Τα μύρτιλα από το Αμύνταιο Φλώρινας που φτάνουν σε όλη την Ασία!

Τα μύρτιλα από το Αμύνταιο Φλώρινας που φτάνουν σε όλη την Ασία!

Ο Πέτρος Καριπίδης καλλιεργεί βιολογικά μπλε μύρτιλα έξω από το Αμύνταιο Φλώρινας και είναι τόσο νόστιμα και ποιοτικά ώστε εξάγει σχεδόν τη μισή παραγωγή στην Ασία.

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου δεκαεπτά χρόνια, ένας τελειόφοιτος Πληροφορικής από το Αμύνταιο Φλώρινας, ο Πέτρος Καριπίδης, αναλαμβάνει ως εργασία με τους συμφοιτητές του ένα business plan για το άγριο, αυτοφυές μύρτιλο (Vaccinium myrtillus), που αφθονεί στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό ήταν: η ιδέα της καλλιέργειας του μύρτιλου ενθουσίασε τον νεαρό φοιτητή. Μετά την αποφοίτησή του φεύγει για μεταπτυχιακά και εργασία στη Σουηδία για τέσσερα χρόνια, μα τα ζουμερά μύρτιλα δεν μπορεί να τα βγάλει από τον νου του. Όσο ζει στη Σουηδία, αγοράζει τεμάχια καλλιεργήσιμης γης στο Αμύνταιο, με σκοπό να ξεκινήσει την καλλιέργειά τους στα πάτρια εδάφη, όταν επιστρέψει. Μετά τις πρώτες προσπάθειες, τελικώς το 2013 αρχίζει να καλλιεργεί, συστηματικά πλέον, τα μπλε μύρτιλα (Vaccinium corymbosum) που εισάγει από τις ΗΠΑ, είδος συγγενικό του αυτοφυούς ευρωπαϊκού, που βγάζει τους καρπούς σε τσαμπί. Μέχρι σήμερα τα φυτά του είναι από τα λίγα του είδους τους στην Ελλάδα. Ο Πέτρος πλέον καλλιεργεί πάνω από 15 διαφορετικές ποικιλίες βιολογικών μύρτιλων σε συνολικά 18 στρέμματα, με την επωνυμία EcoBlueberries. «Όταν αναλάβεις να καλλιεργήσεις κάτι ξεχωριστό, αν δεν είναι βιολογικό, δεν αξίζει να το προσπαθήσεις», υποστηρίζει, αν και είναι κοστοβόρα επιλογή.

Διαβάστε περισσότερα στον Γαστρονόμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT