Πώς πρέπει να «αποτοξινώνουμε» τα λαχανικά μας

Πώς πρέπει να «αποτοξινώνουμε» τα λαχανικά μας

Μην ξεγελιέστε από τις ετικέτες «πλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση», προειδοποιεί η Jessica Shand, μία διατροφολόγος με ειδίκευση στην υγεία των γυναικών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είστε σίγουροι ότι το να ξεπλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας με νερό είναι αρκετό για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων; Αυτές οι χημικές ουσίες, στις οποίες εκτίθενται τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς μεγαλώνουν, είναι δυνητικά επιβλαβείς.

«Τα ζιζανιοκτόνα, τα μυκητοκτόνα, τα εντομοκτόνα και τα βακτηριοκτόνα είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα», λέει η Jessica Shand, της οποίας η ρουτίνα “αποτοξίνωσης” αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εβδομαδιαίων αγορών της. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φυτοφαρμάκων, οι οποίοι έχουν όλοι συγκεκριμένη δράση». Αν και το ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών σας (όπου είναι δυνατόν) μπορεί να βοηθήσει, η Jessica Shand επισημαίνει ότι έτσι στερείστε «τις φυτικές ίνες που είναι ευεργετικές για το έντερο και μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών».

Τι είναι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες;

«Οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (EDCs), οι οποίες ψεκάζονται στα προϊόντα μας, συμβάλλουν στην πραγματικότητα στην ορμονική ανισορροπία και απορροφώνται από το σώμα μας εάν τα τρόφιμα που τρώμε δεν πλένονται σωστά», εξηγεί η Jessica Shand. Τα EDCs, γνωστά και ως «ενδοκρινικά μιμητικά», έχουν δομή παρόμοια με αυτή των ορμονών μας, ιδίως των οιστρογόνων.. Έχουν τη δύναμη να μιμούνται, να μπλοκάρουν ή να παρεμβαίνουν σε βασικές ορμόνες του φύλου. Πλένοντας σωστά τα λαχανικά σας, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σας σε αυτά και να προωθήσετε την ορμονική ισορροπία.

Πρέπει να πλένετε τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά;

Ναι. «Η έκθεση σε τοξίνες είναι λιγότερο επιβλαβής με τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αλλά εξακολουθούν να εκτίθενται σε άλλους πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες, οπότε είναι καλύτερο να ξεπλένετε τα πάντα πριν τα φάτε», συμβουλεύει η Jessica Shand . Μην ξεγελιέστε από τις ετικέτες «πλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση»: «Ακόμη και οι σαλάτες σε σακούλες. Αυτές μερικές φορές πλένονται από τους κατασκευαστές με διάφορες τοξικές χημικές ουσίες, όπως χλώριο και χλωρίνη. Επομένως, είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε αυτά τα χημικά υπολείμματα. Και είναι ένα γρήγορο και εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε!».

Η μέθοδος αποτοξίνωσης της Jessica Shand

  1. Τοποθετήστε όλα τα προϊόντα σας σε έναν καθαρό νεροχύτη γεμάτο με δροσερό, φιλτραρισμένο νερό, αν είναι δυνατόν. Προσθέστε ένα μέρος μηλόξυδο σε τρία μέρη νερό. Το μηλόξυδο, πλούσιο σε αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, είναι η τέλεια επιλογή για την αποτοξίνωση των προϊόντων σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού σε δύο φλιτζάνια νερό.
  2. Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα λαχανικών, τρίψτε απαλά κάθε λαχανικό και, στη συνέχεια, μουλιάστε σε νερό για 15 λεπτά πριν ξεπλύνετε. Αν θέλετε να πλύνετε τα μούρα, τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι και μουλιάστε τα σε νερό για όχι περισσότερο από πέντε λεπτά (για να μην μαλακώσουν).
  3. Αφαιρέστε τα τρόφιμα από το νεροχύτη, απλώστε τα σε μια καθαρή πετσέτα και πιέστε τα απαλά για να απομακρύνετε την περίσσεια υγρασία, και στη συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά (εγώ συνήθως το αφήνω για μια ώρα).
  4. Μεταφέρετε τα σε γυάλινα δοχεία (όχι πλαστικά) και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Τα γυάλινα δοχεία διατηρούν τα τρόφιμα πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Επιλέγετε πάντα βιολογικά προϊόντα. Τα πρότυπα διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, αλλά γενικά καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, γενετικά τροποποιημένων συστατικών, ορμονών, τεχνητών χρωμάτων, συντηρητικών ή τη συνήθη χρήση αντιβιοτικών.

Πηγή: Vogue

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT