Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας στο Ζάππειο
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
πολιτιστική-εβδομάδα-σαουδικής-αραβ-563236573

Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας στο Ζάππειο

Ένα πενθήμερο γεμάτο εκδηλώσεις θα φέρει στην πόλη της Αθήνας η Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας που φιλοξενείται από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τη 1η Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Διοργανώνεται με πρωτοβουλίατου Υπουργείου Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο να αναδείξει τον πολιτιστικό, γαστρονομικό και καλλιτεχνικό κόσμο του Βασιλείου και να υπογραμμίσει τις διαρκώς αναπτυσσόμενες πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτισμοί των δύο χωρών συναντιούνται. Άλλωστε, η Ελλάδα είχε φιλοξενηθεί πέρυσι σε ειδική ζώνη στο Φεστιβάλ – Γιορτή Τροφίμων της Σαουδικής Αραβίας που είχε γίνει στο Ριάντ, παρουσιάζοντας τη γαστρονομική της κληρονομιά και αναδεικνύοντας τη χρήση φρέσκων υλικών, τις έντονες γεύσεις και το ιστορικό εύρος της Ελληνικής κουζίνας. Οι επισκέπτες της Πολιτιστικής Εβδομάδας Σαουδικής Αραβίας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα κοινά γαστρονομικά στοιχεία των δύο χωρών, δοκιμάζοντας ορισμένα από τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας όπως το Τζερές, το Χενίτ, το Μπαλιλά, το Κλεϊτζά και το Μουταμπάκ, πιάτα που αναδεικνύουν ορισμένες από τις μαγειρικές παραδόσεις του Βασιλείου. Παράλληλα, θα μπορούν να απολαύσουν τον αρωματικό σαουδαραβικό καφέ, που αποτελεί σύμβολο φιλοξενίας και κοινωνικοποίησης της χώρας. Επίσης, στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν, , ειδικά περίπτερα με τοπικά προϊόντα όπως οι διάσημοι χουρμάδες και τα αποξηραμένα ρόδα της Μεδίνας.

Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας στο Ζάππειο-1

Χειροτεχνία και Καλλιγραφία: Κοινά σημεία αναφοράς

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία μοιράζονται,  τον μεγάλο σεβασμό και τη διαχρονική σημασία που αποδίδουν στην παραδοσιακή χειροτεχνία. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Εβδομάδας Σαουδικής Αραβίας οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν Σαουδάραβες τεχνίτες να κατασκευάζουν χειροτεχνίες όπως η ύφανση Σαντού, το παραδοσιακό ένδυμα Μπιστ και τα εντυπωσιακά θυμιατά Μιμπκαρά αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τις  βιώσιμεςτεχνικές των σαουδαραβικών χειροτεχνιών και τον τρόπο μέσα από τον οποίο η διατήρηση αυτών των παραδόσεων ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες πρακτικές βιωσιμότητας. Στα περίπτερα της εκδήλωσης θα εκτίθενται έργα αραβικής καλλιγραφίας και σπάνια χειρόγραφα που αναδεικνύουν την αρμονία, τη χάρη και την ομορφιά της παραδοσιακής αυτής καλλιτεχνικής πρακτικής.

Ανακαλύπτοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά ενός αρχαίου πολιτισμού

Στην Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας θα αναδειχθούν ορισμένες από τις σημαντικότερες πλευρές της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, όπως η πόλη του 15ου αιώνα Ατ-Τουραϊφ στην περιοχή Αντ-Ντιρίγια , καθώς και τα μοναδικά ταφικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Χέγκρα. Και τα δύο αυτά Μνημεία που θα παρουσιαστούν στο Ζάππειο, μέσα από διαδραστικές οθόνες περιλαμβάνονται στα αναγνωρισμένα από την UNESCO Mνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς .

Η αξία της καμήλας στη ζωή των Σαουδαράβων

Ένα ακόμη σημείο αναφοράς της Πολιτιστικής Εβδομάδας Σαουδικής Αραβίας θα είναι το ειδικό περίπτερο όπου θα τιμηθεί ένα από τα πιο εμβληματικά ζώα της Σαουδικής Αραβίας. Στο περίπτερο θα εορταστεί η ανακήρυξη του 2024 ως «Έτους της Καμήλας» από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.  Η ανακήρυξη αυτή συμπίπτει με τον ορισμό από τον ΟΗΕ του 2024 ως Διεθνές Έτος Καμηλοειδών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις καμήλες και την πολιτιστική τους σημασία για το Βασίλειο.

 

Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας

Ζάππειο Μέγαρο

27 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου

10:00-19:00

Περισσότερες πληροφορίες για την Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας στο Ζάππειο-2
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT