Τελικά, ήταν το καλοκαίρι του brat ή του demure;
τελικά-ήταν-το-καλοκαίρι-του-brat-ή-του-demure-563193538

Τελικά, ήταν το καλοκαίρι του brat ή του demure;

Αφήνουμε την Gen Z να μας εξηγήσει πώς έζησε τα δύο πολυσυζητημένα trends του καλοκαιριού που σάρωσαν το TikTok

Εικονογράφηση: Michael Kirki
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι έζησαν το καλοκαίρι σε αποχρώσεις λαχανί. Υπεύθυνη γι’ αυτό ήταν η Charli XCX ή, ορθότερα, το επιτελείο της Βρετανής ποπ σταρ που κατάφερε να κάνει το brat, τη lifestyle πρόταση δηλαδή που συνόδευσε τον ομώνυμο δίσκο της, την απόλυτη τάση του καλοκαιριού. Και άλλοι, απέναντι στη διονυσιακή κατάσταση που υπόσχεται το brat, είχαν να αντιτείνουν το demure. Ενα trend καθαρά βγαλμένο από το TikTok, που κάπου μεταξύ σοβαρού και αστείου καλεί προς τη σεμνότητα και την ταπεινότητα. 

Δεν χρειάζεται να νιώθετε «boomers», θα σας εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά. Το brat άρχισε να διαδίδεται στις κουλ γωνιές του Ιντερνετ από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του δίσκου της Charli XCX, η οποία προδιέθετε για το «χύμα» της υπόθεσης από το εξώφυλλο του άλμπουμ, που ήταν απλώς ένα λαχανί φόντο με μια χαμηλής ανάλυσης μαύρη γραμματοσειρά. 

Τελικά, ήταν το καλοκαίρι του brat ή του demure;-1
Το εξώφυλλο του δίσκου που τα ξεκίνησε όλα: του «Brat» της Charli XCX.

Το να είσαι brat ξαφνικά δεν σήμαινε μόνο ότι ακούς στο repeat τα γεμάτα πόθο και ιδρωμένα bpm κομμάτια του δίσκου, θέλοντας ανά πάσα στιγμή να μπεις σε ένα κλαμπ. Αλλά και ότι στη ζωή σου υιοθετείς όλα όσα φαντασιωνόταν ο δίσκος. Κατά τον ορισμό της ίδιας της Βρετανής ποπ σταρ και trend maker, brat είναι όλα εκείνα τα κορίτσια (και αγόρια) που είναι κάπως ακατάστατα, τους αρέσουν τα πάρτι, έχουν αυτοπεποίθηση, αλλά και τις αδύναμες στιγμές τους, μπορεί να πουν ενίοτε κάτι χαζούλι, αλλά σε όλα η απάντηση είναι ο χορός. Για να το πούμε αλλιώς, είναι μια νέα μορφή του κουλ για τα παιδιά των παιδιών του rave που δεν αφήνουν το iPhone από το χέρι. 

Γρήγορα το Ιντερνετ βάφτισε τους τελευταίους μήνες ως «το καλοκαίρι του brat» και γέμισε με μυστήρια memes και ένα tag που έγινε καραμέλα αρχικά στα λίγο πιο εναλλακτικά προφίλ και έπειτα παντού. Κόντεψε να πάρει… μέχρι και το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, όταν, πριν ακόμα η Κάμαλα Χάρις μπει μπροστά στην κούρσα, η Charli XCX έκανε ένα tweet λέγοντας πως η υποψήφια πρόεδρος είναι brat. Ο όρος αναλύθηκε σε δελτία του CNN και αγκαλιάστηκε από την καμπάνια της ίδιας της Χάρις, πριν καταλήξει εκ νέου σε memes.  

Για το demure δεν χρειάστηκε η μουσική βιομηχανία να επιστρατεύσει τα λαμπρά μυαλά της, αρκούσε μια δημιουργός περιεχομένου να ανοίξει την κάμερα του TikTok της. Η τρανς Τζουλς Λεμπρόν σε ένα βίντεο που ανέβασε στην πλατφόρμα πριν από λίγο καιρό πρότεινε στις ακολούθους της να μη βάφονται πολύ έντονα στη δουλειά, αλλά «πολύ σεμνά, πολύ προσεκτικά», κάνοντας πλάκα. 

@joolieannie #fyp #demure ♬ original sound – Jools Lebron

Το «very demure, very mindful» ήταν η viral έκφραση που ξεπήδησε από εκεί και κόλλησε έκτοτε σχεδόν παντού. Μπορεί να το δείτε να συνοδεύει stories με κάτι απλό και κομψό/μίνιμαλ, από ένα λιτό ντύσιμο, μέχρι μια παραλία ή ένα πιάτο με τηγανητές πατάτες – όπως «κούμπωσε» και στο ελληνικό καλοκαίρι. Η αρθρογραφία συνδέει αυτή τη σεμνότητα και ταπεινότητα ήδη στυλιστικά με το «καθαρό», όπως λίγο παλαιότερα έκανε το trend του clean girl. Κάποιοι βλέπουν στο demure ακόμα και ψήγματα ενός νεοσυντηρητισμού που πάει να περάσει υποδόρια. Είναι, τρόπον τινά, το άτυπο άλλο άκρο του brat. 

Υπάρχει βέβαια μια μικρή αλλά σημαντική απόσταση στο πώς καταγράφονται αυτά τα trends ως αφηγήματα και πώς πράγματι τα ζουν αυτοί που τους αφορούν. Και αυτά τα trends ανήκουν δικαιωματικά στην Gen Z και στο TikTok. 

«Οταν γίνεται κάτι trend, δεν χρειάζεται όλα να βγάζουν νόημα»

@charlixcx epic choreo moment incoming on sweat tour ! @Troye Sivan @terrencefoconnor ♬ Apple – Charli xcx

Η Αντιγόνη, που είναι 22 ετών, άκουσε πρώτη φορά για το brat στο TikTok, στο οποίο περνάει και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας της. Θυμάται τα δύο πρώτα σχετικά βίντεο που είδε: το ένα είχε το viral χορευτικό του «Apple» από τον δίσκο της Charli XCX. Και το άλλο αφορούσε το παιχνίδι «Dress to Impress» στην πλατφόρμα Roblox, στο οποίο, ντύνεις και βάφεις τον εικονικό σου χαρακτήρα και το οποίο είχε βάλει ως θέμα το brat. Δηλαδή, έντονα αξεσουάρ, μικρά τοπάκια, φανταχτερό βάψιμο και, φυσικά, το λαχανί χρώμα παντού. 

«Οταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν όλοι έναν ήχο στο TikTok μετά κολλάει σε πολλούς», λέει η Αντιγόνη για αυτό ακριβώς που συνέβη και με το brat. Αυτή, όπως πολλοί άλλοι φίλοι και συνομήλικοί της, άρχισε τότε να ακούει τα κομμάτια της Charli XCX – κυρίως το «Apple» και το «365» (διόλου τυχαία, τα δύο κομμάτια με τις περισσότερες ακροάσεις από τον δίσκο στο Spotify). «Ενώ υπήρχε χρόνια ως καλλιτέχνις, ο εθιστικός ήχος και οι ξέφρενοι στίχοι του Brat έφεραν μια αισθητική που πέφτει ακριβώς πάνω στην Gen Z», λέει η 22χρονη. 

Και έτσι το brat άρχισε να χρησιμοποιείται με κάποιον τρόπο παντού, «όλοι ξέρουν τι είναι». Και η Στέλλα, που είναι και αυτή 22, έμαθε πρώτη φορά από τα social media τον όρο του καλοκαιριού, που τον χρησιμοποιεί «μεταξύ σοβαρού και αστείου» – ακόμα και αν δεν έχει ακούσει τον δίσκο. Υπάρχει μεν μια συγκεκριμένη αισθητική πίσω από το brat όπως λέει και η Αντιγόνη, αλλά «όταν γίνεται κάτι trend, δεν χρειάζεται όλα να βγάζουν νόημα». 

Το brat μπορεί να μιλάει για μια άγρια και ασύδοτη ζωή, αλλά δεν είναι πως οι παρέες της ζουν όντως έτσι: «Το όλο στυλ και lifestyle υπάρχει, αλλά δεν το μιμείται κανείς στην πραγματική ζωή. Το brat το ζεις μέσα από τη μουσική, σου βγαίνει μια αυτοπεποίθηση που δεν την είχες. Και αφορά περισσότερο τις γυναίκες», σχολιάζει. «Νομίζω ότι αυτοί οι όροι απευθύνονται αποκλειστικά σε κόσμο που ασχολείται πολύ με τα social media», συμπεραίνει η Στέλλα. Το γεγονός το ότι κάποιοι ντύνουν εικονικούς χαρακτήρες brat ίσως να είναι ενδεικτικό αυτού. 

«To demure είναι σαρκαστικό, αλλά δεν κατάλαβα ποτέ το hype»

@abbieherbert THE END 😭 Not very demure of poot 😭 #demure @Jools Lebron ♬ original sound – AbbieHerbert

«Το demure η αλήθεια είναι ότι το άκουσα αποκλειστικά στο TikTok, αν και δεν το βλέπω τόσο συχνά όσο το brat ούτε και το αντιλαμβάνομαι», παραδέχεται από την άλλη η Στέλλα. Η Αντιγόνη δεν είχε ξανακούσει ποτέ πριν τη συγκεκριμένη λέξη, την οποία βλέπει να χρησιμοποιείται πολύ πιο μαζικά και συγκεχυμένα: «Οπως έβαζαν παλαιότερα παντού το “I’m just a girl”, τώρα το κάνουν με το demure. Οταν βγήκε ο ήχος στο TikTok, άρχισαν όλοι να το χρησιμοποιούν, αλλά δεν έχω ακούσει κάποιον που να λέει ότι του αρέσει αυτή η φράση», εξηγεί. 

Το ότι η viral ατάκα χρησιμοποιείται ειρωνικά και εκτός πλαισίου είναι για την Αντιγόνη και ο λόγος που βλέπει το εν λόγω trend σχεδόν να έχει «πεθάνει» πριν καλά καλά γεννηθεί: «Είναι σαρκαστικό, αλλά δεν κατάλαβα ποτέ το hype. Εχει ήδη κουράσει στο Ιντερνετ, είναι ακραίο, δεν έχω δει να γίνεται αυτό με άλλη λέξη», λέει η εκπρόσωπος της Gen Z που βλέπει τα trends στο TikTok να αλλάζουν σκυτάλη περίπου κάθε μήνα. Εξάλλου «κάθε καλοκαίρι γίνεται αυτό, απλώς με κάτι άλλο».

@damnastya b2b & 365 on repeatt @Charli XCX #brat #charlixcx ♬ 365 – Charli xcx

Δεν τίθεται δίλημμα, έχουμε ήδη νικητή: ήταν τελικά το καλοκαίρι του brat. Αν και «το demure χρησιμοποιείται από όλο τον κόσμο», όπως λέει η Στέλλα, «το brat έχει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά». Η Αντιγόνη θα συμφωνήσει: «Στο brat summer έχεις πολλά να ασχοληθείς, είναι ολόκληρη αισθητική, αυτό το κάνει πιο ενδιαφέρον. Το demure το είδαμε και πέρασε». 

Τώρα που το καλοκαίρι τελειώνει η Αντιγόνη θεωρεί πως για το TikTok θα τελειώσει και το brat – αυτές είναι οι ταχύτητες. «Αλλά όλοι όταν θα βλέπουμε κάτι λαχανί θα το συνδέουμε με αυτό. Και σίγουρα το επόμενο καλοκαίρι κάπως θα το αναπολούμε». Και αυτή είναι η «νοσταλγία μικροκλίμακας» της Gen Z. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT