Lan Xiao Cheng, Πρόεδρος του Athens Silk Road International Travel

Lan Xiao Cheng, Πρόεδρος του Athens Silk Road International Travel

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Lan Xiao Cheng εδώ και 17 χρόνια βρίσκεται πίσω από τις αναμνήσεις εκατοντάδων χιλιάδων Κινέζων επισκεπτών που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Τη «Σι-λά», όπως λέγεται στη γλώσσα του η χώρα που κέντρισε το ενδιαφέρον του σε ηλικία δέκα ετών, όταν πρωτοδιάβασε ελληνική μυθολογία. Μεγαλώνοντας, το ενδιαφέρον του για την ελληνική ιστορία εξελίχθηκε σε πάθος και μετουσιώθηκε σε στόχο: «Αποφάσισα να ανοίξω τον δρόμο που συνδέει τους δύο αρχαίους πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον κινεζικό». Στο κατώφλι του νέου χρόνου, που έχει ανακηρυχθεί «Ετος φιλίας Ελλάδας-Κίνας», μας αποκάλυψε τι είναι αυτό που συναρπάζει τους περίπου 100.000 Κινέζους που έβγαλαν εισιτήριο για την Ελλάδα το 2016 και πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Τι έχει αλλάξει στις τουριστικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας από την εποχή που αποφασίσατε να ανοίξετε το γραφείο ταξιδίων;

Πρωτοήρθα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990. «Είστε Γιαπωνέζος;» με ρωτούσαν τότε στον δρόμο και, όταν απαντούσα ότι είμαι Κινέζος, μου έλεγαν: «Και πού είναι οι κοτσίδες σας;». Οι Ελληνες νόμιζαν ότι οι Κινέζοι ήταν όπως απεικονίζονταν στις φωτογραφίες εποχής από τη δυναστεία του Τσινγκ, με μακριά μαλλιά, παραδοσιακές στολές, και ότι όλοι ήταν μάστερ στο κουνγκ φου. Ηταν επηρεασμένοι από τις ταινίες του Μπρους Λι! Στο γύρισμα της χιλιετίας, όταν ανοίξαμε το γραφείο, ο τουρισμός από την Κίνα προς την Ελλάδα και αντίστροφα ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Κομβική στιγμή για τις δύο χώρες ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και του 2008 στο Πεκίνο, που συνέβαλαν στην προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των δύο χωρών και έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων. Πλέον 100.000 Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα.

Από ποιες πόλεις της Κίνας έρχονται οι περισσότεροι;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε και από τα γραφεία μας στην Κίνα, τα οποία λειτουργούν συνολικά σε οκτώ πόλεις –το κεντρικό βρίσκεται στο Πεκίνο υπό το όνομα Golden Alliance, γιατί την επωνυμία «Silk Road» μπορεί να τη χρησιμοποιήσει μόνο η κυβέρνηση–, τα μέρη προέλευσης είναι το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Γκουαντζό και η Τσουντσίν.

Τα τελευταία χρόνια ο εξερχόμενος τουρισμός από την Κίνα αυξάνεται συνεχώς. Ποιες ελληνικές περιοχές βρίσκονται στη λίστα με τους προορισμούς τους;

Αυτό εξαρτάται από το προφίλ του κάθε ταξιδιώτη. Αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, επιλέγει μέρη με πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία, όπως οι Δελφοί, τα Μετέωρα, το Ναύπλιο, η Αρχαία Ολυμπία. Οι μικρότερες ηλικίες γοητεύονται από τις παραλίες και τη θέα και πηγαίνουν στα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αθλητικό τουρισμό και έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των Κινέζων που συμμετέχουν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Εχουμε προβλέψει για ειδικά τουριστικά πακέτα τη συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να προσελκύσουμε Κινέζους δρομείς. Το 2016 ήρθαν πάνω από 500 Κινέζοι, το 2017 θα έρθουν ακόμα περισσότεροι. Στόχος μας είναι να εντάξουμε κι άλλους προορισμούς στη λίστα τους, όπως τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα.

Ποιες είναι οι συνήθειες των Κινέζων επισκεπτών και τι απαιτήσεις έχουν από τις διακοπές τους; Τι τους συναρπάζει;

Οι περισσότεροι έρχονται στην Ελλάδα για να δουν το Αιγαίο. Ενδιαφέρονται για καλοκαιρινά σπορ, θέλουν να κάνουν καταδύσεις, να νοικιά- σουν γιοτ και να κάνουν κρουαζιέρες στα νησιά, να επισκεφτούν φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους. Τους ενδιαφέρει η διαμονή σε ξενοδοχεία από τεσσάρων αστέρων και πάνω, ιδανικά κοντά στη θάλασσα. Αν δεν ταξιδεύουν συχνά, θα αφιερώσουν δυο-τρεις μέρες για αγορές. Οι νεαροί που μιλάνε καλά Αγγλικά προτιμούν να κινούνται μόνοι τους με έναν σάκο στην πλάτη και με οδηγό το διαδίκτυο. Αυτοί που δεν μιλούν ξένες γλώσσες προτιμούν να ενταχθούν σε γκρουπ με ξεναγό. Κι εδώ ξεκινάει το δικό μας έργο.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Ελληνας επαγγελματίας του τουρισμού για να προσφέρει πιο ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας στον ταξιδιώτη από την Κίνα;

Πολλές φορές το «κάτι παραπάνω» είναι πάρα πολύ απλό και δεν κοστίζει. Ο Κινέζος τουρίστας που δεν έχει ταξιδέψει είναι δύσκολο να αποχωριστεί τις συνήθειές του. Δίνει μεγάλη σημασία στο φαγητό και αναζητά πιάτα που του είναι οικεία, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι θα δοκιμάσει την ελληνική κουζίνα. Πολλές διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων στην Κίνα σερβίρουν μια παραλλαγή του βρετανικού πόριτζ, έναν χυλό με καλά βρασμένο ρύζι. Αυτό το πάμφθηνο και πανεύκολο πιάτο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη φιλοξενία. Κάτι άλλο απαραίτητο είναι να μπουν κινεζικές επιγραφές στα ξενοδοχεία και στους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους. Πάντως, παρότι δεν θα συναντήσουν υπάλληλο που να μιλάει Κινεζικά, θα συνεννοηθούν με τους Ελληνες πιο εύκολα από ό,τι με τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Γιατί μας ενώνει η αγάπη για την ιστορία και τον πολιτισμό των λαών μας, που χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας.

Ποιους άλλους προορισμούς επιλέγουν στην Ευρώπη για διακοπές;

Πηγαίνουν στη Γαλλία για ψώνια, στην Ελβετία για σκι. Τελευταία, πολλοί ταξιδεύουν στην Ιαπωνία, μια και οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν σταθεροποιηθεί. Στην Ελλάδα έρχονται από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο περίπου 100.000 τουρίστες. Και θα ήταν διπλάσιοι αν υπήρχε απευθείας πτήση, όπως στη Γαλλία, που υποδέχεται περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες από την Κίνα.

Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού;

Ναι, βέβαια, απλοποιώντας τη διαδικασία έκδοσης βίζα. Αν υπήρχε ένα online σύστημα θεώρησης ταξιδίου όπως αυτό μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, θα ανέβαινε κατακόρυφα ο αριθμός των Κινέζων τουριστών. Ως επαγγελματίας του τουρισμού, πιστεύω ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να ρίξει βάρος στην προβολή των προορισμών. Να αντιμετωπίσει την Αθήνα, τον Μαραθώνα, τα νησιά ως τουριστικά προϊόντα και να ασχοληθεί με την προβολή τους. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Οι Κινέζοι λατρεύουν τη μυθολογία, θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να διοργανώσουμε μια θεματική περιήγηση μυθολογίας με εκδρομή στον Oλυμπο.

Ποια εμπειρία ή εκδρομή θα προτείνατε σε Ελληνες που θέλουν να πάνε στην Κίνα;

Συνήθως κινούνται στοχευμένα, θέλουν να ανεβούν στο Σινικό Τείχος, να δουν τους πήλινους στρατιώτες της Σιάν και το υπέροχο τοπίο της Γκουιλίν. Η Κίνα είναι μια ατέλειωτη εμπειρία πολιτισμού, όπως και η Ελλάδα. Μια εκδρομή που θα πρότεινα είναι στην «κινεζική Βενετία», την επαρχία Χαντζό με τη μεγάλη λίμνη και τα κανάλια που περνάνε δίπλα από τα κτίρια. Στους ταξιδιώτες του χειμώνα θα μείνει αξέχαστη η εκδρομή στη βορειοδυτική Κίνα, στην πόλη Χαρμπίν, που έχει εξελιχθεί σε μουσείο γλυπτών από πάγο. Εκεί θα δουν μέχρι και την Ακρόπολη και τον Πύργο του Αϊφελ σε παγωμένη μορφή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT