«Τα ταλέντα υπάρχουν, η βιομηχανία μας λείπει»

«Τα ταλέντα υπάρχουν, η βιομηχανία μας λείπει»

Η Ντενίζ Ελευθερίου μιλά για τη συλλογή «capsule sustainable collection» με ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά, τη βιωσιμότητα στη μόδα και τον κλάδο στην Ελλάδα

τα-ταλέντα-υπάρχουν-η-βιομηχανία-μας-563049223

«Η βιωσιμότητα της μόδας είναι, κατά τη γνώμη μου, ο μόνος τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία θα μπορέσει να συμβάλει σ’ ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη». Η Ντενίζ Ελευθερίου μιλά για την πρόσφατη συλλογή ρούχων που δημιούργησε με τίτλο «capsule sustainable collection», η οποία παρουσιάστηκε στο Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποίησε για τις δημιουργίες της ήταν ανακυκλωμένα δίχτυα, επεξεργασμένα με χειροποίητες τεχνικές υψηλής ραπτικής. 

Το θέμα της ανακύκλωσης απασχολεί τη σχεδιάστρια μόδας πολλά χρόνια και πλέον προβάλλει το –φιλικό προς το περιβάλλον– νέο της έργο. 

«Τα ταλέντα υπάρχουν, η βιομηχανία μας λείπει»-1

– Πώς δημιουργήθηκε η «capsule sustainable collection» και τι περιλαμβάνει;

– Η συγκεκριμένη capsule collection δημιουργήθηκε με αφορμή το Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρόταση που μου έγινε από τη διοργανώτρια του συνεδρίου, Ραλλιώ Λεπίδου. Η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν καινοτόμα υλικά από ανακυκλωμένα δίχτυα ως πρώτη ύλη για μια συλλογή ρούχων. Το θέμα της ανακύκλωσης με απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Ενδεικτικά, το 2013 είχα πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη μία επίδειξη μόδας με θέμα την ανακύκλωση μέσα στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης με φόντο τα απορριμματοφόρα του δήμου. Η συγκεκριμένη συλλογή τώρα περιλαμβάνει ένα πανωφόρι κι ένα φόρεμα από υλικό που χρησιμοποιείται για σκίαση, ένα φόρεμα και δύο σύνολα (τοπ και φούστας) από δίχτυ αλιείας και σχοινί που χρησιμοποιείται στη ναυτιλία. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι ότι όλα τα υλικά είναι ανακυκλωμένα από δίχτυα που βρίσκονται πεταμένα στη θάλασσα. 

– Γιατί επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε τα συγκεκριμένα υλικά για τις δημιουργίες σας; Ποια είναι η σημασία της βιωσιμότητας στη μόδα για εσάς;

– Η χρήση των παραπάνω υλικών στη συλλογή μου αποτελεί μία δήλωση από την πλευρά μου ως σχεδιάστρια για τη διάσωση των θαλασσών από τα πλαστικά, που είναι πρόβλημα εξαιρετικά ανησυχητικό. Επίσης κάποια από αυτά θα μπορούσαν και να φοριούνται. Είναι δουλεμένα με χειροποίητες τεχνικές που χρησιμοποιούμε στο ατελιέ και μ’ αυτόν τον τρόπο ήθελα να δείξω ότι τα ρούχα που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο everyday wear, αλλά και πιο ιδιαίτερες δημιουργίες με τεχνικές υψηλής ραπτικής. Η βιωσιμότητα της μόδας είναι, κατά τη γνώμη μου, ο μόνος τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία της μόδας θα μπορέσει να συμβάλει σ’ ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη. Οι μελέτες δείχνουν πραγματικά την αναγκαιότητα ως προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η συνολική κατανάλωση ενδυμάτων υπολογιζόταν πως από 62 εκατ. τόνους το 2015 θα έφτανε τoυς 102 εκατ. τόνους το 2030. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αυξημένη χρήση νερού κατά 50% και παραγωγή 63% περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου αλλά και αποβλήτων σε σύγκριση με το 2015, σύμφωνα με στοιχεία από έκθεση της WWF Ελβετίας. Βλέποντας αυτά τα νούμερα γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ο χρόνος περνάει εις βάρος του πλανήτη, αν δεν φροντίσουμε ν’ αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής. 

«Τα ταλέντα υπάρχουν, η βιομηχανία μας λείπει»-2
Ρούχα της «capsule sustainable collection». Φωτ. Elena Bonelli 

– Φοριούνται στην καθημερινότητα ρούχα κατασκευασμένα από αυτά τα υλικά;

– Από τα συγκεκριμένα υλικά δεν φοριούνται ακόμα ρούχα, τουλάχιστον όσο γνωρίζω γιατί είναι και η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό τον σκοπό. Βεβαίως, αλλού είδους ανακυκλωμένα υφάσματα και υλικά ήδη χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία της μόδας, κυρίως σε casual collection. Ως κοινωνία, δεν είμαστε ακόμη εκπαιδευμένοι τόσο, ώστε να αναζητούμε και να θεωρούμε ως αναγκαιότητα τη χρήση ρούχων μόνο από ανακυκλωμένα υλικά. Χρειάζεται ενημέρωση και δραστηριοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με το ενεργειακό αποτύπωμα της βιομηχανίας της μόδας.

– Πώς βλέπετε τη μόδα στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία;

– Η ελληνική μόδα αποτελείται από ανθρώπους ταλαντούχους με σοβαρή παρουσία και δουλειές που θα μπορούσαν να πάνε τη συνολική εικόνα μπροστά. Είναι ένα μοναχικό και ανταγωνιστικό επάγγελμα που δεν επιτρέπει εύκολα να αναπτυχθούν συνέργειες. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε η Ελληνική Ενωση Σχεδιαστών Μόδας. Η Ενωση προχωράει με κοινό στόχο την προώθηση της ελληνικής μόδας τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και τις αγορές του εξωτερικού και την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που έχουμε ως κλάδος. Ενα από αυτά είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε τεχνικά επαγγέλματα μόδας. Με συντονισμένες ενέργειες και φυσικά την κρατική βοήθεια, τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα για την ελληνική μόδα. Ως μέλος της Ενωσης, γνωρίζω πως ήδη έχουν γίνει επαφές με θεσμικούς φορείς και υπάρχει θετική αντιμετώπιση και η καλή πρόθεση για περαιτέρω συνεργασία. Εξαρτάται βεβαίως κι από εμάς για το πόσο διεκδικητικοί θα είμαστε, γιατί για εμένα είναι αυτονόητο ότι τα πράγματα προχωράνε μόνο αν εμείς οι ίδιοι τα κυνηγάμε. Εν ολίγοις τα ταλέντα υπάρχουν, η πρόθεση από την πολιτεία υπάρχει, η βιομηχανία μας λείπει, αλλά κι αυτό ακόμη είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT