Γιατί το σώμα ανακάμπτει πιο δύσκολα μετά τα 40

Γιατί το σώμα ανακάμπτει πιο δύσκολα μετά τα 40

Τραυματισμοί και ασθένειες, ξενύχτια και καταχρήσεις… όλα τα νιώθουμε πιο «βαριά» μετά την ηλικία των 40 ετών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραυματισμοί και ασθένειες, ξενύχτια και καταχρήσεις… όλα τα νιώθουμε πιο «βαριά» πάνω μας μετά την ηλικία των 40 ετών, καθώς το σώμα μας δυσκολεύεται πια να ανακάμψει.

Η βιολογική μας ανθεκτικότητα (biological resilience) μειώνεται με την ηλικία, λόγω βιολογικών και άλλων παραγόντων. Οι οικογενειακές υποχρεώσεις, το εργασιακό άγχος, οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ασκούμαστε και η εμμηνόπαυση συμβάλλουν ως παράγοντες στην προαναφερθείσα δυσκολία ανάκαμψης.

Οσο για το γήρας, εκείνο «ου γαρ έρχεται μόνον» αλλά παράλληλα δεν έρχεται και ομοιόμορφα ή γραμμικά.

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Stanford που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο μέσω της επιθεώρησης «Nature Aging», το γήρας έρχεται σε «κύματα» τα οποία «χτυπούν» το ανθρώπινο σώμα στις ηλικίες των 44 ετών το πρώτο και των 60 ετών το δεύτερο, επιφέροντας αλλαγές στον μεταβολισμό, στην επιδερμίδα, στη χοληστερίνη, στην πίεση κ.ά.

Οι πρώτες αλλαγές γίνονται συνήθως αισθητές λίγο πριν ή λίγο μετά την ηλικία των 40 ετών, λέει ο δρ Μπέντζαμιν Μίσικ από τη Βόρεια Καρολίνα. Τότε αρχίζουν πολλοί να αναρωτιούνται γιατί η χοληστερόλη τους ξαφνικά αυξάνεται, γιατί ο έλεγχος της αρτηριακής τους πίεσης απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, γιατί παίρνουν βάρος αν και δεν έχουν αλλάξει διατροφικές συνήθειες κ.ά.

Ερευνες δείχνουν ότι χάνουμε περίπου 3% με 8% μυϊκής μάζας ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών και ότι αυτή η μείωση εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά τα 60, ενώ αντιθέτως η λιπώδης μάζα κατά την ίδια περίοδο αυξάνεται. Αυτές οι αλλαγές μπορούν, όμως, να οδηγήσουν σε προβλήματα κινητικότητας ενώ παράλληλα καθιστούν πιο δύσκολη και την ανάρρωση έπειτα από πτώσεις ή τραυματισμούς.

Η μυϊκή μάζα αποθηκεύει περισσότερο νερό από ό,τι η λιπώδης, όπερ σημαίνει ότι γινόμαστε περισσότερο επιρρεπείς στην αφυδάτωση καθώς γερνάμε. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα ένζυμα που επεξεργάζονται το αλκοόλ, εξηγεί γιατί είναι συχνά πιο δύσκολο όσο μεγαλώνουμε να ανακάμψουμε έπειτα από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ.

Παράλληλα δε, από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα τείνουν να αυξάνονται και τα φάρμακα που παίρνουν οι περισσότεροι… αλλά και οι παρενέργειες που έρχονται μαζί με κάποια από αυτά τα φάρμακα, ενώ παράλληλα σημειώνονται και ορμονικές αλλαγές (περιεμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση κ.ά.) που έχουν επίδραση όχι μόνο στην εικόνα και στη βιολογική λειτουργία του σώματος αλλά και στην ψυχολογία.

Η ψυχολογία επηρεάζεται, βέβαια, και από άλλους κοινωνικούς παράγοντες, καθώς πολλοί μεσήλικες καλούνται να φροντίσουν παιδιά και ηλικιωμένους, να κρατήσουν ζωντανή την επαγγελματική τους καριέρα και να αντιμετωπίσουν την είδηση του θανάτου αγαπημένων τους προσώπων…    

Με πληροφορίες από WSJ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT