Ξέρετε πραγματικά πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα; Οι ειδικοί απαντούν

Ξέρετε πραγματικά πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα; Οι ειδικοί απαντούν

Πώς να προσδιορίσετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε νερό; Οι ειδικοί σε θέματα υγείας Erin Barnett και Leila Ouldibbat μας εξηγούν τα πάντα.

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς προσπαθούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας, οι συνήθειές μας αλλάζουν προκειμένου να τελειοποιήσουμε τις ρουτίνες ευεξίας μας. Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε στο γυμναστήριο ή στον επόμενο μαραθώνιο, οι μικρές αλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν από το σπίτι. Το cozy cardio, αυτή η μικρή, χαμηλής έντασης γυμναστική που μπορείτε να κάνετε στην άνεση του σπιτιού σας, είναι απόδειξη αυτού. Έχετε όμως σκεφτεί απλώς να ξεκινήσετε να πίνετε περισσότερο νερό;

Μάλλον λέτε στον εαυτό σας: «Μην ανησυχείς. Μπορώ εύκολα να πίνω λίγο περισσότερο νερό κάθε μέρα για να φτάσω στα περίφημα οκτώ ποτήρια». Όμως αυτή η σύσταση δεν ισχύει απαραίτητα για όλους. Το να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα (ή 2 λίτρα) μπορεί να είναι καλό για κάποιους, αλλά άλλοι χρειάζονται περισσότερο. Αν αυτά τα οκτώ ποτήρια σας ξεδιψούν, μην αλλάξετε τίποτα. Ωστόσο, η Erin Barnett, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, επισημαίνει ότι «αυτή η οδηγία είναι μια απλοποιημένη προσέγγιση για την ενυδάτωση που δεν λαμβάνει υπόψη τους διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόσληψη νερού». Και πιστέψτε με, αυτοί οι παράγοντες είναι πολλοί.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: πόσο νερό πρέπει πραγματικά να πίνετε την ημέρα; Η απάντηση εξαρτάται από αυτούς τους παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες του σώματός μας. Επιπλέον, τα υγρά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, καθώς το νερό βρίσκεται επίσης στα τρόφιμα που τρώμε. Για να ξεκαθαρίσουμε το ρεκόρ και τελικά να καταλάβουμε πόσες φορές πρέπει να ξαναγεμίζετε το μπουκάλι νερό σας κάθε μέρα, σύμφωνα με την Erin Barnett και τη διαιτολόγο Laila Ouldibbat.

Ημερήσια πρόσληψη νερού: το βάρος παίζει καθοριστικό ρόλο

Σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, η γενική συνιστώμενη ποσότητα υγρών την ημέρα είναι 15,5 φλιτζάνια (περίπου 3,6 λίτρα) για τους άνδρες και 11,5 φλιτζάνια (περίπου 2,7 λίτρα) για τις γυναίκες, πολύ περισσότερο από τα 2 λίτρα που αναφέρονται συχνά. Αλλά αυτά τα στοιχεία προφανώς δεν ταιριάζουν σε όλους. Η Erin Barnett διευκρινίζει ότι «δημιουργήθηκαν για υγιή άτομα, λαμβάνοντας υπόψη μόνο την ηλικία και το φύλο», αλλά ότι μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το «στάδιο ζωής, το επίπεδο δραστηριότητας και τη «γενική κατάσταση υγείας».

Οι απαιτήσεις σε υγρά μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τη μάζα σώματος και τη σύσταση του σώματος. Η Leila Ouldibbat εξηγεί ότι η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας βασίζεται στις συστάσεις της στο βάρος: “Η Ακαδημία συνιστά 30 έως 35 χιλιοστόλιτρα υγρών την ημέρα ανά κιλό που ζυγίζεται από έναν υγιή ενήλικα. Έτσι, για ένα άτομο ηλικίας 68, 2 κιλά, οι απαιτήσεις σε υγρά θα να είναι 2 έως 2,7 λίτρα Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει επίσης την πρόσληψη νερού από την τροφή, επομένως, εάν τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, οι ανάγκες σας σε νερό μπορεί να είναι χαμηλότερες.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η παχυσαρκία, αυτά τα στοιχεία που βασίζονται στο βάρος δεν ισχύουν και ότι η κλινική κρίση είναι ζωτικής σημασίας. Το ίδιο και το αντίστροφο. «Μερικές φορές συνιστάται σε ένα λιποβαρές άτομο να καταναλώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα υγρού, με βάση το υψηλότερο «ιδανικό» βάρος», εξηγεί η Leila Ouldibbat.

Τα συναισθήματά σας είναι επίσης πολύ σημαντικά. Εάν διψάτε, πιείτε περισσότερο νερό. Αλλά αν χρειάζεστε υπερβολική ποσότητα νερού για να ξεδιψάσετε, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν ειδικό στη διατροφή που θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Οι ανάγκες σας σε νερό μπορεί να διαφέρουν καθημερινά

Για να περιπλέξει τα πράγματα και να δείξει ότι δεν υπάρχει σταθερή ποσότητα νερού για κατανάλωση κάθε μέρα, η Leila Ouldibbat εξηγεί ότι «οι στόχοι πρόσληψης υγρών μπορεί να ποικίλλουν καθημερινά ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς σας, τις πιθανές απώλειες όπως η εφίδρωση, καθώς και την εποχή». Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο ιδρώνετε (και επομένως χάνετε υγρά), τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να πίνετε. Συχνά το σώμα σας θα σας το πει χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτείτε, γιατί φυσικά θα νιώθετε περισσότερη δίψα.

Οι ανάγκες σας σε νερό ποικίλλουν επίσης ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τα στάδια ζωής. «Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, γενικά πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη νερού», λέει η Erin Bartlett. Η Leila Ouldibbat συνεχίζει: «Οι ανάγκες σε υγρά αυξάνονται επίσης με την ηλικία». Το ίδιο ισχύει για τις ασθένειες (γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν να πίνετε άφθονο νερό όταν δεν είστε καλά), ορισμένες καταστάσεις υγείας, ορισμένα φάρμακα ή επιταχυνόμενη εντερική διέλευση.

Τι γίνεται με άλλα ροφήματα (όπως καφές, τσάι, σόδα, χυμός κ.λπ.);

Να ξέρετε ότι μετράει η οποιαδήποτε ημερήσια πρόσληψη υγρών. Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση, αυξάνοντας την ούρηση, αλλά σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η επίδραση είναι αμελητέα. Ωστόσο, η καφεΐνη είναι τεχνικά ένα φάρμακο και ο περιορισμός της πρόσληψής της είναι συχνά η πιο υγιεινή επιλογή. Φυσικά, τα ζαχαρούχα ποτά παρέχουν μόνο κενές θερμίδες. Η Leila Ouldibbat και η Erin Barnett συμφωνούν: για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, το νερό παραμένει η καλύτερη επιλογή.

Πώς θα καταλάβετε αν είστε αφυδατωμένοι;

Εκτός από τη δίψα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να προσδιορίσετε εάν πίνετε αρκετό νερό ή όχι. Η Leila Ouldibbat συνιστά να ελέγχετε ορισμένους δείκτες που υπάρχουν στο δέρμα σας. «Τσιμπήστε το δέρμα στην κορυφή του χεριού σας, αν το δέρμα χαλαρώσει αμέσως, μάλλον είστε ενυδατωμένοι. Εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επανέλθει στο φυσιολογικό, αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο. Όσο πιο ενυδατωμένο είναι το δέρμα σας, τόσο πιο ελαστικό είναι».

Η Erin Barnett απαριθμεί άλλα σημάδια αφυδάτωσης: σκούρα ή μειωμένα ούρα, ξηροστομία και/ή δέρμα, πονοκέφαλος, ζάλη.

Πώς να πίνετε περισσότερο νερό κάθε μέρα;

Η Erin Barnett μοιράζεται μερικές από τις συμβουλές της για να αυξήσετε την πρόσληψη νερού:

Πιείτε ένα ποτήρι νερό πρώτα το πρωί: Συνηθίστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάτε

Αποκτήστε ένα ωραίο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι: επιλέξτε ένα που θα κρατά το νερό σας κρύο για 12 ώρες ή περισσότερο. Προγραμματίστε μερικές υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σας: αφήστε το να χτυπάει κάθε ώρα. Τοποθετήστε μπουκάλια νερού παντού: στο αυτοκίνητό σας, στην κρεβατοκάμαρά σας ή στο γραφείο σας για να μην ξεμείνετε ποτέ.

Πηγή: Vogue

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT