Πόσες φορές ερωτευόμαστε στη ζωή; Οι ειδικοί αναλύουν το Three Loves Theory

Πόσες φορές ερωτευόμαστε στη ζωή; Οι ειδικοί αναλύουν το Three Loves Theory

Το συναισθηματικό μας ταξίδι χωρίζεται σε τρεις κύριες φάσεις.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ τα θεμελιώδη στάδια της ερωτικής ζωής εξηγούνται από έναν ειδικό

Ερωτεύτηκατε για πρώτη φορά και πιστεύετε ότι θα είναι για πάντα; Ίσως πρέπει να περιορίσετε τον ενθουσιασμό σας, αφού είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί να ερωτευτείτε μερικές φορές ακόμη πριν βρείτε την αληθινή αδελφή ψυχή σας. Αυτό υποστηρίζει η λεγόμενη «Three Loves Theory», σύμφωνα με την οποία κάθε μία από αυτές τις τρεις σχέσεις θα μας μάθαινε κάτι διαφορετικό, βοηθώντας μας να καταλάβουμε τι περιμένουμε από τον σύντροφό μας. Πρόσφατα, η εν λόγω θεωρία επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη που διεξήχθη από το γαλλικό brand εσωρούχων Pour Moi σε δείγμα 2.039 ατόμων ηλικίας 25 ετών και άνω, από τα οποία τουλάχιστον τα 1.000 ήταν σε συνεχή σχέση. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους (31%) είχε τρεις έως τέσσερις σύντροφους πριν συναντήσει τον τελευταίο.

Τι είναι όμως ακριβώς η «Three Loves Theory»; Η Roxie Nafousi, coach αυτο-ανάπτυξης, manifesting γκουρού, ambassador του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας και συνεργάτιδα της πλατφόρμας ευεξίας POOSH της Kourtney Kardashian, μας το εξηγεί.

Οι θεμελιώδεις σχέσεις σύμφωνα με τη «Three Loves Theory»

Πρώτη αγάπη

Η πρώτη αγάπη είναι αυτή που μοιάζει με παραμύθι και που πιστεύουμε ότι θα κρατήσει για πάντα. Συνήθως, είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα μάλλον επιφανειακό επίπεδο και που μας βλέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι γύρω μας βλέπουν τη σχέση μας. «Ακόμα κι αν αισθάνεσαι σαν πραγματική αγάπη αυτή τη στιγμή, συνήθως δεν είναι η βαθιά, ωμή αγάπη που βιώνεις αργότερα», εξηγεί η Nafousi. «Στο τέλος της σχέσης, ο πόνος μπορεί να φαίνεται τεράστιος, αλλά συνήθως ξεπερνιέται γρήγορα». Τι μας αφήνει αυτό; Πρώτα από όλα, η ανάμνηση του τυφώνα των συναισθημάτων που μας έπληξε όταν ερωτευτήκαμε, μετά η επίγνωση του γεγονότος ότι μια σχέση, όσο έντονη κι αν είναι, μπορεί να μην κρατήσει για πάντα.

Έντονη αγάπη

Η δεύτερη, θεμελιώδης σχέση στη ζωή μας είναι η λεγόμενη «έντονη αγάπη». Είναι αυτή που, εξηγεί η Nafousi, ότι ανατρέπει τον κόσμο μας και μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε καταλάβει τα πάντα για την αγάπη. «Η σχέση γίνεται καθρέφτης της ψυχής μας», λέει η ειδικός. «Γνωρίζουμε όλες τις ανασφάλειές μας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της σχέσης, μπορεί να βιώσουμε ζήλια, φόβο και αμφιβολία για τον εαυτό μας, πράγματα που δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ στο μυαλό μας. Είναι μια σχέση που εκτυλίσσεται ανάμεσα σε δραματικά σκαμπανεβάσματα. Όχι σπάνια, προσπαθούμε να κάνουμε τον άλλον τον ιδανικό μας σύντροφο και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να γίνουμε αυτή.” Ο πόνος του τερματισμού μιας σχέσης μπορεί να είναι αφόρητος, αλλά μέσα από τέτοιο πόνο μεγαλώνουμε, αλλάζουμε και εξελισσόμαστε, επιδεικνύοντας μια εσωτερική δύναμη και ανθεκτικότητα που δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε».

Αγάπη άνευ όρων

Η τρίτη σχέση, συνήθως η οριστική, που διαρκεί για την υπόλοιπη ζωή, αντιστοιχεί στη λεγόμενη «άνευ όρων αγάπη», της οποίας το αντικείμενο είναι το άτομο που συναντήσαμε μόλις αναρρώσουμε από τον πόνο που προκάλεσε το τέλος του «έντονου έρωτα».«Είναι η αγάπη που έρχεται απροσδόκητα όταν αρχίσαμε να θεραπεύουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας», εξηγεί η Nafousi. «Βγαίνει από το πουθενά, αλλά μας κάνει να νιώθουμε απίστευτα καλά. Δεν υπάρχουν παιχνίδια, μόνο η αίσθηση ότι είσαι «στο σπίτι». Αποδέχεσαι όλα όσα ενσαρκώνει ο άλλος, όλες τις ατέλειές του, τις αποχρώσεις του. Νιώθουμε περισσότερο o εαυτός μας από ποτέ. Με τον σύντροφό μας υπάρχει αμοιβαία έμπνευση και ο καθένας μας προσπαθεί να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Όταν προκύπτει ένα εμπόδιο ή πρόκληση, ενεργούμε σε συνεννόηση με τον σύντροφό μας για να το ξεπεράσουμε, γιατί και οι δύο δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε το μέλλον μας. Είναι μια αγάπη άνευ όρων, που σηματοδοτεί την αρχή της αιωνιότητας και κάθε μέρα ευχαριστούμε τον παράδεισο που έβαλε αυτό το άτομο στο δρόμο μας.” Τι μας διδάσκει αυτή η σχέση; “Ότι η αληθινή αγάπη υπάρχει και ότι είναι δυνατό να αισθανόμαστε απόλυτα ασφαλείς , που προστατεύεται και λατρεύεται από έναν άλλο άνθρωπο», λέει η Nafousi.

Συμπερασματικά

Προφανώς, η «Three Loves Theory» ισχύει μόνο σε γενικό επίπεδο, καθώς η συναισθηματική εμπειρία είναι διαφορετική για τον καθένα μας. Έτσι, αν μετά από τρεις σχέσεις δεν έχετε βρει ακόμα το άτομο με το οποίο θέλετε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας, δεν χρειάζεται να απελπίζεστε. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη που διεξήχθη από τον Pour Moi, περίπου ένα στα τέσσερα άτομα ισχυρίζεται ότι είχε κατά μέσο όρο μεταξύ επτά και οκτώ σχέσεις πριν κατασταλάξει.

Πηγή: Vogue

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT