Vogue – Change Makers: Οταν οι ατέλειες μπορούν να γίνουν προσόντα

Vogue – Change Makers: Οταν οι ατέλειες μπορούν να γίνουν προσόντα

Οι ιστορίες ανθρώπων που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στη μόδα, στο τρίτο Change Makers της «Κ» και της Vogue Greece

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το πρωί, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γέμισε μόδα. Από αβάν γκαρντ καμπαρντίνες, διάφανα ψηλοτάκουνα μποτάκια και σικ μαύρα γυαλιά ηλίου μέχρι πολύχρωμα κοστούμια και λεοπάρ outfits, όπου κι αν κοιτούσες αντιλαμβανόσουν ότι το κοινό του κατάμεστου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προετοιμάστηκε καταλλήλως για το πολυαναμενόμενο τρίτο Change Makers event που διοργάνωσαν η «Κ» και η Vogue Greece. Αλλά πέρα από το προφανές ενδυματολογικό ενδιαφέρον της ολοήμερης εκδήλωσης, η πιο σημαντική συνεισφορά της ήταν ότι ανέδειξε τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων καταξιωμένων στο διεθνές στερέωμα.

Οπως δήλωσε η κορυφαία σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ σε μια απολαυστική συζήτηση με τη διευθύντρια της Vogue Greece, Ελις Κις, οι άνθρωποι βρίσκουν έμπνευση μέσα από τις ιστορίες άλλων, όχι από ιστορίες επιτυχιών αλλά δυσκολίας. Από μικρή δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει μεγαλώνοντας, αλλά ήξερε πώς ήθελε να νιώθει: ότι έχει τον έλεγχο, και θα μπορεί να πληρώνει μόνη τους λογαριασμούς της, να ζει μια ζωή άνδρα στο σώμα μιας γυναίκας. Η συμβουλή της; «Οταν αποδεχόμαστε τις ατέλειές μας γίνονται προσόντα. Οταν αποδεχόμαστε τις αδυναμίες μας, τις κάνουμε δύναμη».

Vogue – Change Makers: Οταν οι ατέλειες μπορούν να γίνουν προσόντα-1
Η κορυφαία σχεδιάστρια Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ είπε πως μικρή δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει, αλλά ήξερε πώς ήθελε να νιώθει: ότι έχει τον έλεγχο. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Διαφορετικότητα

Η Σίντι Μπρούνα, μοντέλο και ακτιβίστρια, μίλησε για τη σημασία της εκπροσώπησης της διαφορετικότητας στη μόδα. Μοιράστηκε, μιλώντας στον Βλάση Κωστούρο, της Vogue Greece, δικές της δύσκολες εμπειρίες από τα πρώτα της βήματα στο Παρίσι, όταν το χρώμα του δέρματός της αποτελούσε τον λόγο που δεν έπαιρνε δουλειές, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, την οποία βίωσε από μικρή.

Η μοναδική αβάν γκαρντ σχεδιάστρια, Ιρις βαν Χέρπεν, συνομίλησε με τον editor-at-large της Vogue Greece, Φίλεπ Μοτγουάρι. Αναφέρθηκε στην αξία της μόδας ως μέσο έκφρασης που είναι σε συνεχές διάλογο και με άλλους τομείς όπως οι επιστήμες, η αρχιτεκτονική, η φιλοσοφία, και, πάνω από όλα, με τις αισθήσεις μας.

«Πρέπει βαθιά μέσα σου να έχεις τη δική σου πυξίδα και να πιστεύεις σε αυτήν – ακόμα και όσες λάθος αποφάσεις πήρα, μπορούσα να τις υποστηρίξω γιατί ήξερα ότι ήταν δικές μου», δήλωσε η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.

Επειτα από μια εισαγωγή της editor-at-large της Vogue Greece, Σάρα Μπέιλι, του διευθυντή των περιοδικών εκδόσεων του ομίλου της «Κ», Γιώργου Τσίρου, της εκδότριας της ελληνικής Vogue, Αλεξίας Κορωναίου, και της κ. Κις, στο συνέδριο, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα δημιουργικά οράματα, η σημασία των συνεργασιών, η εξωστρέφεια Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων, η διατήρηση της δεξιοτεχνίας και η συμπερίληψη των νέων τεχνολογιών στη μόδα.

Vogue – Change Makers: Οταν οι ατέλειες μπορούν να γίνουν προσόντα-2
Η Μαίρη Κατράντζου (αριστερά), μιλώντας με την Ελις Κις, διευθύντρια της Vogue Greece , είπε πως θα πειραματιστεί σύντομα με την τεχνητή νοημοσύνη. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Σε συζήτηση με την κ. Κις, η διακεκριμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου τόνισε πως το πιο σημαντικό πράγμα για έναν νέο σχεδιαστή είναι να έχει τη δική του ταυτότητα. «Πρέπει βαθιά μέσα σου να έχεις τη δική σου πυξίδα και να πιστεύεις σε αυτήν – ακόμα και όσες λάθος αποφάσεις πήρα, μπορούσα να τις υποστηρίξω γιατί ήξερα ότι ήταν δικές μου», δήλωσε. Παρότι ακόμα δεν έχει χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για τις καλλιτεχνικές της δημιουργίες, ανέφερε ότι σκοπεύει να πειραματιστεί και με αυτή την τεχνολογία σύντομα, καθώς ποτέ δεν θα γυρίσει την πλάτη της στην εξέλιξη. «Πάντα βέβαια θα χρειάζεται η ισορροπία μεταξύ της τεχνολογίας και του ανθρώπινου μυαλού, του ανθρώπινου χεριού», σημείωσε.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Mugler, Κέισι Καντγουάλαντερ, ανέφερε σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο της Vogue Greece, Ελίνα Δημητριάδη, ότι, πάνω από όλα, αγαπάει τους ανθρώπους και θέλει να περνούν καλά με τους εαυτούς τους. Αυτό προσπαθεί να επιτύχει μέσα από τα εμβληματικά του σχέδια για έναν οίκο με τόσο χαρακτηριστική ιστορία και άποψη. «Πρέπει να σέβεσαι την κληρονομιά που συνεχίζεις, αλλά τώρα είμαι πιο γενναίος στο να πειραματίζομαι και λίγο μαζί της», τόνισε ο ίδιος, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση το 2018. Για να δημιουργεί κανείς, πρέπει πάνω από όλα να αγαπά και να γνωρίζει τον εαυτό του, ανέφερε, κι ύστερα να κάνει έρευνα. «Οχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί ο αλγόριθμος του Instagram δείχνει σε όλους τα ίδια, αλλά στις βιβλιοθήκες», είπε.

Vogue – Change Makers: Οταν οι ατέλειες μπορούν να γίνουν προσόντα-3
Στυλ, πόζες και χαμόγελα μπροστά στον φακό, από νέα κορίτσια που γέμισαν χθες το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Διαχρονικότητα

Η Σάντρα Τσόι, καλλιτεχνική διευθύντρια του πολυτελούς οίκου υποδημάτων Jimmy Choo, βρέθηκε στη σκηνή του Μεγάρου για μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο μόδας του AnOther Magazine και των Financial Times, Αλεξάντερ Φιούρι. Μίλησε για τη σημασία των δημιουργικών συνεργασιών, τη διαχρονικότητα μιας μάρκας, αλλά και τη χαρά που νιώθει όταν βλέπει παλιές τους δημιουργίες όχι μόνο σε σταρ του Χόλιγουντ, αλλά κυρίως σε ανθρώπους που κυκλοφορούν στον δρόμο, ή σε ράφια από βιντατζάδικα. «Οποτε βρίσκω εκεί παπούτσια Jimmy Choo είναι πάντα πολυφορεμένα», σημείωσε, «κι αυτό λέει κάτι».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT