Ο παράξενος όρος του Τσάρλι Μάνγκερ προκειμένου να κάνει δωρεές σε πανεπιστήμια

Ο παράξενος όρος του Τσάρλι Μάνγκερ προκειμένου να κάνει δωρεές σε πανεπιστήμια

Το «δεξί χέρι» του Γουόρεν Μπάφετ πέθανε προ ημερών σε ηλικία 99 ετών.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Το 2013, ο Τσάρλι Μάνγκερ, δισεκατομμυριούχος και αντιπρόεδρος της εταιρείας συμμετοχών του Γουόρεν Μπάφετ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή πλήρης ημερών, είχε κάνει μια ασυνήθιστη πρόταση: θα δώριζε 110 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου είχε σπουδάσει, υπό τον όρο να κατασκευαστεί μια εστία χωρίς παράθυρα.

Ο Μάνγκερ, που είχε χόμπι την αρχιτεκτονική και θαύμαζε τον Λε Κορμπιζιέ, πίστευε πως το κτίριο θα βοηθούσε στη μεγιστοποίηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ενοίκων. Το αρχικό σχέδιο, φυσικά, το είχε κάνει ο ίδιος. 

«Ολοι αγαπούν το φως και όλοι προτιμούν το φυσικό φως. Αλλά είναι ένα παιχνίδι συμβιβασμών», δήλωνε τότε στο Βloomberg. «Αν μεγιστοποιήσεις το φως μέσα, κανείς δεν θα βγαίνει έξω. Αν αναζητήσεις το φως έξω από το κτίριο, θα συζητάς με τους υπόλοιπους ανθρώπους», υποστήριζε. 

Οταν ολοκληρώθηκε το έργο, ο Μάνγκερ θέλησε να κάνει ακόμη μια ανάλογη δωρεά. Αυτή τη φορά η εστία θα χτιζόταν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB). Η επιτροπή του πανεπιστημίου είχε δεχτεί τη δωρεά των 200 εκατ. δολαρίων, αλλά τότε ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Eνας αρχιτέκτονας, μέλος της επιτροπής για την κατασκευή νέων κτιρίων στο πανεπιστήμιο, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το έργο.

«Το όραμα του δωρητή για ένα κτίριο χωρίς παράθυρα είναι ένα κοινωνικό και ψυχολογικό πείραμα με άγνωστο αντίκτυπο στη ζωή των προπτυχιακών φοιτητών», είχε αναφέρει ο Ντένις Μακφάντεν. 

Ο Μακφάντεν είχε γράψει στην επιστολή αποχώρησης ότι η πληθυσμιακή πυκνότητα της εστίας θα ήταν ελαφρώς μικρότερη από ένα τμήμα της πρωτεύουσας Ντάκα του Μπαγκλαντές, μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο. Υπάρχουν μόνο δύο σημεία εισόδου και εξόδου.

«Οταν ένας αδαής άνθρωπος αποχωρεί, το θεωρώ πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα», είχε δηλώσει ο Μάνγκερ για τον αρχιτέκτονα σε συνέντευξή του στο CNN Business. «Ημουν στο Πανεπιστήμιο (του Μίσιγκαν) τον περασμένο μήνα. Δεν έχετε δει πιο χαρούμενους φοιτητές, και έχει παρόμοιο σχεδιασμό», έλεγε.

Εν τέλει, μια πρωτοβουλία αποφοίτων του πανεπιστημίου, γονέων, φοιτητών, αρχιτεκτόνων και ειδικών, που συνέλεξαν περίπου 3.000 υπογραφές, οδήγησε τη διοίκηση του ιδρύματος να σταματήσει το έργο. Αντιδρώντας, ο Μάνγκερ είχε αποσύρει τη δωρεά των 200 εκατ. δολαρίων.

Με πληροφορίες από Bloomberg, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT