Μπορεί να έχουμε δοκιμάσει εξαντλητικές δίαιτες στο παρελθόν, συνειδητοποιώντας πάντα στο τέλος πως δεν λειτουργούν και μπλοκάρουν το μεταβολισμό μας. Τα πιο επιτυχημένα πλάνα διατροφής βασίζονται στα πολλά μικρά γεύματα. Ακόμα και αν καταναλώνετε κάτι πολύ υγιεινό όπως λαχανικά ή σαλάτα ή low-fat τροφές, η ποσότητα που πρέπει να περιέχει το πιάτο σας είναι πολύ συγκεκριμένη για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες.
Πώς θα υπολογίσουμε σωστά τις μερίδες του φαγητού; Ποιες είναι οι αναλογίες για ένα θρεπτικό υγιεινό πιάτο και πώς να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας χωρίς να στερηθούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις; Μαθαίνοντας τον εαυτό σας να ελέγχει τις ποσότητες φαγητού έχετε ήδη κάνει το πιο σημαντικό βήμα για απώλεια βάρους με διάρκεια.
Αρχικά θα ξεκινήσετε ζυγίζοντας το φαγητό σας, στην πορεία ίσως μάθετε πια να το υπολογίζετε εμπειρικά, στη αρχή όμως θα χρειαστείτε μια ζυγαριά για απόλυτη ακρίβεια.
Όσον αφορά το ελαιόλαδο: Υπολογίστε πως καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνετε 4-5 κουταλιές του γλυκού, οπότε αυτή η ποσότητα μοιράζεται στις σαλάτες και στη μαγειρική.
Οι σωστές μερίδες για ένα πιάτο:
Μια μερίδα ρύζι ή ζυμαρικά: Αντιστοιχεί στο μέγεθος μιας μπάλας τένις, δηλαδή στα 80 γραμμάρια.
Μια μερίδα ψητό κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι: Αντιστοιχεί στο μέσα μέρος μιας παλάμας, δηλαδή στα 90 γραμμάρια.
Μια μερίδα ψωμί αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός smartphone, δηλαδή στα 30 γραμμάρια.
Μια μερίδα δημητριακά αντιστοιχεί στο μέγεθος μιας γροθιάς, δηλαδή στα 30 γραμμάρια.
Μια μερίδα γάλα ζυγεί 150 ml.
Μια μερίδα φρούτα αντιστοιχεί στο μέγθος μιας λάμπας, δηλαδή στα 150 γραμμάρια.
Μια μερίδα τυρί αντιστοιχεί στο μέγεθος δύο μπαταριών, δηλαδή στα 45 γραμμάρια.
Μια μερίδα σαλάτα αντιστοιχεί στα 50 γραμμάρια.
Μια μερίδα βραστά λαχανικά αντιστοιχεί στα 100 γραμμάρια.
Τι πρέπει να περιέχει το πιάτο;
Ένα θρεπτικό και υγιεινό πιάτο μοιράζεται σε τρία μέρη: το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή το μισό του πιάτου, καταλαμβάνεται από τη σαλάτα ή τα λαχανικά. H αναλογία πρωτεΐνης και υδατάνθρακες είναι 2:1.
Δημοσιεύτηκε στο Vogue.gr – Διαβάστε περισσότερα εδώ