Πανέτοιμη για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024 η ελληνική αποστολή
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
πανέτοιμη-για-την-παγκόσμια-ολυμπιάδ-563130460

Πανέτοιμη για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024 η ελληνική αποστολή

Για μια ακόμη χρονιά, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad™), που φέτος θα διεξαχθεί στη Σμύρνη της Τουρκίας 28-30 Νοεμβρίου. Οι 7 ομάδες μαθητών κέρδισαν επάξια τη θέση τους στην ελληνική αποστολή μέσα από τον Εθνικό Διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου στην OTE Academy με θέμα «Σύμμαχοι της Γης». Πάνω από 80 ομάδες με 320 μαθητές και προπονητές από τις 8 περιφέρειες της Ελλάδας συμμετείχαν συνολικά στο διαγωνισμό, αποδεικνύοντας εκ νέου το υψηλό επίπεδο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και στου STEM στη χώρα μας.

Πανέτοιμη για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024 η ελληνική αποστολή-1
Στιγμιότυπo από τον προκριματικό διαγωνισμό στην Αθήνα που ανέδειξε την ελληνική αποστολή για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024.

Η ανάδειξη της ελληνικής αποστολής

Ο Προκριματικός Διαγωνισμός αποτελεί συνέχεια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και μέρος των ευρύτερων δράσεων του WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, μέλος του Ομίλου Telekom, για τη διάδοση και ανάπτυξη τους εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στην Ελλάδα. Η ενασχόληση των μαθητών με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), συμβάλλει στη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυτουςτης ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, που αποτελούν σημαντικές δεξιότητες για τη μελλοντική εργατουςή τους ζωή.

Ως προς το τι αποκόμισαν οι μαθητές από τη συμμετοχή τους στον Εθνικό Διαγωνισμό, τα παιδιά δήλωσαν πως κρατούν «το πώς να διαχειριζόμαστε το μυαλό, το πώς να σκεφτόμαστε. Γιατί η λογική είναι πάνω από όλα». Ιδιαίτερη αίσθηση στους συμμετέχοντες έκανε και το θέμα του διαγωνισμού: «Όταν είδαμε την πίστα, καταλάβαμε πως πρόκειται για ένα θέμα πολύ επίκαιρο, ιδιαίτερα φέτος με τις πολλές καταστροφές που γίνονται στον πλανήτη μας, όπως οι σεισμοί. Αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε σε mini version την πρότασή μας για να συμβάλλουμε στη λύση κάποιων από αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να το μεγαλώσουμε και να το κάνουμε και στην πραγματική ζωή».

Οι 7 ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στην World Robot Olympiad™ προκρίθηκαν στις κατηγορίες Robo Mission, Future Innovators, Future Engineers και RoboSports και είναι οι εξής: Robovision από τον Πειραιά, Yellow Squad 2.0 με μαθητές σχολείων της Λάρισας, Earphones από τη Θεσσαλονίκη, REM – Robot Ex Machina, από τη Ν. Ιωνία Μαγνησίας στη Θεσσαλία, BotanIQ από την Αττική, Evripos Robotics από τη Χαλκίδα, bitLab από την Καλαμάτα.

Πανέτοιμη για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024 η ελληνική αποστολή-2
Η ομάδα bitLab από την Καλαμάτα, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024.

Η World Robot Olympiad™ στη Σμύρνη 28 έως 30 Νοεμβρίου 2024

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας «Σύμμαχοι της Γης» ερευνά τον αντίκτυπο που έχει ο άνθρωπος στη φύση, αλλά και την επίδραση των φυσικών φαινομένων στην ανθρώπινη ζωή. Οι ομάδες, βάσει πάντα της εκάστοτε οδηγίας που θα τους δοθεί, θα πρέπει να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το πώς τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και πώς μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός τρόπου ζωής πιο φιλικού προς το περιβάλλον.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από το 2009, έχοντας μέχρι σήμερα κατακτήσει 9 μετάλλια και 20 διακρίσεις. Μάλιστα στην περσινή Ολυμπιάδα, η χώρα μας αναδείχθηκε σε 1η δύναμη στην Ευρώπη και 4η παγκοσμίως ανάμεσα σε 90 χώρες. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ομάδα bitLab από την Καλαμάτα, μέλος της φετινής μας αποστολής, απέσπασε πέρσι το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία RoboSport, δηλαδή στο διπλό τένις με ρομπότ.

Η επένδυση της COSMOTE στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων

H COSMOTE εδώ και 10 χρόνια μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με τον WRO Hellas στηρίζει σταθερά μαθητές και εκπαιδευτικούς προωθώντας την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι άμεσα και έμμεσα ωφελούμενοι των δράσεων ξεπερνούν τους 330.000. Με το βλέμμα στραμμένο στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου κόσμου, η COSMOTE υιοθετεί πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης για την εκπαιδευτική ρομποτική, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως η ψηφιακή ενσωμάτωση. Γιατί ένας κόσμος στον οποίο η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT