Λεμεσός, προορισμός για κάθε εποχή

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξημερώματα της 16ης Μαρτίου 2013 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο κατέκλυσαν την Κύπρο με τη σιγουριά ότι θα μετέδιδαν εικόνες από απελπισμένους κατοίκους του… «πειραματόζωου της Ευρωζώνης». Τελικά εκείνο που τους εντυπωσίασε δεν ήταν τα ανθρώπινα μπουλούκια έξω από τις κλειστές τράπεζες, αλλά η μαζική μετακίνηση πληθυσμού από κάθε γωνιά της Κύπρου προς τη Λεμεσό για το τριήμερο της αποκριάς. Κόντρα στο σοκ του «κουρέματος» η παράλια πόλη της Κύπρου, γενέτειρα πολλών πνευματικών ανθρώπων, φόρεσε τον καρναβαλικό της μανδύα, συνεχίζοντας μια παράδοση πέραν των εκατό χρόνων, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ως της πόλης του γλεντιού και του ξεφαντώματος.

Τοποθετημένη στη νότια ακτή της μεγαλονήσου η Λεμεσός ευεργετήθηκε απλόχερα από τη φύση, αφού ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού την καθιστά ιδανικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι αμμουδερές παραλίες της καλύπτουν έκταση 16 χιλιομέτρων, με ξενοδοχεία πολυτελείας, εξαιρετικές υποδομές και καθαρά νερά, προσφέροντας ποικιλία δραστηριοτήτων. Ο πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος που εκτείνονται κατά μήκος της ακτογραμμής λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους κατοίκους, που απολαμβάνουν την «ευτυχία του ενός ευρώ»: ένα καφεδάκι πάνω στο κύμα με θέα την απεραντοσύνη της θάλασσας.

Σημείο αναφοράς στην παλιά πόλη της Λεμεσού είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο, κατάλοιπο των Σταυροφόρων, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος νυμφεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρας και την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας το 1191. Ο άλλοτε υποβαθμισμένος χώρος του Κάστρου, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο, είναι πλέον ένα από τα κεντρικά στέκια χάρη στην ανακαίνιση των Χαρουπόμυλων Λανίτη, γύρω από τον οποίο υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες και άλλοι χώροι αναψυχής.

Από το Κάστρο, τα ακτινωτά δρομάκια οδηγούν στη Δημοτική Αγορά και από εκεί στους εμπορικούς οδούς Αγίου Ανδρέου και Σαριπόλου, η οποία τα τελευταία χρόνια σφύζει από ζωή ιδιαίτερα τη νύκτα. Νοτίως του Κάστρου βρίσκεται το παλιό Λιμάνι, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση δεσπόζει η Μαρίνα Λεμεσού, το μεγαλεπήβολο έργο που δημιουργήθηκε προσφάτως με τη φιλοδοξία να βάλει την πόλη στο μεσογειακό χάρτη των προορισμών πολυτελείας.

Πολυπολιτισμική

Εκτός από τουριστικό κέντρο η Λεμεσός αποτελεί την έδρα πολλών ναυτιλιακών κολοσσών και υπεράκτιων εταιρειών, αφού εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Η οικονομική και εμπορική ανάπτυξη που γνώρισε τις τελευταίες δεκαετίες συνέβαλαν στη δημιουργία μιας ρωσόφωνης παροικίας που έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ντόπιας κοινωνίας των συνολικά 230 χιλιάδων κατοίκων.

Αμέτρητες είναι οι επιλογές που προσφέρει η Λεμεσός για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, με αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, γκαλερί καθώς και διαδρομές κρασιού και βυζαντινών εκκλησιών. Τα αξιοθέατα βρίσκονται σκορπισμένα σε όλη την πόλη, από την ανατολική μέχρι τη δυτική πλευρά όπως είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, το εντυπωσιακό Ελληνο-Ρωμαϊκό Θέατρο του Κουρίου, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη και βεβαίως ο αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας.

Αρκετά είναι και τα μουσεία που διαθέτει η πόλη της Λεμεσού όπως το Αρχαιολογικό, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Οίνου, το Μουσείο Χαρουπόμυλου καθώς και το Θεατρικό Μουσείο στο νεότευκτο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης». Διάσπαρτη από μικρά παραδοσιακά μουσεία είναι και η περιφέρεια της Λεμεσού, όπου δεσπόζει το Τρόοδος, το ψηλότερο βουνό της Κύπρου, το τέρμα μιας ειδυλλιακής διαδρομής μέσα από τα πανέμορφα κρασοχώρια. Η ενδοχώρα της Λεμεσού προσφέρει αμέτρητες επιλογές για τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης στα διάσπαρτα χωριά, καλοκαίρι και χειμώνα.

Τα πιο γνωστά φεστιβάλ

Πλήθος εκδηλώσεων περιλαμβάνει ολόχρονα το καλεντάρι της Λεμεσού, η οποία φιλοξενεί μερικά από τα πιο γνωστά φεστιβάλ. Εκτός από το Καρναβάλι, σημαντική γιορτή είναι τα «Ανθεστήρια», που διοργανώνονται αρχές Μαΐου με έκθεση λουλουδιών και παρέλαση, που προβάλλει πλούσια ποικιλία της άγριας χλωρίδας της Κύπρου. Ισως όμως η πιο διάσημη από τις εκδηλώσεις της Λεμεσού είναι η διάρκειας δώδεκα ημερών Γιορτή του Κρασιού που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1961 κάθε Σεπτέμβριο. Η Γιορτή του Κρασιού τιμά τη μακρά παράδοση του νησιού στην παραγωγή κρασιού και ειδικότερα της Λεμεσού, που διαθέτει τα φημισμένα κρασοχώρια.

Αρκετές είναι οι εμπειρίες που προσφέρει η πόλη και στους λάτρεις των σπορ με εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Διεθνής Ρεγκάτα Κύπρου, το Κύπελλο Ορεινής Ποδηλασίας, το Ράλι Κύπρου και ο Μαραθώνιος της Λεμεσού, ίσως ο μοναδικός που γίνεται δίπλα από τη θάλασσα, αυτό το δώρο της φύσης που κάνει τη Λεμεσό μια πόλη ξεχωριστή με εξίσου ξεχωριστούς ανθρώπους. Προφανώς αυτά είναι τα δύο ποιοτικά στοιχεία που την καθιστούν αλησμόνητη σε όποιον την επισκεφθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT