8 ξενοδοχεία με άρωμα αρ ντεκό

5' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακολουθώντας τα ίχνη του υπέροχου Γκάτσμπι, λικνιστείτε στους ήχους της τζαζ και ξυπνήστε το επόμενο πρωί σε ένα δωμάτιο βγαλμένο… από άλλη εποχή.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Waldorf Astoria

Καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην καρδιά του Μανχάταν και είναι συνώνυμο με την πολυτέλεια και τη συμμετρία της αρ ντεκό.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αρ ντεκό εκπροσωπείται επάξια από το επιβλητικό Waldorf Astoria, το οποίο, όταν χτίστηκε, το 1931, ήταν το ψηλότερο και μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο. Συνυφασμένο με την υψηλή κοινωνία και χολιγουντιανούς αστέρες όπως τη Μέριλιν Μονρόε, παραμένει ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο αρ ντεκό κτίριο στον κόσμο, συνώνυμο με τον πλούτο και το πρεστίζ άλλων εποχών. Εκτός από την ντεκό πρόσοψη, πιστό στη συγκεκριμένη τεχνοτροπία παραμένει και το φουαγιέ με το εντυπωσιακό μωσαϊκό «Ο τροχός της ζωής», ο «Ασημένιος διάδρομος» με τις τοιχογραφίες και τους πολυελαίους, η σάλα χορού, ενώ τα εστιατόρια Vanderbilt και Peacock Alley είναι γεμάτα ντεκό πινελιές. Για χολιγουντιανή διαμονή επιλέξτε μία από τις σουίτες-«πύργους» που βρίσκονται στους ψηλότερους ορόφους και προσφέρουν θέα σε ένα άλλο αρ ντεκό αριστούργημα, το φουτουριστικό κτίριο Chrysler.  


ΜΑΪΑΜΙ

The Raleigh

Kάμερες, φώτα… action! Σε αυτό το ξενοδοχείο, που μοιάζει με κινηματογραφικό σετ, θα θέλετε συνεχώς να φωτογραφίζεστε όπως οι πρωταγωνίστριες μιας άλλης εποχής.

Τα περισσότερα αρ ντεκό κτίρια στο Μαϊάμι της Φλόριντα χτίστηκαν μεταξύ 1930 και 1940. Ανάμεσα στα 800 που διασώζονται, το ξενοδοχείο Raleigh του 1942 -γνωστό και ως «η μεγάλη κυρία της αρ ντεκό»- είναι από τα πιο εντυπωσιακά. Η εμβληματική πισίνα του, σε σχήμα κλειδαρότρυπας, με τους φοίνικες και το τιρκουάζ πλακάκι, πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του 1950 παρέα με τη σταρ και κολυμβήτρια Eστερ Γουίλιαμς. Τα παράθυρα-φινιστρίνια, η ξύλινη επένδυση στους τοίχους και τα τραπεζάκια του φουαγιέ, το μωσαϊκό και οι γεωμετρικές λάμπες στο Tiger Room, η μπάρα και τα σκαμπό στο Coffee Bar και το Lobby Lounge είναι όλα απομεινάρια του 1930, ενώ στις κοραλλένιες ριγέ ξαπλώστρες εύκολα φαντάζεται κανείς νεαρές στάρλετ να αράζουν πίνοντας εξωτικά κοκτέιλ, ενώ επίδοξοι εραστές τις κορτάρουν ανελέητα.  


ΠΡΑΓΑ

Art Deco Imperial Hotel

Η αρ νουβό και η αρ ντεκό συνυπάρχουν στο ξενοδοχείο-μνημείο στην παλιά πόλη της Πράγας, που αποτέλεσε στέκι διάσημων προσωπικοτήτων.

Το εντυπωσιακό αυτό ξενοδοχείο χτίστηκε το 1914 και παντρεύει την αρ νουβό, που προηγήθηκε ως κίνημα, με την αρ ντεκό, που ακολούθησε αντιδρώντας στη φιοριτούρα της νουβό. Το αρ ντεκό εξωτερικό, επηρεασμένο από τον κυβισμό, ακολουθεί αυστηρές γραμμές, ενώ εσωτερικά επικρατεί η αρ νουβό με τις περίτεχνες σκαλιστές κολόνες, τη μαρμάρινη σκάλα του φουαγιέ, το μωσαϊκό της οροφής, τις μετόπες από πορσελάνινα πλακάκια και τα βιτρό παράθυρα του μεγαλοπρεπούς Café Imperial, που μάλιστα αποτέλεσε στέκι του Φραντς Κάφκα. Αν προτιμάτε κάτι πιο ντεκό, πιείτε το ποτό σας στο Prime Bar του ξενοδοχείου. Στα δωμάτια, τέλος, υπάρχει μια συνύπαρξη των δύο στυλ, με αυτοκρατορικά κρεβάτια, μαρμάρινα μπάνια και κυβιστικά έπιπλα, χωρίς ωστόσο να εκπροσωπούν ικανοποιητικά ούτε το ένα ούτε το άλλο στυλ.  


ΝΤΕΒΟΝ

Burgh Island Hotel

Βάλτε τα καλά σας και ταξιδέψτε στη Νότια Αγγλία για να παραθερίσετε σε στυλ 1930s και να χορέψετε ξέφρενα.

Εξω από τις ακτές του Ντέβον στην Αγγλία βρίσκεται το νησί Burgh, γνωστό ως ησυχαστήριο διασήμων του 1930. Το ομώνυμο ξενοδοχείο, χτισμένο το 1929 για να μοιάζει με λευκό υπερωκεάνιο, αρχικά δεχόταν κόσμο μόνο με πρόσκληση. Η Κοκό Σανέλ ήταν μία από τους θαμώνες του, το ίδιο και η Αγκαθα Κρίστι που έγραψε εκεί μερικά από τα αστυνομικά μυθιστορήματά της. Το θέρετρο διατηρεί ακόμα την αλλοτινή του αίγλη και είναι από τα λιγοστά που πραγματικά προσφέρουν διαμονή αρ ντεκό. Δεν θα ξέρετε ποιο δωμάτιο να πρωτοδιαλέξετε. Οσοι έρχονται να μείνουν εδώ είναι αποφασισμένοι να αφεθούν και να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Το βράδυ φορούν τα καλά τους -σμόκιν και τουαλέτες- και συναντιούνται στην αίθουσα χορού για ξέφρενες χορευτικές βραδιές τζαζ.


ΣΑΓΚΑΗ

Fairmont Peace Hotel

Η κινεζική εκδοχή της αρ ντεκό σε ένα ξενοδοχείο το οποίο αγάπησαν διασημότητες όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν.

Πολλοί Δυτικοί, κυρίως διπλωμάτες, από τη Βρετανία, την Αμερική και τη Γαλλία έζησαν στη Σαγκάη από το 1920 έως το 1940, φέρνοντας μαζί και την κουλτούρα τους – από τη μόδα έως την αρχιτεκτονική. Ηταν όμως οι Κινέζοι αρχιτέκτονες που επέστρεφαν από σπουδές στο εξωτερικό οι οποίοι δημιούργησαν το κινεζικό αρ ντεκό, ενσωματώνοντας ασιατικά μοτίβα στα δυτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Fairmont Peace Hotel του διάσημου επιχειρηματία Σερ Βίκτορ Σασούν στην παραποτάμια περιοχή Bund, το οποίο τη δεκαετία του 1930 φιλοξένησε πολλές διασημότητες, όπως τον Τσάρλι Τσάπλιν. Το Jazz Bar του ξενοδοχείου αποτελεί προορισμό από μόνο του, μια και εδώ θα απολαύσετε κοκτέιλ εμπνευσμένα από ποτά της περιόδου 1920-1930, ενώ θα ακούτε αυθεντική τζαζ από την Old Jazz Band, τη γηραιότερη στον κόσμο, αποτελούμενη από έξι 80χρονους βετεράνους μουσικούς.  


ΛΟΝΔΙΝΟ

Claridge’s

Το απόλυτο λονδρέζικο στέκι διασκέδασης της δεκαετίας του 1920 είναι συνώνυμο με τη φινέτσα, προσφέροντας μοναδικές ρετρό εμπειρίες.

Το Claridge’s θεωρείται το αρ ντεκό κόσμημα του Λονδίνου. Τη δεκαετία του 1920 η νεολαία της εποχής ξεσάλωνε στην αίθουσα χορού του σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς τσάρλεστον. Αν και το ξενοδοχείο έχει δεχτεί πολλές ανακαινίσεις, το αρ ντεκό ύφος έχει διατηρηθεί στην πόρτα της εισόδου και στο φουαγιέ με τις χαρακτηριστικές αυθεντικές καμάρες, καθώς και στο ανακαινισμένο μπαρ The Fumoir του 1929, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε κοκτέιλ εμπνευσμένα από το παρελθόν, όπως το «Flapper». Για διαμονή ρετρό επιλέξτε μία από τις σουίτες Claridge’s ή Mayfair, με τη χαρακτηριστική γεωμετρικότητα στους καθρέφτες και στις απλίκες στα πλαίσια των θυρών και στα κεφαλάρια των κρεβατιών, ενώ για ατμοσφαιρικό δείπνο επισκεφθείτε το βραβευμένο και εκλεπτυσμένο Fera.  


ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

The Imperial

Κομμάτι της ιστορίας της πόλης και δημιούργημα του Βρετανού αρχιτέκτονα Edwin Lutyens, διατηρεί αρκετά στοιχεία της τεχνοτροπίας στους εσωτερικούς του χώρους. 

Αυτοκρατορικό, όπως υποδηλώνει το όνομά του, το 5άστερο αυτό ξενοδοχείο του 1930 σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Edwin Lutyens ως ένα από τα υπέροχα μνημεία που θα αποτελούσαν μέρος του μεγάλου σχεδίου που είχε οραματιστεί για το Νέο Δελχί – που ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ινδίας το 1911. Το κτίριο είναι αρ ντεκό εξωτερικά, ενώ εσωτερικά αποτελεί μείγμα βικτωριανής, αποικιοκρατικής και αρ ντεκό αρχιτεκτονικής. Το εστιατόριο «1911» και ιδιαίτερα η Verandah Lounge έχει πολλά στοιχεία ντεκό, όπως τις στήλες με τις τιρκουάζ ψηφίδες, τις λάμπες, το μωσαϊκό και την ξύλινη επένδυση στους τοίχους, ενώ για αρ ντεκό διαμονή προσφέρονται η σουίτα και το δωμάτιο Deco, που όμως δεν εκπροσωπούν αυστηρά την τεχνοτροπία. 


ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ

Hotel Borg

Το φουαγιέ και η μεγάλη σάλα χορού με τους επίχρυσους τοίχους αποδίδουν πιστά το ύφος αρ ντεκό και τη δεκαετία του 1930 κατά την οποία χτίστηκε. 

Το σκανδιναβικό ντιζάιν συναντά την αρ ντεκό σε αυτό το ξενοδοχείο του 1930 που είχε αποτελέσει το όραμα… πολυτελείας του Γιοχάνες Γιόζεφσον, ενός Ισλανδού πρωταθλητή ελληνορωμαϊκής πάλης. Το φουαγιέ και η μεγάλη σάλα χορού με τους επίχρυσους τοίχους και τους περίτεχνους πολυελαίους έχουν ανακαινιστεί με κάθε λεπτομέρεια, ενώ τα 56 δωμάτιά του αποτυπώνουν το αρ ντεκό στυλ με επίπλωση από τρία είδη ξύλου και πέντε διαφορετικά είδη δέρματος, δίνοντας σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστό χαρακτήρα. Παρκέ πατώματα και φωτιστικά εποχής συνδυάζονται με τελευταίας τεχνολογίας τηλέφωνα και τηλεοράσεις Bang & Olufsen, ενώ οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με φωτογραφίες από το Ρέικιαβικ του 1925-1940, ανοίγοντας στους επισκέπτες ένα παράθυρο πίσω στο χρόνο.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT