Όλα τα οφέλη της ρίγανης, του μεσογειακού μυρωδικού με τις εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Όλα τα οφέλη της ρίγανης, του μεσογειακού μυρωδικού με τις εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Όχι μόνο εμπλουτίζει τα πιάτα μας, αλλά κάνει και καλό στην υγεία μας χάρη στις ιδιότητες και τα οφέλη της

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρίγανη είναι το πιο αγαπητό μεσογειακό μυρωδικό

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σας ρωτήσουν σε ένα εστιατόριο αν θα θέλατε να πασπαλίσετε με ρίγανη τα μακαρόνια σας, τη σαλάτα caprese ή την πίτσα μαργαρίτα σας, σκεφτείτε προσεκτικά πριν απαντήσετε. Η ρίγανη δεν είναι απλώς ένα απλό αρωματικό βότανο που δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά στα πιάτα μας. Αυτό το τυπικό μεσογειακό βότανο είναι ένα συμπύκνωμα αντιοξειδωτικών και γιατρικό για πολλές ασθένειες. Εκτός από ένα αυθεντικό φυτό μακροζωίας, μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και τις λοιμώξεις και μας βοηθά να χωνέψουμε καλά.

Τι είναι η ρίγανη;

Η ρίγανη, τεχνική ονομασία Origanum vulgare, είναι ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας Lamiaceae, που αναπτύσσεται σε βραχώδεις και δυσπρόσιτες περιοχές και ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, μήνες κατά τους οποίους συλλέγονται και τα κλαδιά και στη συνέχεια ξηραίνονται για να ληφθεί αυτό το θρυμματισμένο προϊόν που γνωρίζουμε. Σήμερα, καλλιεργούμενο σε όλο τον κόσμο, αυτό το πολυετές φυτό κατάγεται από την κεντρική-νότια Ασία, τις χώρες της Μεσογείου και τη βόρεια Αφρική. Χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία παθήσεων της αναπνευστικής οδού όπως ο βήχας και η βρογχίτιδα, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ήδη για θεραπευτικούς σκοπούς στην αρχαία Ελλάδα, για παράδειγμα για την επούλωση πληγών. Και από ότι φαίνεται ήταν επίσης δημοφιλές στην αρχαία Ρώμη, όπου εκτιμήθηκε όχι μόνο ως καρύκευμα, αλλά και για τις χωνευτικές του ιδιότητες. Η ρίγανη μπορεί να καταναλωθεί τόσο φρέσκια όσο και αποξηραμένη: αλλά είναι ιδιαίτερα θεραπευτική με τη μορφή λαδιού, που χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία για τη θεραπεία των πάντων, από πεπτικά προβλήματα μέχρι δερματικές λοιμώξεις και πονόδοντο.

«Η ρίγανη είναι ένα φυτό της οικογένειας της μέντας και περιέχει μια ποικιλία ενώσεων με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες», λέει ο Shabir Daya, φαρμακοποιός και συνιδρυτής του Victoria Health. «Το έλαιο ρίγανης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ενώσεις όπως η καρβακρόλη, η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ. Η καρβακρόλη βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης διαφόρων τύπων βακτηρίων. Η θυμόλη έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, καθιστώντας την χρήσιμη για την καταπολέμηση τόσο των βακτηριακών όσο και των μυκητιασικών λοιμώξεων. Αυτές οι ενώσεις βελτιώνουν επίσης την υγεία του εντέρου και καταπολεμούν καταστάσεις όπως η λοίμωξη SIBO και Helicobacter Pylori».

Τα οφέλη της ρίγανης για την υγεία και το δέρμα

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εξουδετερώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπολεμά τις φλεγμονές σε όλο το σώμα. Αντιμετωπίζει τη δράση ιών και βακτηρίων Προωθεί τη μακροζωία Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Α που είναι ευεργετικές για το δέρμα. Περιέχει κάλιο, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Είναι πλούσια σε ασβέστιο που είναι ευεργετικό για τα δόντια και τα οστά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνεςπου βοηθούν την πέψη και καταπολεμούν την υπεργλυκαιμία και την υψηλή χοληστερόλη.

Αντενδείξεις

Η κατανάλωση ρίγανης δεν συνιστάται σε όσους πάσχουν από γαστρίτιδα και πεπτικό έλκος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη ρίγανη στη μαγειρική

Η ρίγανη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα σε μεγάλη ποικιλία πιάτων. Το ερώτημα είναι: πού να μην τη χρησιμοποιήσετε; Αν σας αρέσει η πικρή και η φρουτώδης γεύση του ταυτόχρονα, μπορείτε να πασπαλίσετε οποιοδήποτε πιάτο. Προστιθέμενη σε πιάτα με ζυμαρικά, ρύζι, σαλάτες με παξιμάδια, πιάτα με ψάρι, φρέσκα τυριά όπως κατσικίσιο τυρί, κρύες σούπες κρέμας, η ρίγανη δίνει μια επιπλέον ώθηση στις περισσότερες συνταγές. Και ταιριάζει καλύτερα με λαχανικά όπως ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και αγγούρια. Ενώ είναι μια πολύ καλή επιλογή για τα εξαιρετικά απλά πιάτα. Όπως η σαλάτα Caprese, η κλασική μπρουσκέτα ή η χωριάτικη σαλάτα.

Πηγή: Vogue

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT