Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023: 1η στην Ευρώπη, 4η στον κόσμο η ελληνική αποστολή
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
παγκόσμια-ολυμπιάδα-ρομποτικής-2023-1η-στ-562765489

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023: 1η στην Ευρώπη, 4η στον κόσμο η ελληνική αποστολή

Μέσα από τη στρατηγική συνεργασία COSMOTE και WRO Hellas έχουν επωφεληθεί την τελευταία δεκαετία 265.000 μαθητές και καθηγητές.

Aυτόνομα server rooms βυθίζονται στη θάλασσα σε μεγάλο βάθος και αξιοποιούν τις φυσικές ιδιότητες του βυθού, συγκεκριμένα τη χαμηλή θερμοκρασία. Όταν με τη χρήση αισθητήρων το server room αντιληφθεί δυσλειτουργία, αυτό αναδύεται στην επιφάνεια αφού τα δεδομένα μεταφερθούν σε άλλον server. Δεν πρόκειται για σενάριο από το μέλλον αλλά για το πρότζεκτ Aquabyte με το οποίο η ομάδα Minders κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου, στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής 2023, με θέμα «Συνδέοντας τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στον Παναμά. Aποτελούμενη από επτά ομάδες (Μinders, Smartbirds, BitLab, Teamword Happines, Save Energy, JoFre, Evripos Robotics), η εθνική αποστολή επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά με τη συμμετοχή στην κορυφαία στο είδος της διοργάνωση την ελληνική πρωτοκαθεδρία στην εκπαιδευτική ρομποτική. Ανάμεσα σε 451 ομάδες από 90 χώρες, βρέθηκε στην 1η θέση στην Ευρώπη και στην 4η στον κόσμο, κατακτώντας δύο χάλκινα μετάλλια και δύο διακρίσεις στην τελική οκτάδα. Συνολικά μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει 9 μετάλλια και 20 διακρίσεις στην πρώτη δεκάδα των νικητών στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023: 1η στην Ευρώπη, 4η στον κόσμο η ελληνική αποστολή-1

«Με την πρωτιά στην Ευρώπη και την 4η θέση στον κόσμο, η νέα γενιά της χώρας μας δείχνει για ακόμη μια φορά τη δυναμική της. Αυτή τη δυναμική σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μέσα από το STEM στηρίζει η COSMOTE. Πολλά συγχαρητήρια στα νέα παιδιά που δίνουν λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα και οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον. Με τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας, οι νέοι μας δημιουργούν έναν κόσμο καλύτερο για όλους», δήλωσε με αφορμή τη σπουδαία διάκριση ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer του Ομίλου ΟΤΕ. Στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης STEM Education, η COSMOTE στηρίζει εξάλλου σταθερά την τελευταία δεκαετία την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της χώρας, ενισχύοντας την ψηφιακή ενσωμάτωσή τους και θέτοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Μέσα από δράσεις της εταιρείας σχετικές με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM, έχουν ωφεληθεί συνολικά μέχρι σήμερα περισσότεροι από 265.000 μαθητές και καθηγητές.

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023: 1η στην Ευρώπη, 4η στον κόσμο η ελληνική αποστολή-2

Στην ίδια διοργάνωση, που αποτελεί και τη μακροβιότερη Ολυμπιάδα Ρομποτικής στον κόσμο, χάλκινο μετάλλιο απέσπασε επίσης η ελληνική ομάδα BitLab στην κατηγορία RoboSport, δηλαδή στο διπλό τένις με ρομπότ, ενώ την τέταρτη θέση στην κατηγορία Future Innovators Γυμνασίου έλαβε η ομάδα Smartbirds με το ρομποτικό σύστημα Hermes, το οποίο μπορεί να επέμβει άμεσα σε περίπτωση βλάβης ενός υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου και να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δικτύου. Την 8η θέση στην κατάταξη, στην κατηγορία RoboMission Λυκείου, κατέκτησε η ομάδα JoFre, επισφραγίζοντας τις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής αποστολής.

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023: 1η στην Ευρώπη, 4η στον κόσμο η ελληνική αποστολή-3

«Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που στην Ουγγαρία, το 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων και φτάσαμε σήμερα πλέον να είμαστε 1η ευρωπαϊκή και 4η παγκόσμια δύναμη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής», είπε ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του WRO Hellas, του κύριου φορέα διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και μέλος του WRO. «Αξίζει να θυμίσω ότι οι ομάδες, που λαμβάνουν μέρος στην Ολυμπιάδα έχουν καταλάβει τη πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, στους προπονητές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, καθώς και στις οικογένειές τους που τα στηρίζουν. Ραντεβού του χρόνου στην επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που θα πραγματοποιηθεί στη γειτονική Σμύρνη». Γιατί ένας κόσμος στον οποίο η τεχνολογία είναι προσβάσιμη από όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

 

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT