτούσαν οι συντοπίτες του, δέκα χρόνια πριν, όταν έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, επέστρεψε στο χωριό καταγωγής του και αγόρασε κάποιες εκτάσεις —πάντα με τη συμβουλή του «δικηγόρου» του, όπως αποκαλεί τον γεωπόνο του. «Είχα από τον πατέρα μου μια μικρή έκταση για το λάδι της χρονιάς, όπως κάνουν όλοι στη Λέσβο, ήθελα όμως να επεκταθώ και να βρω κάτι διαφορετικό», λέει. «Χάζευα τις στάνες σαν πιτσιρικάς και στα ταξίδια μου στο εξωτερικό, επέλεγα πάντα να περιηγηθώ στις φάρμες, είχα θαμπωθεί από μία στην Ελβετία».

Φάρμα Καριοφύλλη: Εμπειρία για όλη την οικογένεια-1

Στη Φάρμα Καριοφύλλη μπορείς να «χαζέψεις» ή να «παλαβωθείς», όπως λέει η ντοπιολαλιά, με τα 300 τουλάχιστον ζωάκια κάθε λογής που ζουν ελεύθερα σε επτά στρέμματα γης: πυγμαία κατσικάκια, πρόβατα Καμερούν, άγρια πρόβατα της Κύπρου ή ακόμα και εγκαταλειμμένα που του πηγαίνουν διάφοροι φορείς. Συνεργάζεται, για παράδειγμα, με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, έχοντας αναλάβει τη φροντίδα ζώων που χρήζουν βοήθειας ή καταφυγίου, όπως στην περίπτωση της πυρκαγιάς των Βατερών το 2022, αλλά και με ιδιώτες που «συχνά συνειδητοποιούν ότι τα κουνελάκια δεν είναι για μέσα στο σπίτι».

Φάρμα Καριοφύλλη: Εμπειρία για όλη την οικογένεια-2

Η ξενάγηση συνεχίζεται με τις εντυπωσιακές κοτούλες από την Ινδονησία, τη λίμνη με τα εξωτικά ψάρια και τον τοπικό λεσβοβίνο του γλυκού νερού, τις ελαφίνες, τους μανδαρίνους, τις πάπιες Καρολίνα, τα παγώνια και τους βασιλικούς φασιανούς. «Τίποτα δεν τρώγεται», μας προλαβαίνει.

Κυκλική οικονομία και αρώνια

Η κυκλική οικονομία, ωστόσο, λειτουργεί αβίαστα. Τα εντυπωσιακά φτερά των παγωνιών που πέφτουν κάθε χρόνο, γίνονται σελιδοδείκτες-σουβενίρ από τα χέρια της συζύγου του Γιώργου, Σοφίας. Θαλάσσια βιολόγος, διδάσκει στο Τμήμα Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της είναι το δεξί χέρι του στη Φάρμα. Τα μικρά κατσικάκια βόσκουν στο βουνό ελεύθερα, συμβάλλοντας στη φυσική αποψίλωση ενάντια στις πυρκαγιές. «Μα γιατί έχουμε πυρκαγιές; Γιατί ο κόσμος έχει αποξενωθεί από τη φύση», αναφέρει και προσθέτει ότι ένας άλλος λόγος που έφτιαξε φάρμα με οικόσιτα ζώα είναι για να τα μάθουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αστικό περιβάλλον. «Όχι όμως με εισιτήριο, γιατί εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος», υπογραμμίζει.

Φάρμα Καριοφύλλη: Εμπειρία για όλη την οικογένεια-3

Η Φάρμα Καριοφύλλη είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για όλη την οικογένεια. Ξεναγείσαι και περπατάς ελεύθερα, αλλά φεύγοντας, δεν μπορείς παρά να προμηθευτείς «το κάτι διαφορετικό» με το οποίο πάντα ήθελε να ασχοληθεί ο Γιώργος, την αρώνια. Πρόκειται για την υπερτροφή που καλλιεργεί στο ψηλό βουνό του Λεπετύμνου και μεταποιεί σε αφέψημα, μαρμελάδα και αποξηραμένο καρπό. Από τον περασμένο Μάρτιο οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα ως το Άγιο Ορος από το καφέ που διαμορφώθηκε δίπλα στη Φάρμα, παρέα με τον Φίφη, τον γάτο που δεν βγαίνει από το μαγαζί, και τη Λίζα, μια κακοποιημένη σκυλίτσα που έφεραν εδώ από τον Μανταμάδο και φτάνει χαμηλά στο χωριό όταν αποφασίζει να εκδράμει. Αξεπέραστος είναι και ο τρίτος χώρος της φάρμας, όπου στεγάζονται οι στάβλοι των ιπποειδών, με πόνυ, άλογα και γαϊδουράκια.

Φάρμα Καριοφύλλη: Εμπειρία για όλη την οικογένεια-4

Ο Γιώργος περιποιείται το «βασίλειο» των ζώων καθημερινά —δύο Κυριακές έχει λείψει όλες κι όλες από τη φάρμα, και η μία ήταν για τον γάμο του—, ενώ τον βοηθούν πολύ ο Δίας και η Ήρα, δύο καθαρόαιμοι ελληνικοί ποιμενικοί, και η Λένα, γερμανικός ποιμενικός. Μάλιστα η Ήρα «εκπαιδεύει» και «οριοθετεί» τα καινούργια σκυλιά κατά την άφιξή τους σε τρία επιπλέον στρέμματα, τα οποία χρησιμεύουν είτε σαν χώρος προσαρμογής είτε σαν χώρος αναπαραγωγής.

Με δεδομένο ότι τα ζώα ζουν φυσικά, όχι με πολλά φάρμακα, ο Γιώργος είναι εξοικειωμένος με την απώλειά τους, αλλά και χαρούμενος που έζησαν ελεύθερα, «σωστά και με αξιοπρέπεια». Για παράδειγμα ο Άλφι, ο μικρός τράγος που γεννήθηκε με χρωμοσωμική ανωμαλία, έζησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ενώ είχε σαφώς μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Φάρμα Καριοφύλλη, Λεπέτυμνος Λέσβου, τηλ. 6979-458991

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT