Γιατί τα σπρέι ιαματικού νερού κάνουν θραύση;
γιατί-τα-σπρέι-ιαματικού-νερού-κάνουν-563094823

Γιατί τα σπρέι ιαματικού νερού κάνουν θραύση;

Η χρήση σπρέι ιαματικού νερού γνωρίζει μεγάλη άνθηση και στην Ελλάδα κυρίως επειδή αφήνει μία δροσιστική αίσθηση. Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το προϊόν; Καθηγητές Κοσμητολογίας εξηγούν στην «Κ».

Εικονογράφηση: Michael Kirki
Ακούστε το άρθρο

Αν ο Ηρόδοτος και ο Ιπποκράτης μπορούσαν να κάνουν μία βόλτα στα σοκάκια της Πλάκας σε συνθήκες καύσωνα, σίγουρα το σοκ θα ήταν μεγάλο όταν θα αντιλαμβάνονταν πως δεν υπάρχουν πια δημόσια λουτρά και η απάντηση στην ερώτηση «που θα μπορούσαμε να δροσιστούμε» θα ήταν η εξής κυνική: «Πάρτε σπρέι ιαματικού νερού».

Και δεν είναι μόνο η δροσιά αλλά και η θεραπευτική δράση του ιαματικού νερού σε μία σειρά από παθήσεις όπως είχε καταγραφεί από τον «πατέρα της λουτροθεραπείας» στην Αρχαία Ελλάδα, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του στον σκοπό αυτό.

Με την πρακτική του ψεκασμού του δέρματος με ιαματικό νερό να εφαρμόζεται από τα αρχαία χρόνια, το συγκεκριμένο προϊόν έγινε γνωστό πανελλαδικώς δυστυχώς όχι από τον Ιπποκράτη αλλά από την… Ντένη Μαρκορά στους «Δύο Ξένους» και σήμερα γνωρίζει τεράστια άνθηση σε πωλήσεις στη χώρα μας, ενώ ολοένα και περισσότερες εταιρίες -κυρίως γαλλικές- λανσάρουν σειρές με τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Τι ακριβώς περιέχουν όμως τα σπρέι ιαματικού νερού που πολλοί αγοράζουν έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού προκειμένου να ψεκάσουν ξανά και ξανά το πρόσωπό τους;

Πλούσια σε άλατα αλλά και… προβιοτικούς οργανισμούς

Δύο καθηγητές κοσμητολογίας αναλύουν στην «Κ» τη σύνθεση των σπρέι ιαματικών νερών, μας εξηγούν γιατί κάνουν θραύση στην αγορά και παρουσιάζουν τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες πάνω σε αυτά.

«Τα διάφορα σπρέι με ιαματικά περιέχουν ως αποκλειστικό ή κύριο συστατικό το νερό που προέρχεται από ιαματικές πηγές. Η περιοχή όπου παράγεται το ιαματικό νερό καθορίζει και την ξεχωριστή σύνθεση του προϊόντος, άρα και τις κυριότερες ιδιότητές του» αναφέρει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Κοσμητολογίας και Βιομηχανικής Παραγωγής Καλλυντικών και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Σπυρίδων Παπαγεωργίου.

Αν και τα συγκεκριμένα σπρέι διαφέρουν σε σύνθεση ανάλογα με την πηγή προέλευσης του νερού, σε γενικές γραμμές είναι πλούσια σε άλατα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, άργιλο, θείο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο κ.α), αλλά και σε εκχυλίσματα φυκιών πλούσια σε πολυσακχαρίτες, διοξείδιο του πυριτίου, προβιοτικούς οργανισμούς και συστατικά που προέρχονται από προβιοτικούς οργανισμούς.

Η επιτυχία τους οφείλεται στο καλό marketing

Ρωτώντας την καθηγήτρια Ανάπτυξης Φαρμακευτικών, καλλυντικών και Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αθανασία Βαρβαρέσου, αν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες πάνω στα συγκεκριμένα σπρέι ή αν απλώς η επιτυχία τους οφείλεται στο καλό marketing των εταιριών, η ίδια μας απαντά πως στη βιβλιογραφία παρουσιάζονται τεχνικές μελέτες για την ευεργετική δράση των ιαματικών νερών στα δερματικά κύτταρα, αλλά και κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν τη θετική επίδραση των ιαματικών νερών και των ιαματικών σπρέι στο δέρμα.

Χρήση για ξηρότητα μέχρι ψωρίαση

Ωστόσο οι μελέτες για τα συγκεκριμένα σπρέι είναι λιγότερες σχετικά με άλλα δραστικά που χρησιμοποιούνται στην Κοσμητολογία. «Πέρα από τις κλινικές μελέτες, φαίνεται πως υπάρχει αυξανόμενη τάση να γίνουν περισσότερες μελέτες από τις εταιρίες προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα οφέλη», προσθέτει ο κ. Παπαγεωργίου.

Οι διαθέσιμες έρευνες επισημαίνουν πως τα διάφορα σπρέι με ιαματικά νερά, που χρησιμοποιούνται στην Κοσμητολογία έχουν κυρίως τις εξής ιδιότητες: τονωτικές, αναζωογονητικές, αντιερεθιστικές, καταπραυντικές, αντιφλεγμονώδεις, ενυδατικές και αντιοξειδωτικές, επουλωτικές, σμηγματορυθμσιτικές και αντιμικροβιακές και γι΄αυτό τα συγκεκριμένα σπρέι δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να δροσίσουν αλλά και σε περιπτώσεις όπως: ξηρότητα, ερυθρότητα, κνησμός, ακμή, ήπια εγκαύματα, εκζέματα, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση κ.α.

Γιατί είναι τόσο δροσιστικά;

Αναφορικά με τον λόγο που τα σπρέι μας δροσίζουν τόσο, οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν είναι μόνο εξαιτίας του νερού που εκτινάσσεται με έναν ψεκασμό. «Τα σπρέι ιαματικού νερού φαίνεται να μειώνουν τη διαδερμική απώλεια ύδατος και έτσι έμμεσα να βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος. Επίσης βελτιώνουν τον λιπιδοεπιδερμικό φραγμό του δέρματος, δηλαδή το εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας, χαρίζοντας μία πιο λεία όψη», συμπληρώνει η κ. Βαρβαρέσου.

Οι καθηγητές επισημαίνουν πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν ενέχουν συγκεκριμένους κινδύνους. Πάντως, επειδή πρόκειται για προϊόντα που ψεκάζονται κυρίως στο πρόσωπό μας, οι καθηγητές επιμένουν πως και οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν επιλέξουν τι θα αγοράσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT