«Γιαγιά, το βίντεό σου έχει 26.000 likes στο Tik Tok»
γιαγιά-το-βίντεό-σου-έχει-26-000-likes-στο-tik-tok-563079373

«Γιαγιά, το βίντεό σου έχει 26.000 likes στο Tik Tok»

Η γενιά που παραδοσιακά ήθελε να είναι όλα στην εντέλεια πριν ανοίξει την εξώπορτά της στους καλεσμένους της, τώρα ανά πάσα στιγμή φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες κόσμο στο σαλόνι της

Μαρίνα Καρπόζηλου
Ακούστε το άρθρο

«Δεν κλαίω εγώ, εσύ κλαις». Το βίντεο της Μέγκαν με τα 94.500 likes έχει συγκεντρώσει 1.900 σχόλια, με την πλειονότητά τους να αναφέρουν το πόσο πολύ τους συγκίνησε η ιστορία του παππού της, που είχε να δει τον παιδικό του φίλο από το 1947. Οι δυο ηλικιωμένοι άντρες, ο ένας από την Ινδία και ο άλλος από το Πακιστάν, συναντήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και η Μέγκαν μπόρεσε να τραβήξει με το κινητό της την επανασύνδεσή τους. Η εικόνα του παππού της να κρατάει από το χέρι τον παιδικό του φίλο δεν μοιάζει καθόλου παράταιρη με το περιεχόμενο του Tik Tok, που μοιάζει να λατρεύει και να αποζητά κάθε σύνδεση με το παρελθόν των δημιουργών του. Η αλληλεπίδραση της Gen Z τόσο με τους γονείς όσο και με τους παππούδες και τις γιαγιάδες της έχει εξελιχθεί σε τάση, δημιουργώντας ορισμένα από τα δημοφιλέστερα challenges. Η γιαγιά που ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της για να αντικρίσει το ένα μετά το άλλο τα εγγόνια της φορτωμένα με μαξιλάρια και κουβέρτες να της ανακοινώνουν «ήρθαμε να κοιμηθούμε σήμερα σε σένα» ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά trends του περασμένου χειμώνα που έφτασε και στη χώρα μας.

@deysicoria03 All the grandbabies surprising grandma with a sleepover. ❤️🥹#grandmasleepover #fyp #CapCut #grandmasbabiesforever #surprise #familyfun #memoriesareforever ♬ What a Wonderful World – Hana

Καθώς όμως το Tik Tok είναι το σταυροδρόμι όπου η νοσταλγία και τρυφερότητα συναντιούνται με το χιούμορ, εξίσου δημοφιλή είναι τα βίντεο με τους παππούδες να προσπαθούν αδέξια να συγχρονίσουν τα βήματά τους στις χορογραφίες των εγγονών τους, ή ακόμα και να επιδεικνύουν με ενθουσιασμό τις χορευτικές τους κινήσεις από τη δεκαετία του ’80. Από το μωσαϊκό της συγκίνησης δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σκυλιά των οικογενειών, με την κλασική περιγραφή «οι παππούδες μου με το σκυλί που δεν ήθελαν» και τις εικόνες των ηλικιωμένων να κακομαθαίνουν με τον δικό τους τρόπο τα συμπαθή τετράποδα.

Ο παππούς και η γιαγιά ξαφνικά είναι κουλ 

Φυσικά πολλοί από αυτούς έχουν δικούς τους λογαριασμούς, όπως ο Cool Grandpa που έχει 9,4 εκατομμύρια ακολούθους, ή η Grandma Droniak που στα 94 της έχει 13,9 εκατομμύρια ακολούθους και που στο τελευταίο της βίντεο αναρωτιέται πώς γίνεται κανείς άλλος στο γηροκομείο που μένει να μην έχει Tik Tok. Η ίδια ακολουθεί πλήρως την ορολογία και τη λογική της πλατφόρμας. Στις 4 Ιουνίου παρουσίασε στους ακολούθους της φωτογραφίες της από τη δεκαετία του ’50, βαθμολογώντας τις εμφανίσεις της στην κλίμακα του 10, συγκεντρώνοντας 430.000 likes, ενώ κατά διαστήματα δεν διστάζει να μιλάει με μπόλικο χιούμορ για τα φλερτ και την ερωτική της ζωή. Η ίδια απαντάει στα σχόλια που της αφήνουν και ευχαριστεί τον κόσμο που όχι μόνο την παρακολουθεί, αλλά και με κάθε ευκαιρία εκφράζει την αγάπη και τη συμπαράστασή του στα θέματα υγείας που την ταλαιπωρούν.

@grandma_droniak

which outfit slayed the hardest

♬ original sound – grandma_droniak

Τα θέματα μόδας, οι συμβουλές αισθηματικού τύπου και τα αποστάγματα εμπειριών που μοιράζονται οι ηλικιωμένοι του Tik Tok μοιάζουν λοιπόν να γεφυρώνουν κάθε χάσμα γενεών που ορισμένες φορές μπορεί να νιώθουμε στην πραγματική ζωή. Η αλληλεπίδραση που δημιουργείται, αλλά και οι ψηφιακές συνεργασίες που δημιουργούν οι γενιές μεταξύ τους χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, αλλά και αμοιβαίας κατανόησης. Ο παππούς και η γιαγιά ξαφνικά είναι κουλ –και αυτό ίσως συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Τι συμβαίνει όμως όταν τα βίντεο που ανεβαίνουν δείχνουν μια άλλη εικόνα, πραγματική μεν, αλλά ταυτοχρόνως και ιδιωτική;

Το βίντεο έχει περισσότερα από 26.000 likes – Εχει όμως τη συναίνεση της πρωταγωνίστριας;

Η Εμιλι επισκέπτεται τη γιαγιά της στο κέντρο όπου νοσηλεύεται. Η γιαγιά της τη ρωτάει πώς τη λένε. Εχει αλτσχάιμερ και δεν μπορεί να θυμηθεί βασικές πληροφορίες. Η εγγονή της την έχει φέρει μπροστά από ένα πιάνο και την καλεί να δοκιμάσει να παίξει. Πράγματι, προς το τέλος του βίντεο η γυναίκα κινεί τα χέρια της με άνεση πάνω στα πλήκτρα. Γελάει, φαίνεται χαρούμενη. Το βίντεο έχει περισσότερα από 26.000 likes. Εχει όμως τη συναίνεση της πρωταγωνίστριας; Μια λιγότερη τρυφερή στιγμή είναι αυτή μιας γυναίκας που βουρκωμένη και αναστατωμένη διαμαρτύρεται ότι τη μετέφεραν σε άλλο σπίτι από το δικό της. Στην περιγραφή του βίντεο η εγγονή της εξηγεί πως αυτό ήταν το σπίτι της για 15 χρόνια. Η γιαγιά της, που νοσούσε επίσης από αλτσχάιμερ, έχει πλέον πεθάνει. Το βίντεο όμως, όπως και άλλα που αποτυπώνουν την πορεία της νόσου της, ανέβηκε μετά τον θάνατό της. Ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, τουλάχιστον όχι σε όσους το παρακολουθούν. 

Το χάσμα των γενεών υπογραμμίζεται μέσα από τις διαφορετικές γλωσσικές επιλογές, αλλά και την επισήμανση της διαφορετικής κουλτούρας.

Στην Ελλάδα επίσης είναι συχνό φαινόμενο τα βίντεο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που συζητάνε ανέμελα με τα εγγόνια τους, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν γνωρίζουν ότι μαγνητοσκοπούνται. Η ηθική διάσταση κινείται σε αχαρτογράφητα νερά: αρκεί άραγε η δήλωση «γιαγιά σε τραβάω βίντεο για το Tik Tok» όταν η δυναμική του Tik Tok δεν μπορεί να χωρέσει και να εξηγηθεί μέσα σε μια τόσο γενικόλογη πρόταση; Σε αυτού του είδους το περιεχόμενο το ζητούμενο αντιστρέφεται, καθώς το χάσμα των γενεών υπογραμμίζεται μέσα από τις διαφορετικές γλωσσικές επιλογές, αλλά και την επισήμανση της διαφορετικής κουλτούρας. Οι Ελληνίδες γιαγιάδες πολλές φορές πρωταγωνιστούν σε βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους ώστε να γίνονται κατανοητές και στο… διεθνές κοινό που τις παρακολουθεί να ξεματιάζουν, να εκφράζουν το άγχος για τις εγγονές τους «να βρουν έναν άντρα να παντρευτούν», αλλά και να εξομολογούνται τα δικά τους μικρά μυστικά («η γιαγιά που καπνίζει κρυφά» ή «η γιαγιά που θέλει να της φέρω κρυφά γλυκό»).

@grandadjoe1933 I tried 😅 #greengreengrass #grandfather #family #trend2023 ♬ Green Green Grass (Sped-Up) – George Ezra

Οι καθημερινές στιγμές, όπως αποτυπώνονται στα βίντεο, δημιουργούν το αίσθημα της ταύτισης. Ιδιαίτερα η φράση «μου θυμίζει τη δική μου γιαγιά» είναι ένα από τα πιο κοινά σχόλια, ενώ δεν λείπουν και οι εξομολογήσεις όσων έχουν ζήσει τις απώλειες των αγαπημένων τους. Η τρυφερότητα ξεχειλίζει, αλλά και ο αριθμητικός δείκτης των likes και των αναδημοσιεύσεων σε καμία περίπτωση δεν αφήνει αδιάφορους τους δημιουργούς. Η ισορροπία μοιάζει εύθραυστη, όσο εύθραυστοι μοιάζουν συχνά και οι πρωταγωνιστές. Αγουροξυπνημένοι, με τις πιτζάμες τους μπροστά από την τηλεόραση, αφηρημένοι την ώρα που μαγειρεύουν, οι παππούδες και οι γιαγιάδες του Tik Tok έχουν συχνά μια έκπληξη στο βλέμμα τους. Η γενιά που παραδοσιακά ήθελε να είναι όλα στην εντέλεια πριν ανοίξει την εξώπορτα της στους καλεσμένους της, τώρα ανά πάσα στιγμή φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες κόσμο στο σαλόνι της. Και όπως και όλα τα πάρτι, κάποια πράγματι εξελίσσονται καλά, και άλλα όχι και τόσο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT