NBA JΑΜ: 30 χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού videogame

NBA JΑΜ: 30 χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού videogame

Ο Κλάιντ Ντρέξλερ χαρακτήρισε το παιχνίδι «ένα σπουδαίο εργαλείο μάρκετινγκ για το NBA»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΤιμ Κιτζροου η «φωνή» του διάσημου βιντεοπαιχνιδιού NBA JAM βρισκόταν στην καφετέρια της εταιρείας Midway Games όταν το μάτι του έπεσε σε ένα άρθρο για το παιχνίδι του οποίου ήταν μέρος.

Εκεί αναφερόνταν ότι το πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του, είχαν παιχτεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε κέρματα. Ηταν η εποχή που όταν το παιχνίδι τελείωνε ή ο χρήστης έχανε, εμφανιζόταν η ένδειξη «INSERT COINS» (τοποθετήστε κέρματα) για να συνεχιστεί. 

Στο NBA JAM, που κυκλοφόρησε το 1993, συμμετείχαν πολλοί παίκτες του ΝΒΑ που είναι σήμερα Hall of Famers, όπως ο Πατρικ Γιουιν, ο Σκότι Πίπεν, ο Μιτς Ρίτσμοντ, ο Ρέτζι Μίλερ, ο Χακίμ Ολάζουον. Ο Μαικλ Τζόρνταν δεν ήταν ανάμεσα στους παίκτες που μπορούσε να επιλέξει κανείς διότι δεν είχε συμφωνήσει με την Midway για τα δικαιώματα του. 

«Εχω ακόμα το NBA Jam στο σπίτι μου, την πρώτη έκδοση», δήλωσε ο Ρίτσμοντ, ο οποίος στις 14 σεζόν του στο ΝΒΑ πέρασε από τους Γουόριορς, τους Κινγκς, τους Γουίζαρντς και τους Λέικερς. «Ημουν εγώ, ο Γουέιμαν Τισντέιλ, ο Σπαντ Γουέμπ και ο Λάιονελ Σίμονς, ως επιλογές στους Κινγκς. Ηταν ένα διαφορετικό είδος παιχνιδιού, επειδή μας έδειχνε να έχουμε τεράστια άλματα και να κάνουμε περιστροφές στον αέρα». 

To μέλος της Dream Team και θρυλικός παίκτης του NBA, Κλάιντ Ντρέξλερ χαρακτήρισε το παιχνίδι «ένα σπουδαίο εργαλείο μάρκετινγκ για την λίγκα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έγινε γρήγορα δημοφιλές στους παίκτες.

Το NBA JAM παιζόταν δυο εναντίον δυο. Ο Στόκτον και ο Μαλόουν στους Γιούτα Τζαζ αποτελούσαν ένα εξαιρετικό δίδυμο. Χωρίς τον Τζόρνταν, οι Σικάγο Μπουλς είχαν τον Σκότι Πίπεν και τον Χόρας Γκραντ. Ο Γιούιν και ο Τζον Στάρκς ήταν το δίδυμο των Νικς.

Το format δύο εναντίον δύο ήταν διαφορετική εκδοχή από άλλα παιχνίδια προσομοίωσης, όπως το παιχνίδι Lakers εναντίον Celtics της Electronic Arts το 1989 και το NBA Playoffs. Το NBA Jam δεν υποτίθεται ότι ήταν ρεαλιστικό. Οι παίκτες έκαναν ακροβατικά και τα σουτ τους «έπαιρναν φωτιά». Οι μικρότεροι γκαρντ κάρφωναν πάνω σε όλους. Οι ψηλοί έβαζαν τρίποντα από μακριά – ειδικά αφού ο Κίτζροου έλεγε: «Εχει πάρει φωτιά!», αν ένας παίκτης έβαζε τρία συνεχόμενα καλάθια.

Εχουν κυκλοφορήσει διάφορες εκδόσεις του NBA Jam, αλλά η αρχική έκδοση arcade εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση στους οπαδούς. Ο Κιτζροου ταξιδεύει σε όλη τη χώρα συμμετέχοντας σε συνέδρια ρετρό, όπου η φωνή του ξυπνά όμορφες αναμνήσεις σε όσους μεγάλωσαν με το παιχνίδι.

Πηγή: The Athletic

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT