ChatGPT σε ποιο νησί των Κυκλάδων να πάω τον Αύγουστο;
chatgpt-σε-ποιο-νησί-των-κυκλάδων-να-πάω-τον-α-563134141

ChatGPT σε ποιο νησί των Κυκλάδων να πάω τον Αύγουστο;

Από την επιλογή του προορισμού έως τη συλλογή πρακτικών πληροφοριών και τον σχεδιασμό δραστηριοτήτων η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που οργανώνουμε τις διακοπές μας

Μαρίνα Καρπόζηλου
Ακούστε το άρθρο

Η οργάνωση ενός ταξιδιού για ορισμένους είναι απόλαυση, ένα αναπόσπαστο μέρος της γοητείας του ταξιδιού. Για άλλους, είναι απλά ένα απαραίτητο, άχαρο στάδιο που με μεγάλη τους χαρά θα το ανέθεταν σε κάποιον άλλον να το αναλάβει.

Θα μπορούσε αυτός ο «κάποιος» να είναι η ΑΙ;

Είκοσι μέρες διακοπών, μοιρασμένες σε δύο διαφορετικές χώρες. Η συμφωνία του ζευγαριού ήταν απλή: «Εσύ θα κάνεις το πρόγραμμα της Καμπότζης και εγώ θα κάνω το πρόγραμμα της Ταϊλάνδης». Οταν ήρθε η ώρα να ανταλλάξουν σημειώσεις και οι δύο πλευρές φάνηκαν ευχαριστημένες: οι πόλεις και οι δραστηριότητες είχαν μπει με προσοχή στο ημερολόγιο, ενώ τα αντίστοιχα καταλύματα ήταν ήδη κλεισμένα. Η Αννα ξεφύσηξε με ανακούφιση. Της είχε πάρει αρκετές ώρες μέχρι να αποφασίσει ποια ήταν η καλύτερη διαδρομή για να ακολουθήσουν μέσα στην Καμπότζη, προκειμένου να μπορέσουν να δουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη. Ο Μάνος όμως δεν φάνηκε να συμμερίζεται την ανακούφισή της. Επειτα από 2-3 διευκρινιστικές ερωτήσεις της είπε πως στην πραγματικότητα τη δική του «δουλειά» την είχε κάνει το ChatGPT. «Στην αρχή εκνευρίστηκα, ένιωσα πως απλά δεν είχε ασχοληθεί με το ταξίδι μας. Μετά όμως έκανα το εξής τεστ. Ζήτησα από το ChatGPT να φτιάξει το πλάνο της Καμπότζης, δίνοντας τις ημερομηνίες, το αεροδρόμιο που θα προσγειωθούμε και τη μέρα που θέλουμε να περάσουμε τα σύνορα για Ταϊλάνδη. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μου έδωσε το ίδιο πρόγραμμα με αυτό που είχα βγάλει εγώ. Με τη διαφορά πως εμένα μου είχε πάρει μια ολόκληρη μέρα για να το στήσω».

«Θέλω να πάω σε ένα νησί των Κυκλάδων που δεν θα φυσάει. Επίσης θέλω να έχει όμορφες παραλίες και πλούσια ιστορία».

Στην πραγματικότητα αρκετοί από εμάς ήδη χρησιμοποιούμε την ΑΙ προκειμένου να βοηθηθούμε στα ταξίδια μας: από μεταφραστικά εργαλεία που αρκεί να βγάλεις μια φωτογραφία προκειμένου να σου μεταφράσει π.χ. μια πινακίδα, ή έναν χάρτη, έως πλατφόρμες κρατήσεων που χρησιμοποιούν ΑΙ εργαλεία για να βλέπουν τις εξελίξεις των τιμών σε πραγματικό χρόνο. Ο δίαυλος της επικοινωνίας όμως έχει πλέον διευρυνθεί, μέσα από γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT, που δεν αρκούνται στην καταγραφή των αποτελεσμάτων, αλλά είναι σε θέση να κάνουν και προτάσεις, βασισμένες στις δικές μας απαιτήσεις.

Πρώτο βήμα, η επιλογή προορισμού

Στο υποθετικό σενάριο που δεν έχετε αποφασίσει τον προορισμό για το επόμενο ταξίδι σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περιγράψετε τις προτιμήσεις σας. Οσες περισσότερες λεπτομέρειες δώσετε για το τι ψάχνετε τόσο πιο στοχευμένες προτάσεις θα λάβετε. Μήπως ψάχνετε έναν προορισμό που να είναι ιδανικός για οικογένειες και να έχει θάλασσες κατάλληλες για παιδιά; Ή ένα νησί που να θυμίζει την Ιμπιζα, αλλά με λιγότερο κόσμο; Σε κάθε περίπτωση περιγράψτε το ζητούμενο, ακριβώς όπως το έχετε στο μυαλό σας! Για παράδειγμα: «Θέλω να πάω τον Ιούλιο σε ένα νησί των Κυκλάδων που δεν θα φυσάει. Επίσης θέλω να έχει όμορφες παραλίες και πλούσια ιστορία». Μην παραλείψετε να δώσετε και τις πληροφορίες που ήδη έχετε, όπως για παράδειγμα τον μήνα του ταξιδιού, το πόσα άτομα θα είστε και τι μπάτζετ έχετε.

 Σχεδιασμός δραστηριοτήτων

Από ημερήσιες εκδρομές μέχρι περιηγήσεις σε μουσεία, εργαλεία όπως το ChatGPT και το Gemini είναι σε θέση να βγάλουν ένα ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες. Για παράδειγμα, ζητήσαμε από το ChatGPT να βγάλει ένα πρόγραμμα για 5 ημέρες στη Σύρο για μια 4μελή οικογένεια με μικρά παιδιά.

Οι δύο πρώτες μέρες που σχεδίασε είναι οι εξής:

Ημέρα 1: Εξερεύνηση της Ερμούπολης

Πρωί: Περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, επίσκεψη στον ναό του Αγίου Νικολάου και την πλατεία Μιαούλη.

Μεσημέρι: Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα με τοπικές γεύσεις.

Απόγευμα: Επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο και βόλτα στο λιμάνι.

Ημέρα 2: Ημέρα Παραλίας

Πρωί: Επίσκεψη στην παραλία Γαλησσά, ιδανική για παιδιά με ρηχά νερά και άμμο.

Μεσημέρι: Πικνίκ στην παραλία ή γεύμα σε ταβέρνα κοντά στη θάλασσα.

Απόγευμα: Θαλάσσια σπορ και παιχνίδια στην παραλία.

Μπορείτε φυσικά να του ζητήσετε διορθώσεις ή εναλλακτικές λύσεις, δεν πρόκειται να παρεξηγηθεί!

Ταξίδι στο εξωτερικό

Με την ίδια λογική μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες και για ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Εστω ότι έχετε καταλήξει στον προορισμό. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να μελετήσετε όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να συγκεντρώσετε. Από το ποιο θα είναι το κλίμα και τι ρούχα θα πρέπει να έχετε μαζί σας, μέχρι το αν θα χρειαστείτε έκδοση βίζας, καθώς και τα εμβόλια που ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνετε. Τις πιο σημαντικές φυσικά από αυτές τις πληροφορίες καλό είναι να τις επιβεβαιώσετε και με τις τοπικές αρχές ή την πρεσβεία της χώρας που σκοπεύετε να επισκεφτείτε. Μπορείτε όμως να επεκτείνετε τις αναζητήσεις σας και σε καθαρά καθημερινά πρακτικά θέματα. Με μια ερώτηση τύπου «τι πρέπει να γνωρίζω πριν ταξιδέψω στη Ζανζιβάρη;» θα μάθετε πληροφορίες όπως αν θα χρειαστείτε αντάπτορα για τις ηλεκτρικές συσκευές σας, ή τι νομίσματα δέχονται στα τοπικά καταστήματα.  

Κρατήσεις πτήσεων, αυτή η μάστιγα

Η οργάνωση των πρακτικών θεμάτων ενός ταξιδιού μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά με το ΑΙ η αναζήτηση γίνεται πραγματικά πολύ πιο εύκολη. Στην περίπτωση που δεν έχετε κάποιον λόγο για να περιοριστείτε σε μια και μόνο εταιρεία, τότε προτιμήστε τις πλατφόρμες που συγκεντρώνουν πληροφορίες πτήσεων από διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, αναζητήστε τις ιστοσελίδες που έχουν ενσωματώσει AI chatbots, καθώς πολλές φορές είναι σε θέση να προσφέρουν χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για το ταξίδι σας, ή ακόμα να αναλύσουν τις τιμές και τη διαθεσιμότητα, προσφέροντάς σας τις πιο συμφέρουσες επιλογές. 

Η γλώσσα, το κλειδί της επικοινωνίας

Είναι κοινό μυστικό πως η επικοινωνία με τους ντόπιους είναι το κλειδί για μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία. Η AI μπορεί να προσφέρει άμεσες μεταφράσεις κειμένων. Για παράδειγμα, το Google Translate χρησιμοποιεί AI για να μεταφράσει μέσα σε δευτερόλεπτα κείμενα (όπως πινακίδες ή χάρτες) μέσω της κάμερας του κινητού σας. Υπάρχουν φυσικά και εφαρμογές AI που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε ή να εξασκηθείτε σε μια νέα γλώσσα. Για παράδειγμα, μπορείτε να εξασκήσετε την προφορά σας για να βελτιώσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες πριν από το ταξίδι. Ταυτόχρονα, το ChatGPT μπορεί να σας βοηθήσει να σπάσετε το γλωσσικό φράγμα με άμεσες μεταφράσεις και χρήσιμες φράσεις, διευκολύνοντας την επαφή σας με διαφορετικούς πολιτισμούς και τις κουλτούρες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT