«Νύχτα των Κρυστάλλων»: Φόβοι για αντισημιτική βία ανήμερα της επετείου

«Νύχτα των Κρυστάλλων»: Φόβοι για αντισημιτική βία ανήμερα της επετείου

Η Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht) αποτελεί τη μαύρη επέτειο του μαζικού πανεθνικού πογκρόμ στη Γερμανία που κατέληξε στο Ολοκαύτωμα.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω ενός κύματος αντισημιτικών επιθέσεων τον τελευταίο μήνα, που πυροδότησε η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ προειδοποίησε για πιθανή κλιμάκωση της βίας ανήμερα της περιβόητης Νύχτας των Κρυστάλλων. 

Όπως σημείωσε η ίδια, πρέπει να δοθούν εγγυήσεις τους εβραίους που κατοικούν στη Γερμανία πως «το 2023 δεν είναι 1938». 

Η σημερινή ημέρα για τη Γερμανία, μια τραγική επέτειος που έμεινε στην ιστορία ως Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht) από τις θρυμματισμένες τζαμαρίες των εβραίων στην απαρχή του μαζικού πανεθνικού πογκρόμ που κατέληξε στο Ολοκαύτωμα, δεν έχει να κάνει τόσο με τη μνήμη, όσο με την επίδρασή της στο σήμερα, προειδοποιούν αξιωματούχοι στη Γερμανία. 

«Νύχτα των Κρυστάλλων»: Φόβοι για αντισημιτική βία ανήμερα της επετείου-1
Άνθρωποι έξω από ένα κατεστραμμένο εβραϊκό μαγαζί – Φωτ.: ΑΡ

«Η 9η Νοεμβρίου δεν σηματοδοτεί μόνο το βάναυσο πρελούδιο των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού, αλλά μας υπενθυμίζει πως οι διώξεις και αποπειρώμενη εξόντωση των Ευρωπαίων εβραίων ξεκίνησε σε πλήρη θέα, στα κέντρα των πόλεων, υπό το βλέμμα γειτόνων, συναδέλφων, φίλων, συντρόφων» σημειώνει σε δημοσίευμα της Zeit η Πέτρα Μπαρ, θεολόγος και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας. 

Εκδηλώσεις μνήμης 

Σε ολόκληρη τη Γερμανία, πολιτικοί, δήμαρχοι και πολίτες θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις εβραϊκής κοινότητας, ομιλίες, συναυλίες ή συγκεντρώσεις μνήμης. 

«Νύχτα των Κρυστάλλων»: Φόβοι για αντισημιτική βία ανήμερα της επετείου-2
O Γερμανός καγκελάριος φτάνει στη Μπούντεσταγκ για μια συζήτηση για τον αντισημιτισμό και την προστασία της ζωής των εβραίων, ανήμερα της 85ης επετείου από την περιβόητη Νύχτα των Κρυστάλλων – Φωτ.: AP Photo/Markus Schreiber

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα πραγματοποιήσει ομιλία σε συναγωγή του κεντρικού Βερολίνου όπου θα τονίσει την ακλόνητη δέσμευση της Γερμανίας στη διασφάλιση πως η ιστορία δεν θα επαναληφθεί.

Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο να θυμίσουν πώς η Νύχτα των Κρυστάλλων σηματοδότησε την έναρξη ενός κρατικά υποκινούμενου φυλεκτικού εγκλήματος που προλείανε τον δρόμο για το Ολοκαύτωμα και τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων εβραίων. 

«Νύχτα των Κρυστάλλων»: Φόβοι για αντισημιτική βία ανήμερα της επετείου-3

Λουλούδια πάνω στις τσιμεντένιες πλάκες στο Μνημείο Ολοκαυτώματος του Βερολίνου – Φωτ.: AP Photo/Markus Schreiber

Φρικώδες πογκρόμ με χιλιάδες θύματα

Οι μαζικές επιθέσεις κατά των εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας ξεκίνησαν μια μέρα σαν σήμερα το 1938, με ναζί παραστρατιωτικούς και πολίτες να πυρπολούν εκατοντάδες συναγωγές, να καταστρέφουν και να λεηλατούν χιλιάδες επιχειρήσεις και να επιτίθενται σε εβραίους. 

Αν και υπήρχε πρόθεση να εμφανιστούν σαν αυθόρμητη αντίδραση μετά τη δολοφονία του Ερνστ φομ Ρατ (Ernst vom Rath), γραμματέα της Γερμανικής Πρεσβείας στο Παρίσι, ήταν ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο στοχοποίησης που απλώς εκδηλώθηκε τη συγκεκριμένη μέρα με τη συγκεκριμένη αφορμή. 

«Νύχτα των Κρυστάλλων»: Φόβοι για αντισημιτική βία ανήμερα της επετείου-4

Πυροσβεστικό όχημα σε μια συναγωγή του Βερολίνου που έχει παραδοθεί στις φλόγες – Φωτ.: ΑΡ

Στο πογκρόμ που ακολούθησε, δολοφονήθηκαν 1.000 – 2.000 εβραίοι, κάποιοι εξαναγκάστηκαν στην αυτοχειρία, ενώ άλλοι 30.000 απήχθησαν, τη στιγμή που οργανωμένες συμμορίες κατέστρεψαν πάνω από 7,500 επιχειρήσεις εβραίων και τουλάχιστον 1.200 συναγωγές. 

Ο 92χρονος σήμερα Τζορτζ Σέφι, έξι χρόνων τότε, έγινε μάρτυρας της χλεύης ενός εβραίου καταστηματάρχη που προσπαθούσε να καθαρίσει ένα αντισημιτικό σύνθημα στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κατεστραμμένο κατάστημα με καπέλα που διατηρούσε. «Ακόμα έχω την εικόνα στο μαυλό μου, με τα σκόρπια γυαλιά και τζάμια, σαν να ήταν χθες» λέει ο ίδιος στο BBC.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT