ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ένα-σπίτι-για-όλους-562513468

Ένα σπίτι για όλους

Η εταιρεία Praktiker Hellas εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «Σπίτι Ανοιχτό» – The Challenge, με σκοπό τη συλλογή καινοτόμων και λειτουργικών αρχιτεκτονικών προτάσεων για τη δημιουργία ενός προσβάσιμου και συμπεριληπτικού σπιτιού που να μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους ανθρώπους.

Η πρόκληση είναι μεγάλη: Πώς μπορεί να ένα διαμέρισμα να γίνει φιλικότερο και προσβάσιμο σε ανθρώπους διαφορετικών αναγκών από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα; Η εταιρεία Praktiker, επιθυμώντας να συμβάλει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης σε ό,τι αφορά την ποιότητα, την λειτουργικότητα και την αισθητική μέσα σε ένα σπίτι, προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προκειμένου να συλλέξει προτάσεις για τη δημιουργία ενός χώρου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των ενοίκων, σε όποιο στάδιο της ζωής τους και αν βρίσκονται.

Στον διαγωνισμό «Σπίτι Ανοιχτό»-The Challenge, μπορούν να συμμετάσχουν νέοι αρχιτέκτονες, interior designers, πολιτικοί μηχανικοί μέχρι 35 ετών και φοιτητές αρχιτεκτονικής και σχολών πολιτικών μηχανικών. Πρακτικά, θα κληθούν να επανασχεδιάσουν ένα αστικό AirBnB διαμέρισμα, 84 τ.μ., 1ου ορόφου εφαρμόζοντας λύσεις και προτάσεις προκειμένου αυτό να γίνει φιλικότερο και προσβάσιμο σε ΑμεΑ, άτομα τρίτης ηλικία, εμποδιζόμενα άτομα και να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πιθανών του ενοίκων, σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και αν ανήκουν, είτε έχουν κάποια κινητική, οπτική, ακουστική βλάβη, είτε όχι. Παράλληλα, προτείνεται να ληφθεί υπόψη η τάση Workation, καθώς συχνά οι σύγχρονοι επισκέπτες AirBnB συνδυάζουν εργασία και διακοπές (work και vacation), το οποίο απαιτεί την ταυτόχρονη λειτουργία (ή την ευέλικτη μετατροπή) ενός χώρου φιλοξενίας και ενός χώρου εργασίας. Ο σχεδιασμός του διαμερίσματος θα πρέπει να εξυπηρετεί πολλούς ανθρώπους, όπως άλλωστε συμβαίνει στην κανονική ζωή, καθώς συνήθως σε ένα σπίτι συμβιώνουν άνθρωποι με διαφορετικές ανάγκες και ικανότητες.

Κάθε συμμετέχων στον διαγωνισμό, λοιπόν, θα πρέπει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο επανασχεδιασμού του διαμερίσματος με υβριδικές λύσεις και έξυπνες προτάσεις, προκειμένου αυτό να είναι έτοιμο για μια ολοκληρωμένη άνευ περιορισμών φιλοξενία.

Κριτήρια αξιολόγησης

Οι συμμετέχοντες θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή με βάση τέσσερα κριτήρια:

Προσβασιμότητα: Αν το σχέδιο καλύπτει το μεγαλύτερο δυνατό φάσμα αναγκών ατόμων με αναπηρία (κινητικές, ακουστικές και οπτικές βλάβες), εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων τρίτης ηλικίας.

Λειτουργικότητα: Αν ο χώρος, μετά τις αλλαγές, θα παραμένει λειτουργικός, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες μιας βραχύχρονης μίσθωσης.

Αισθητικό αποτέλεσμα: Αν η πρόταση καλύπτει την αισθητική αναβάθμιση του διαμερίσματος με βάση τη γνώμη των κριτών.

Κόστος κατασκευής: Το κόστος της συνολικής πρότασης (υπολογίζοντας κατασκευαστικές τροποποιήσεις, εργατικά κόστη και πλήρη εξοπλισμό εντός του σπιτιού) δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 70.000€.

Η υποβολή των προτάσεων μπορεί να γίνει μέσω του site spitianoixtochallenge.praktiker.gr μέχρι και 24/08/2023.

Νικητές και βραβεία

Στον διαγωνισμό θα υπάρξουν τρεις συνολικά νικητές που μπορούν να είναι άτομα ή και ομάδες. Ο/Η 1ος νικητής/νικήτρια θα κερδίσει 6.000€ και μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Marazzi, της πιο γνωστής μάρκας παραγωγής πλακιδίων, στην Ιταλία. Ο/η 2ος νικητής/νικήτρια θα κερδίσει 3.000€ και ο/η 3ος νικητής/νικήτρια θα κερδίσει 1000€. Η ιδέα που θα βρεθεί στην πρώτη θέση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Praktiker για να δημιουργηθεί μια πρότυπη, προσβάσιμη αστική AirBnB κατοικία, ένα «Σπίτι Ανοιχτό», συμπεριληπτικό και προσβάσιμο σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία.

Συμπερίληψη στην πράξη

Στο πλαίσιο του προγράμματος συμπερίληψης και προσβασιμότητας «Σπίτι Ανοιχτό» της Praktiker, η εταιρεία εμπλουτίζει συνεχώς τα ράφια της με νέα προϊόντα που μπορούν να κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα στο σπίτι των ανθρώπων με αναπηρία. Για τους ανθρώπους με κινητική αναπηρία, υπάρχουν προϊόντα που καλύπτουν εύκολα και λειτουργικά καθημερινές ανάγκες, απλοποιώντας σημαντικά τη δραστηριότητα στο σπίτι, είτε προσφέροντας και εξ’ αποστάσεως διαχείριση από συσκευή κινητού τηλεφώνου. Προϊόντα που προσφέρουν μια πιο άνετη καθημερινότητα στο σπίτι, ενισχύοντας τις χρωματικές αντιθέσεις και μεγεθύνοντας τις εικόνες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Και αυτά τα προϊόντα διαθέτουν και δυνατότητα ηχητικής αναγγελίας και διαχείρισης από απόσταση μέσω κινητού. Επίσης, κωφά και βαρήκοα άτομα μπορούν να δουν την καθημερινότητά τους να διευκολύνεται σημαντικά με τη βοήθεια προϊόντων που ενισχύουν την ηχητική πληροφορία ή τη μετατρέπουν σε οπτική.

Εκτός από τη διευκόλυνση της οικιακής καθημερινότητας των ΑμεΑ, τα Praktiker φροντίζουν να δημιουργήσουν συνθήκες προσβασιμότητας και συμπερίληψης και εκτός σπιτιού. Η εταιρεία αναμορφώνει τα καταστήματα και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της και έχει εκπαιδεύσει το σύνολο του προσωπικού της προκειμένου να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία εξυπηρέτησης, τόσο σε εμποδιζόμενα άτομα όσο και σε άτομα με αναπηρία. Διαμορφώνει ευρύχωρους διαδρόμους, προσθέτει ράμπες, εγκαθιστά νέα σήμανση και οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα, προβλέπει 95 ειδικές θέσεις στάθμευση. Επίσης, διαθέτει εξειδικευμένο μενού προσβασιμότητας στο praktiker.gr για μια καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσφέρει δυνατότητα εξυπηρέτησης με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, σε συνεργασία με το πρακτορείο διαπιστευμένων διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα HandsUp.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT