Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί μας αφορά;
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
τι-είναι-η-βιώσιμη-κινητικότητα-και-γι-563111992

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί μας αφορά;

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί μας αφορά;

Προσπαθήστε να θυμηθείτε το κινητό τηλέφωνο που είχατε το 2007, τη χρονιά που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone. Πιθανόν να ήταν ένα feature phone – κλήσεις, sms και μερικές εφαρμογές δεδομένων. Και έπειτα ήρθαν τα smartphones, τα οποία εμπλούτισαν μια ολόκληρη κατηγορία προϊόντος, με έναν τρόπο που δεν είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή οραματιστεί.

Το τηλέφωνο που είχατε τότε, ακόμα και αν ήταν το τελευταίο μοντέλο κάποιου μεγάλου κατασκευαστή, ήταν ήδη ξεπερασμένο και δεν το γνωρίζατε. Δεν το γνωρίζατε -και μαζί με εσάς η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών διότι δεν είχε γίνει ευρέως αντιληπτή η μεταβατική περίοδος από την οποία διερχόταν ο συγκεκριμένος κλάδος. Μέχρι που ο Στιβ Τζομπς ανέβηκε στη σκηνή του MacWorld 2007 και άρχισε να μιλά για μία συσκευή που θα είναι ταυτόχρονα «ένα ipod, ένα κινητό τηλέφωνο, και μια συσκευή internet».

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την αυτοκίνηση -ήδη ο όρος ηχεί ξεπερασμένος, δεν νομίζετε; Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κατακλυσμιαίας μετάβασης στην κινητικότητα, η οποία θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις μετακινήσεις. Όπως και με εκείνο τηλέφωνο του 2007, έτσι και το αυτοκίνητο που έχουμε σήμερα στην κατοχή μας είναι -εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου- ήδη ξεπερασμένο. Ξεπερασμένο επειδή σε πολύ λίγα χρόνια θα έχει αλλάξει ριζικά η έννοια της μετακίνησης και της μεταφοράς μέσα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον.

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί μας αφορά;-1

Βιώσιμη κινητικότητα: το μέλλον είναι ήδη εδώ

Η νέα κινητικότητα είναι πριν και πάνω από όλα βιώσιμη. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη  το περιβάλλον, θέτοντας ως βασικούς στόχους τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των μεταφορών, τις ελάχιστες εκπομπές ρύπων και αερίων θερμοκηπίου, τη λιγότερη ηχορύπανση και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Λαμβάνει υπόψη την κοινωνία μέσω της εξασφάλισης της προσβασιμότητας και της ισότητας στις μετακινήσεις για όλους. Λαμβάνει υπόψη την οικονομία, με την προώθηση και εδραίωση αποδοτικού και οικονομικά βιώσιμου συστήματος μεταφορών.

Στην εποχή της βιώσιμης κινητικότητας οι ανάγκες είναι σύνθετες και διαρκώς μεταβαλλόμενες, επομένως είναι πρακτικά αδύνατο να τις καλύψει όλες το όχημα ή τα οχήματα που έχουμε στην ιδιοκτησία μας. Να, επομένως, μία ακόμα αλλαγή που φέρει στις αντιλήψεις μας η βιώσιμη κινητικότητα: το leasing θα είναι κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας και δεν αφορά μόνο τις εταιρείες ούτε θα γίνεται αντιληπτό ως κάτι «ακριβό».

Εφόσον στόχος της βιώσιμης κινητικότητας είναι η ζωή να κυλάει καλύτερα, χρειαζόμαστε κάποιον που θα ανοίξει τον δρόμο γι’ αυτόν τον καλύτερο κόσμο. Χρειαζόμαστε κάποιον που έχει ως όραμα να μεταμορφώσει τον τρόπο που κινούμαστε, στοχεύοντας στην απλότητα, την ευφυΐα και τη βιωσιμότητα. Χρειαζόμαστε κάποιον που ήδη ηγείται της μετάβασης στην κινητικότητα χαμηλών και μηδενικών ρύπων. Χρειαζόμαστε την Ayvens, τον κορυφαίο παγκόσμιο πάροχο βιώσιμης κινητικότητας, που δημιουργήθηκε από την ένωση της ALD Automotive και της LeasePlan, προσφέροντας ακόμη καλύτερες υπηρεσίες, ευρείες λύσεις και μοντέρνες προτάσεις.

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί μας αφορά;-2

Ανοίγοντας δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο

Η εικόνα έρχεται από το πολύ άμεσο μέλλον, ενός πράσινου πλανήτη. Το αυτοκίνητο έχει πάψει να είναι σύμβολο κοινωνικού και οικονομικού status, αλλά αποτελεί οργανικό μέρος της περιβαλλοντικής και οικολογικής μας υπευθυνότητας -κι αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τη μία μέρα, λοιπόν, θα χρειαζόμαστε ένα  αυτοκίνητο πόλης για τις υποχρεώσεις μας, να το παρκάρουμε στον πλησιέστερο σταθμό του μετρό και να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας με τη συγκοινωνία. Την επόμενη ένα μεγαλύτερο, το οποίο θα είναι ιδανικό για να το μοιραζόμαστε για τις μετακινήσεις μας με άλλους συνεπιβάτες. Μια άλλη μέρα, λίγο πριν την καλοκαιρινή μας άδεια, είναι πιθανό να χρειαζόμαστε ένα ευρύχωρο οικογενειακό. Και όταν προκύπτει ένα επαγγελματικό ταξίδι μίας ή δύο ημερών; Μήπως είναι περισσότερο συμφέρον να οδηγήσουμε μέχρι τον προορισμό μας ένα αξιόπιστο και άνετο αυτοκίνητο; Αν στα παραπάνω, προσθέσουμε και την όλο και αυξανόμενη χρήση της ηλεκτροκίνησης, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστες επιλογές, διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή.

Οι υπηρεσίες leasing είναι ο δρόμος για το αύριο και όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναμένεται να στραφούν σε αυτές τα επόμενα χρόνια. Δεν θα το κάνουν όμως γενικά και αόριστα. Θα αναζητήσουν καινοτομία και νέες τεχνολογίες στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Θα αναζητήσουν προσωποποιημένη και εξατομικευμένη προσέγγιση και προσαρμογή στις ανάγκες τους. Θα αναζητήσουν διαρκή εξέλιξη. Θα αναζητήσουν βιώσιμη κινητικότητα στην πράξη, μέσα από αξιόπιστες, έξυπνες και πράσινες λύσεις που θα αποτελούν παράδειγμα και θα αντανακλούν αξίες.

Θα αναζητήσουν την Ayvens.

Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα και γιατί μας αφορά;-3
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT