Υποστηρίζοντας οικογένειες σε απομακρυσμένες περιοχές
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
υποστηρίζοντας-οικογένειες-σε-απομα-563049010

Υποστηρίζοντας οικογένειες σε απομακρυσμένες περιοχές

Κίνητρα και πρωτοβουλίες για να μπορεί μία οικογένεια να δημιουργηθεί και να μεγαλώσει σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Το δικαίωμα κάθε οικογένειας να έχει ισότιμη πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες, ανεξαρτήτως του πόσο απομακρυσμένη είναι η περιοχή όπου ζει, είναι αδιαπραγμάτευτο. Είναι σημαντικό να αναπτύσσονται πρωτοβουλίες που στηρίζουν αυτές τις οικογένειες, σε κάθε τομέα της ζωής τους, από την εργασία έως την υγεία και την εκπαίδευση, προσφέροντάς τους την απαραίτητη υποστήριξη για μία πιο εύκολη καθημερινότητα στις ακριτικές γωνιές της χώρας μας.

Υποστηρίζοντας οικογένειες σε απομακρυσμένες περιοχές-1

Προσφέροντας στις οικογένειες οικονομική σταθερότητα

Η οικονομική σταθερότητα αποτελεί άκρως σημαντικό τομέα που εξασφαλίζει την ευημερία κάθε οικογένειας, ειδικά όσων ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Η προώθηση της εργασίας εξ αποστάσεως είναι μία αποτελεσματική στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς προσφέρει σε οικογένειες την ευκαιρία για σταθερό εισόδημα χωρίς την ανάγκη μετεγκατάστασης. Σχετικές επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που απασχολούν άτομα που εργάζονται από απόσταση μπορούν να συντελέσουν στην επιτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών. Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει είναι η παροχή πρόσβασης σε χαμηλότοκα δάνεια, καθώς μπορεί να ενθαρρύνει οικογένειες να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις ή να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Διασφαλίζοντας ευεξία μέσω υπηρεσιών υγείας

Πολλές οικογένειες σε απομακρυσμένες περιοχές αντιμετωπίζουν επίσης και σημαντικά εμπόδια στην απόκτηση των απαραίτητων ιατρικών υπηρεσιών. Καινοτόμες πρωτοβουλίες υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητες για να γεφυρωθεί το χάσμα και να διασφαλιστεί ότι αυτές οι οικογένειες λαμβάνουν ολοκληρωμένη φροντίδα. Η τηλεϊατρική αποτελεί μια λύση, επιτρέποντας εξ αποστάσεως σύνδεση με επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, μειώνοντας την ανάγκη για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Χρησιμοποιώντας σχετικές πλατφόρμες, οι οικογένειες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συνήθεις ελέγχους, συμβουλευτικές υπηρεσίες – ακόμη και υπηρεσίες ψυχικής υγείας – από την άνεση του σπιτιού τους. Επιπλέον, κινητές κλινικές υγείας μπορούν να παρέχουν επιτόπιες ιατρικές υπηρεσίες, όπως εμβολιασμούς, προγεννητική φροντίδα και γενικότερους υγειονομικούς ελέγχους. Υπηρεσίες υγείας που έχουν σχέση με την αναπαραγωγή, όπως θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι εξίσου σημαντικές για οικογένειες σε απομακρυσμένες περιοχές. Η τοπική προσφορά αυτών των υπηρεσιών ή η επιδότηση του κόστους για όσους χρειάζεται να ταξιδέψουν στα αστικά κέντρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φυσική και οικονομική τους επιβάρυνση.

Χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους μέσω της εκπαίδευσης

Τα παιδιά των οικογενειών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές συχνά αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, λόγω γεωγραφικών περιορισμών και ζητημάτων που έχουν σχέση με υποδομές. Μέσω της τεχνολογίας και των ψηφιακών τάξεων, η εκπαίδευση μπορεί πλέον να φτάσει απευθείας σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, εξοπλίζοντας τα παιδιά με το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό και την τεχνολογία που χρειάζονται ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. Επιπλέον, υποτροφίες και οικονομική βοήθεια μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να αντέξουν τις δαπάνες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, μειώνοντας περαιτέρω τα εμπόδια στη μάθηση.

Η υποστήριξη προς τους γονείς και τους δασκάλους είναι εξίσου σημαντική. Εργαστήρια για γονείς και προγράμματα κατάρτισης για εκπαιδευτικούς μπορούν να τους εξοπλίσουν με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική υποστήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που ενισχύουν τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, αλλά και δημιουργούν μια υποστηρικτική κοινότητα γύρω από τους μαθητές, ενθαρρύνοντας τη συνολική πρόοδο και ανάπτυξή τους.

Δημιουργώντας συνολικά ανθεκτικές κοινότητες

Καθώς στοχευμένες πρωτοβουλίες σχετικά με την οικονομική υποστήριξη, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση είναι απαραίτητες, την ίδια στιγμή μια προσέγγιση κοινοτικής υποστήριξης μπορεί να δημιουργήσει πιο ανθεκτικές και βιώσιμες κοινότητες σε απομακρυσμένες περιοχές.

Κοινοτικά κέντρα μπορούν να λειτουργήσουν ως κόμβοι για διάφορες υπηρεσίες υποστήριξης, προσφέροντας χώρο για εκπαιδευτικά προγράμματα, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πρωτοβουλίες οικονομικής ανάπτυξης. Πρόκειται για χώρους που μπορούν επίσης να διευκολύνουν την κοινωνική συνοχή, παρέχοντας έναν χώρο για συγκεντρώσεις μελών της κοινότητας και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Μία πρωτοβουλία για τη στήριξη των ελληνικών οικογενειών που έκλεισε τρία χρόνια

Για να στηρίξει τις οικογένειες, ειδικά αυτές που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, η Eurobank υλοποιεί το Πρόγραμμα Μπροστά για την Οικογένεια, μια καινοτόμα πρωτοβουλία με την οποία συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της δημογραφικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η πρωτοβουλία, που συμπληρώνει τρία χρόνια, εστιάζει στα ανατολικά σύνορα, από τον ακριτικό Έβρο ως το Καστελλόριζο, περιοχές εθνικής βαρύτητας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους σε σχέση με άλλες περιοχές που είναι πιο κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα διευρυμένο πλέγμα δράσεων σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και τραπεζικά και ασφαλιστικά προνόμια που προσφέρει η Τράπεζα, με κοινωνική στόχευση, για τους νέους γονείς.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας και με δεδομένο πως η στέγαση είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα μίας πολυμελούς οικογένειας, η Τράπεζα διευρύνει το Πρόγραμμα, με τη διάθεση ενός νέου στεγαστικού δανείου για οικογένειες που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά στις συγκεκριμένες περιοχές, με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους. Το δάνειο αφορά τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες μόνιμων κατοίκων των περιφερειακών ενοτήτων Έβρου, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Ρόδου, καθώς και στο Καστελλόριζο, για αγορά, κατασκευή ή επισκευή πρώτης κατοικίας, με επιτόκιο 1% σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου και μηδενικά έξοδα. Παράλληλα, η Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει και μία σειρά άλλων τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων με προνομιακούς όρους και κοινωνική στόχευση, για τους νέους γονείς.

Υποστηρίζοντας οικογένειες σε απομακρυσμένες περιοχές-2

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Προγράμματος, στα τρία χρόνια που τρέχει, είναι η στήριξη στο σωματείο Be-Live, το οποίο  προσφέρει θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης δωρεάν, με ιατρικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης για την υπογονιμότητα. Έως σήμερα έχουν γεννηθεί, συνολικά, 36 μωρά με εξωσωματική γονιμοποίηση, για τα οποία η Τράπεζα, μέσω του Προγράμματος, κάλυψε όλο το φάσμα των δαπανών μέχρι τον τοκετό.

Παράλληλα, η Eurobank, κατανοώντας τη σημασία που έχει η επαγγελματική ασφάλεια για τους νέους ανθρώπους ώστε να παραμένουν και να δημιουργούν οικογένεια στον τόπο τους, υλοποιεί πρόγραμμα δημιουργίας εξ’ αποστάσεως θέσεων απασχόλησης στο EuroPhone Banking, την υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των πελατών της Τράπεζας. Στο πλαίσιο  αυτό έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα 75 νέες θέσεις εργασίας στον Έβρο και το Βόρειο Αιγαίο.

Επίσης, με τη στήριξη της Eurobank, το Σωματείο Μαζί για το Παιδί έχει υλοποιήσει δια ζώσης και διαδικτυακά ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, για καίρια ζητήματα όπως η ενδυνάμωση του γονικού ρόλου, ο σχολικός εκφοβισμός, τα όρια των παιδιών μέσα στην οικογένεια κ.ά.

Υποστηρίζοντας οικογένειες σε απομακρυσμένες περιοχές-3

Καμία οικογένεια δεν πρέπει να μένει πίσω, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική της θέση. Οι πρωτοβουλίες που αναφέραμε όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των οικογενειών που ζουν σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά επίσης ενισχύουν τη συνολική κοινωνική ευημερία. Με αυτές τις δράσεις, διασφαλίζεται ότι κάθε οικογένεια έχει την υποστήριξη που χρειάζεται, συμβάλλοντας σε μια πιο δίκαιη και ακμάζουσα κοινωνία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT