ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
για-τον-άνθρωπο-και-το-περιβάλλον-562347331

Για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή, με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, είναι μια από τις πιο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εποχή και ο πλανήτης μας. Η αλόγιστη χρήση πλαστικού, τα χαμηλά επίπεδα επανάχρησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, το υψηλό ενεργειακό αποτύπωμα και αρκετές ακόμα ανθρωπογενείς αιτίες συμβάλουν στην κλιμάκωση των αρνητικών επιπτώσεων απέναντι στο περιβάλλον.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: περίπου 9 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, προξενώντας ανυπολόγιστη ζημιά στα τοπικά οικοσυστήματα και τη θαλάσσια πανίδα. Επιπλέον, περίπου 9 εκατομμύρια τόνοι ρούχων απορρίπτονται κάθε χρόνο σε χωματερές, που συχνά χωροθετούνται παράνομα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (δάση, λίμνες, καταφύγια ορνιθοπανίδας, κ.ά.), με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, την ίδια στιγμή που συνάνθρωποί μας στερούνται βασικών αγαθών, όπως είναι τα καθαρά ρούχα.

Με γνώση των προβλημάτων, των αναγκών και της πολυπλοκότητας της σύγχρονης πραγματικότητας, το Skip αναλαμβάνει δράση. Το αγαπημένο απορρυπαντικό που εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια φροντίζει και αναζωογονεί τα ρούχα μας μένει πιστό στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό σκοπό του απέναντι στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο:

Για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον-1

«Καθαρό Μέλλον»

Το Skip συμμετέχει ενεργά στη στρατηγική δράση «Καθαρό Μέλλον» της εταιρείας Unilever, με σκοπό τη μείωση του πλαστικού και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων οικιακής καθαριότητας και υγιεινής. Λύση δεν είναι η κατάργηση του πλαστικού, αλλά η μείωση της χρήσης πρωτογενούς πλαστικού, αντιμετωπίζοντας το ως πόρο και όχι ως απόβλητο, όπως επιτάσσουν και οι αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το κορυφαίο σε αποτελεσματικότητα Skip, με εξαιρετικές επιδόσεις ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης, περιλαμβάνει:

–      100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες
–      Συσκευασίες που περιέχουν 35% ανακυκλωμένο πλαστικό
–      Συνθέσεις με 100% φυσικής προέλευσης ένζυμα

Η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού των συσκευασιών Skip, που παράγεται στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο της Unilever στο Ρέντη, ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση 146 τόνων πλαστικού ετησίως. Πρόκειται για μια ποσότητα που αντιστοιχεί σε 58 εκατομμύρια τουβλάκια παιδικών κατασκευών τα οποία αν τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτουν την απόσταση Αθήνα-Βενετία!

«Κοινωνική Ντουλάπα»

H βιομηχανία ρούχων κατατάσσεται σήμερα ως η 2η πιο ρυπογόνος παγκοσμίως, μετά τη βιομηχανία πετρελαίου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην εποχή της δραματικής ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, για να δημιουργηθεί ένα τζιν παντελόνι χρειάζονται περίπου 7.500 λίτρα νερό. Παράλληλα, έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος Ευρωπαίος απορρίπτει στα σκουπίδια 14 κιλά ρούχων τον χρόνο. Σε μια προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας και περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το 2022 δημιουργήθηκε η «Κοινωνική Ντουλάπα Skip», σε συνεργασία με την οργάνωση Fabric Republic. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία όπου συγκεντρώνονται ρούχα που οι καταναλωτές δεν χρησιμοποιούν πια -συχνά επειδή δεν τους κάνουν- και τα οποία προσφέρονται σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Για τη συγκέντρωση των ρούχων, η Unilever και το Skip έχουν τοποθετήσει, σε κεντρικά σημεία της Αττικής, μεγάλα κιβώτια-ντουλάπες σε σχήμα T-shirt, διακοσμημένα από γνωστούς street artists. Το γεγονός ότι μέσα σε μόλις 9 μήνες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.508 κιλά ρούχων είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα ενθαρρυντικό!

Πρόκειται για μία σύγχρονη και αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, που αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

«Κοινωνικό Πλυντήριο»

Το πρώτο Κοινωνικό Πλυντήριο Skip λειτούργησε το 2016, στο κέντρο της Αθήνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό να παρέχει δωρεάν «πλύσεις αγάπης» σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα ή σε ηλεκτρικές συσκευές. 

Για τη λειτουργία του η Unilever εξόπλισε ειδικούς χώρους με επαγγελματικά πλυντήρια και στεγνωτήρια, ενώ ανέλαβε τον συστηματικό ανεφοδιασμό των δομών με απορρυπαντικά Skip και μαλακτικά Cajoline.

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν και νέα Κοινωνικά Πλυντήρια, με τη συνεργασία των Δήμων Θεσσαλονίκης και Αλίμου. Στα 6,5 χρόνια δράσης του το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip, τόσο μέσω των σταθερών δομών του στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Άλιμο, όσο και σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. φυσικές καταστροφές) ανά την Ελλάδα, έχει προσφέρει πάνω από 189.000 πλύσεις αγάπης με τον καθαρισμό περισσότερων από 1.500 τόνων ρούχων!

Για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον-2
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT