ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ζω-σε-ένα-τηλεπαθητικό-σπίτι-563084761

Ζω σε ένα τηλεπαθητικό σπίτι

Θα φύγω από το γραφείο σε πέντε λεπτά. Αν δεν συναντήσω κίνηση στο δρόμο, θα είμαι σπίτι σε 20’. Ξεκλειδώνω το κινητό μου και ανάβω τον θερμοσίφωνα. Σηκώνω το ρολό στο σαλόνι να μπει φως. Από συνήθεια, ελέγχω τον θερμοστάτη. Ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Και δύο γάτες.

Από τότε που ζω με τη νέα υπηρεσία COSMOTE SMART HOME CONNECT, το smartphone μου έχει αναβαθμιστεί σε τηλεχειριστήριο του σπιτιού, όλες οι συσκευές στο χέρι μου, όλα τα δωμάτια υπό τον έλεγχό μου σε πραγματικό χρόνο. Δυσκολεύομαι να θυμηθώ πώς ήταν η καθημερινότητα μου πριν από το Smart Home. 

Ανεβαίνοντας τη σκάλα, ανάβω τα φώτα στο χωλ και την κουζίνα από το κινητό. Όταν βάζω το κλειδί στην εξώπορτα, το σπίτι μου με περιμένει ακριβώς όπως το θέλω,  χωρίς να χάσω δευτερόλεπτο. 

Δεν με έπεισε κάποια διαφήμιση. Ένα απόγευμα συζητούσαμε με φίλους για αθώους «ψυχαναγκασμούς». Τους είπα ότι έχω επιστρέψει ουκ ολίγες φορές στο σπίτι για να βεβαιωθώ ότι έχω βγάλει από την πρίζα το σίδερο ή την τοστιέρα. «Γιατί δεν αγοράζει έξυπνες πρίζες, να τις ελέγχεις από το κινητό σου όπου κι αν είσαι;» μου πέταξε αυθόρμητα ένας πιο μυημένος». Ξεκίνησα με τις δύο πρίζες. Τώρα με υπακούει όλο το σπίτι. 

Ήταν ακριβο; Ούτε καν. Βρήκα (όντως) απρόσμενα φθηνές Smart Home συσκευες από γνωστα brands, στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Και η μελέτη από εξειδικευμένο τεχνικό που ήρθε στο σπίτι κόστισε μόλις 35 ευρώ. 

Και το μεγάλο, τεράστιο «μπόνους» είναι πως το σπίτι σταμάτησε να έχει γωνίες και δωμάτια με αδύναμο ή και ανύπαρκτο Wi-Fi. Τώρα έχω παντού φουλ σήμα. Ακόμα και στο μπαλκόνι. 

Και όλα έγιναν μέσα σε ένα απόγευμα: μια ομάδα εξειδικευμένων τεχνικών της COSMOTE ήρθαν και εγκατέστησαν τα πάντα – Smart συσκευές, πρίζες, διακόπτες – ρύθμισαν τον εξοπλισμό, έβαλαν αναμεταδότες σήματος όπου χρειαζόταν και μου εξήγησαν πώς λειτουργεί κάθε τι. Plus, εγγύηση ενός έτους. 

Όταν έφυγαν, ήμουν πλέον τηλεπαθητικά συνδεδεμένος με ένα «ζωντανό» σπίτι. Το ίδιο βράδυ, βγήκα για έναν σύντομο περίπατο στη γειτονιά και, πιο πολύ για να «παίξω» με το καινούργιο μου Smart Home και λιγότερο για λόγους ασφαλείας, σκέφτηκα να δημιουργήσω την έξωθεν εντύπωση πώς βρισκόμουν ακόμα στο σπίτι. Άνοιξα τα φώτα στην τραπεζαρία και το σαλόνι ενώ περπατούσα στο πάρκο. Έβαλα να παίζει απαλή μουσική. Για τυχόν επίδοξους κλέφτες, ήμουν εκεί. Όταν επέστρεψα, τα ηχεία με υποδέχθηκαν με το “In the Year 2525” των Zager and Evans και γέλασα με τη σύμπτωση. 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι η ζωή το 2525, αλλά σίγουρα ένα από τα στοιχεία της όποιας φουτουριστικής ζωής θα είναι αυτή η άμεση διασύνδεση του ανθρώπου με το σπίτι του, είτε αυτό βρίσκεται στην επιφάνεια της Γης, είτε σε τροχιά γύρω από τους δακτύλιους του Κρόνου. 

Πλέον ό,τι κι αν φανταστώ, σε ό,τι αγγίζει ρεύμα και διαδίκτυο, μπορώ να παρέμβω. Και όσα ξεχνώ τα θυμάται για μένα ο αυτοματισμός του COSMOTE SMART HOME CONNECT. Αν για παράδειγμα αποκοιμηθώ στον καναπέ με αναμμένα τα φώτα, οι χρονοδιακόπτες θα τα κλείσουν για μένα. Αν πέσει ψύχρα, ο θερμοστάτης θα φροντίσει να ανοίξει το κλιματιστικό για να μην κρυώσω, ακόμη κι αν δεν ξυπνήσω για να σκεπαστώ. Η ζωή έγινε πιο εύκολη με τον πιο άμεσο τρόπο. Δεν έχει παρά να το δοκιμάσει κανείς: αν διστάζει να αλλάξει ολόκληρο το σπίτι, μπορεί να ξεκινήσει από ένα δωμάτιο, η COSMOTE προσφέρει και αυτή την επιλογή. Αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT