‘Ενας κόσμος μακριά από τον κόσμο

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Σαχσαβάν είναι νομάδες κτηνοτρόφοι που ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στα οροπέδια της Talesh, στη νοτιοδυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας, και οδηγούν τα κοπάδια τους στα ψηλά αυτά βοσκοτόπια.

Ο χειμώνας είναι μια δοκιμασία εδώ πάνω, όμως στη γαλήνη του χιονισμένου τοπίου οι άνθρωποι δεν αποζητούν το θέρος. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν τους πτοούν.

Η μόνη απειλή, όπως και για τον νεαρό βόσκο που κρατά στην αγκαλιά του το μικρό πρόβατο, δεν είναι οι συχνοί σεισμοί –καθώς η περιοχή είναι τεκτονικά ενεργή–, αλλά η αλλοίωση της στέπας από την υπερβόσκηση, που εντείνει την αγωνία για αναζήτηση τροφής.

Στα σημεία που είναι πιο εύκολο να προσεγγίσει κανείς, οι αγέλες των ζώων έχουν μεταβάλει τη σύνθεση της χλωρίδας ή ακόμα και περιορίσει τα είδη της.

Πάντως, αν ο δρόμος σάς φέρει σε αυτό το παρθένο τοπίο, αγοράστε τις διάσημες μάλλινες κουβέρτες (jajim) – ίσως χρειαστούν στον δρόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT