Eίναι το ροζέ κρασί η σαμπάνια των Millennials;

Eίναι το ροζέ κρασί η σαμπάνια των Millennials;

Πάντως είναι σίγουρα το κρασί που προτιμούν

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάντως είναι σίγουρα το κρασί που προτιμούν. Η τάση αύξησης της κατανάλωσης ροζέ κρασιών καταγράφεται πλέον σαφώς εφόσον στη Γαλλία η κατανάλωση του ροζέ έχει πλέον ξεπεράσει αυτή την λευκού. Παγκοσμίως ενώ το ροζέ κρασί πριν μια δεκαετία αποτελούσε μόνο το 4% της κατανάλωσης τώρα υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει το 20% της συνολικής οινικής ποσότητας. Το trend απέκτησε ξεχωριστή λάμψη όταν διάσημοι αστέρες όπως ο Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, ο Τζον Μποι Τζόβι και ο γιος του Τζες συνεργάστηκαν με ξεχωριστούς οινοποιούς για να παράγουν το δικό τους ροζέ. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι τα ροζέ των διασήμων έχουν πολύ λογικές τιμές, δίνοντας τη δυνατότητα σε -σχεδόν – όλους να γευτούν λίγη διασημότητα στο ποτήρι τους. 

Στην έκθεση Pink pink 2023 που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή (11 Ιουνίου) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, (αίθουσα Φάρος) η μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών ελλήνων και ξένων απέδειξαν την δημοφιλία και την δυναμική των ροζέ οίνων. Περίπου 170 ελληνικά ροζέ κρασιά και ακόμα 30 ξένες ετικέτες δοκιμάστηκαν από εκατοντάδες επισκέπτες. Στην έκθεση μάλιστα λανσαρίστηκε και το νέο ροζέ κρασί της Κάιλι Μινόγκ σε παγκόσμια πρώτη.  

Τα ελληνικά οινοποιεία ακολουθώντας την τάση έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά ροζέ κρασιά. Άλλωστε για την Ελλάδα το κλίμα και το φαγητό κάνουν το απόλυτο pairing με ένα δροσερό ροζέ κρασί, λένε οι ειδικοί. 

Όλα ξεκίνησαν, λέει ο μύθος, όταν ο οινοποιός Σασά Λισίν τσακώθηκε με τον πατέρα του και αποφάσισε να φύγει από το Μπορντώ όπου βρισκόταν ο οικογενειακός αμπελώνας και να δοκιμάσει αυτόνομα τις ιδέες και τις νεωτεριστικές απόψεις του. «Δεν ξέρετε να πουλάτε κρασί» του είπε με την νεανική του αυθάδεια και σιγουριά διηγούνται την ιστορία που κυκλοφορεί στη Γαλλία Έλληνες οινολόγοι που έχουν εργαστεί κοντά σε Γάλλους οινοποιούς. Μετακόμισε στην Προβηγκία λοιπόν και το 2006 έβγαλε το Whispering Angel το διάσημο κρασί που αναμόρφωσε πλήρως την εικόνα για το ροζέ κρασί παγκοσμίως και  το οποίο σήμερα είναι αποτελεί  με το πλέον διάσημο και ευπώλητο ροζέ κρασί του κόσμου. Το ροζέ της Προβηγκίας που έχει ένα ελαφρό ροζέ χρώμα, κάποιοι το αποκαλούν ροδακινί, έφτιαξε σχολή στην Γαλλία αλλά και σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες. Πλέον το ροζέ δεν είναι αυτό που ξέραμε κάποτε, ούτε ως χρώμα αλλά ούτε και ως γεύση. 

«Το ροζέ κρασί έτσι όπως ξαναπαρουσιάστηκε στον κόσμο έγινε στοιχείο life style, έδωσε νέες αφορμές για να πιεις κρασί, όπως πχ. με πάγο στην παραλία εκεί που πριν μόνο μπύρα έπινες. Το πίνεις εύκολα παντού, οποιαδήποτε ώρα της μέρας» λέει στην «Κ» ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης. Ο ίδιος μετράει 7 ετικέτες ροζέ οίνων στην γκάμα παραγωγής του στο Αμύνταιο. 

«Η μόδα του ροζέ Προβηγκίας στην Ελλάδα ξεκίνησε περίπου το 2011» λέει ο οινολόγος Πάνος Ζουμπούλης ο οποίος συνεργάζεται με αμπελώνες σε όλο τον κόσμος 

Τα πρώτα ροζέ, αλλιώς έκανε ο Χαρλαύτη και μετά ο οινολόγος Βασίλης Τσακτσαρλής συνιδιοκτήτης του οινοποιείου Βιβλία Χώρα και ο Παρπαρούσης. Όμως το αντίστοιχο του γαλλικού Whispering Angel θεωρείται το Idylle D’ Achinos – La tour Melas. 

«Όταν το φτιάξαμε πήραμε ένα δρόμο που και εμείς εάν περιμέναμε ότι θα μας πάει τόσο μακριά, ότι θα έχει αυτή την τρομακτική ανάπτυξη» λέει ο κ. Ζουμπούλης  που εργάστηκε για τη δημιουργία του. 

Η ελληνική αγορά πλέον έχει πολλά ροζέ πολλά από τα οποία περιέχονται σε εντυπωσιακές συσκευασίες σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσουν και να τραβήξουν μεγαλύτερο κοινό. Όμως πολύ σημαντικό για τη διάδοση του νέου ροζέ είναι ότι συνήθως πρόκειται για εύγευστο κρασί το οποίο μπορούν να δοκιμάσουν και οι κοινοί άνθρωποι εφόσον ένα καλό μπουκάλι ροζέ κυμαίνεται από 8-25 ευρώ. Φυσικά κάθε οινοποιείο που σέβεται τον εαυτό του δημιουργεί και μια  εκδοχή ροζέ πιο προσεγμένη και πιο ακριβή επειδή όπως λένε οι οινολόγοι «το ζητάει η αγορά. Είναι αρκετοί που θέλουν να ξεχωρίσουν και δεν θα έπιναν ποτέ ένα κρασί που όλοι μπορούν να αγοράσουν» εξηγούν.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT