«Δυνατός»: Ένα ντοκιμαντέρ από την Κωτσόβολος για τα όνειρα που δεν γνωρίζουν όρια
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
δυνατός-ένα-ντοκιμαντέρ-από-την-κωτ-563111773

«Δυνατός»: Ένα ντοκιμαντέρ από την Κωτσόβολος για τα όνειρα που δεν γνωρίζουν όρια

Συνήθως την ώρα των teaser στο σινεμά κοιτάζω το κινητό μου. Ο ουρανός δεν έχει σκοτεινιάσει ακόμη, επομένως δεν ενοχλώ κανέναν με την φωτεινότητα του κινητού μου. Μάλιστα, το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι συν-θεατές. Ωστόσο, η υποβλητική μουσική εκείνου του teaser με ωθεί να αφήσω το κινητό στο τραπεζάκι του θερινού σινεμά, πλάι στα ποπκόρν. Ένα αυτοσχέδιο χαρτόνι που έφτιαξε ένα παιδί εμφανίζεται στην μεγάλη οθόνη. Η μπλε επιφάνεια έχει ζωγραφισμένη τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους, ενώ ένα ενθαρρυντικό μήνυμα είναι γραμμένο με μαρκαδόρο: «Τα όνειρα δεν έχουν όρια. Είμαστε μαζί σου! Θα τα καταφέρεις!». Από κάτω, αναγράφεται: 250 χιλιόμετρα, Χανιά – Σητεία. Άραγε, τι να σημαίνουν όλα αυτά;

«Δυνατός»: Ένα ντοκιμαντέρ από την Κωτσόβολος για τα όνειρα που δεν γνωρίζουν όρια-1

Τα πλάνα στο teaser αλλάζουν γοργά. Ένας κολυμβητής βάζει την μάσκα του, βουτάει μέσα στη θάλασσα και κολυμπάει. «Ένας άνθρωπος με φοβία για το νερό και περιορισμένη όραση έρχεται αντιμέτωπος με 250 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας», αναγράφεται. Ο άγνωστος άντρας  βρίσκεται ανάμεσα σε βάρκες, δέχεται την περιποίηση ενός γιατρού, σφίγγει τα δόντια του, γίνεται δεκτός με αγκαλιές, κρατάει μια ελληνική σημαία. Με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Ποιος είναι αυτός ο άντρας που προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να διανύσει όλη αυτή την απόσταση κολυμπώντας;

Αμέσως εμφανίστηκε ένα QR code στην οθόνη. Άρπαξα το κινητό από το τραπεζάκι, για να το σκανάρω, και οδηγηθήκα στο YouTube κανάλι της Κωτσόβολος. Αποθήκευσα το 26λεπτο ντοκιμαντέρ στην εφαρμογή, προκειμένου να το παρακολουθήσω μόλις φτάσω στο σπίτι. Ο τίτλος του τριβέλιζε τον νου μου: «ΔΥΝΑΤΟΣ. Ένας άνθρωπος απέναντι σε 250χλμ ανοιχτής θάλασσας».

«Δυνατός»: Ένα ντοκιμαντέρ από την Κωτσόβολος για τα όνειρα που δεν γνωρίζουν όρια-2

Μερικές ώρες αργότερα, επιστρέφω στο ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι προϊόν δουλειάς των ανθρώπων της Κωτσόβολος, και παρακολουθώ με κομμένη την ανάσα την προσπάθεια του Παραολυμπιονίκη κολύμβησης Χαράλαμπου Ταϊγανίδη να ξεπεράσει τα όριά του και τη φοβία του για το νερό. Πώς; Με το να διανύσει κολυμπώντας την απόσταση Χανιά – Σητεία, ένας άθλος που διήρκησε εννιά ημέρες και έλαβε χώρα στα ανοιχτά της βόρειας Κρήτης. Ένα απίστευτο επίτευγμα, με τις λέξεις «δύναμη», «πίστη», «θάρρος», «πυγμή», «αποφασιστικότητα» που εμφανίζονται στην έναρξη του ντοκιμαντέρ να περιγράφουν ακριβώς την προσωπικότητα του αθλητή.

«Δυνατός»: Ένα ντοκιμαντέρ από την Κωτσόβολος για τα όνειρα που δεν γνωρίζουν όρια-3

Στα πρώτα εντυπωσιακά πλάνα της ταινίας, μαθαίνουμε πως ο Έλληνας αθλητής έχει αναπηρία στην όραση και πάσχει από ατροφία του οπτικού νεύρου. Όταν ήταν μικρός και κολυμπούσε στην πισίνα, θεωρούσε πως η θολούρα που είχε στο μάτι του οφειλόταν στο γεγονός πως δεν φορούσε γυαλάκια κολύμβησης. Αυτό το πρόβλημα του κόστισε και την πρόκριση στην Ολυμπιάδα του 2004. Ο προπονητής του κατάλαβε πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του, καθώς ο Χαράλαμπος δεν κολυμπούσε ευθεία, αλλά έπεφτε πάνω σε άλλους αθλητές. Το ίδιο έτος, έγινε μέλος της Παραολυμπιακής Ομάδας, συμμετέχοντας σε πέντε διοργανώσεις και κατακτώντας δέκα μετάλλια.

«Δυνατός»: Ένα ντοκιμαντέρ από την Κωτσόβολος για τα όνειρα που δεν γνωρίζουν όρια-4

Τα εξαιρετικά πλάνα του Άλεξ Αλεξόπουλου, σκηνοθέτη τηλεοπτικών παραγωγών της Κωτσόβολος, συνεπικουρούν στην αποτύπωση της προσπάθειάς του Χαράλαμπου και βοηθούν τον θεατή να κάνει immerse σε όλες τις πολύπλευρες όψεις αυτού του άθλου. Μάλιστα, η Κωτσόβολος βρέθηκε δίπλα του σε κάθε στάδιο της προετοιμασίας του, μέχρι και την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Συνεργείο της εταιρείας τον ακολούθησε και κινηματογράφησε όλο το «ταξίδι» του μέχρι και τον τερματισμό. Η ιδέα ξεκίνησε από το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια», μέσα από το οποίο η Κωτσόβολος φροντίζει η τεχνολογία να είναι προσβάσιμη σε όλους, διευκολύνοντας τα άτομα με αναπηρίες να έχουν μία καλύτερη ζωή.

Το σενάριο της Χλόης Θεοδωρακοπούλου, Comms & Creative Manager στην Κωτσόβολος, αναδεικνύει όλες τις φωνές των ανθρώπων του περιβάλλοντός του με έναν πολυπρισματικό τρόπο που μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις πτυχές του ατσάλινου χαρακτήρα του. Πολύ σύντομα δημιουργείται η εντύπωση πως ο αθλητής από την Κρήτη ολοκληρώνει τους στόχους που βάζει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Προσπαθεί, πεισμώνει, επιμένει και τελειώνει αυτό που ξεκίνησε, παρά τις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν. Είτε είναι οι ενεργειακά και διατροφικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει στο νερό, είτε ο ήλιος και το θαλασσινό αλάτι που προκαλούν ζημιά στο δέρμα του, είτε η εξουθένωση που αποτυπώνεται με πόνους στους καρπούς και στα χέρια του, ο αθλητής παραμένει «Δυνατός».

«Δυνατός»: Ένα ντοκιμαντέρ από την Κωτσόβολος για τα όνειρα που δεν γνωρίζουν όρια-5

Μέσα από αυτή την παραγωγή, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αθλητικά ντοκιμαντέρ του εξωτερικού που ανεβαίνουν σε γνωστές πλατφόρμες, εμπεδώνουμε το ότι τα όνειρα δεν γνωρίζουν όρια και πώς όλοι και όλες μας μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Αρκεί μόνο να το πιστέψουμε και να παλέψουμε έχοντας δύναμη και αγάπη.

Μπορείτε παρακάτω να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «ΔΥΝΑΤΟΣ. Ένας άνθρωπος απέναντι σε 250χλμ ανοιχτής θάλασσας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT