Τα πιο ενδιαφέροντα νέα μοντέλα για το 2024

Τα πιο ενδιαφέροντα νέα μοντέλα για το 2024

Ανανεωμένες εκδόσεις και εντελώς καινούργιες προτάσεις που αναμένονται στους ελληνικούς δρόμους τον αμέσως επόμενο καιρό

7' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Range Rover sport

H βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία της Range Rover λανσάρει το νέο Range Rover Sport, τόσο σε υβριδικά ηλεκτροκίνητες εκδόσεις –με το plug-in ηλεκτρικό υβριδικό σύστημα (PHEV) διευρυμένης αυτονομίας να μπορεί να φορτίσει έως και 80% σε λιγότερο από μία ώρα–, όσο και σε πετρελαιοκίνητες. Αντίστοιχα, στις τελευταίες εκδόσεις ο ειδικά ρυθμισμένος V8 mild-hybrid Twin-Turbocharged κινητήρας 4,4 λίτρων 635PS του SV EDITION ONE είναι ο ισχυρότερος που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε Range Rover. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν το Sport ως το απόλυτο αυτοκίνητο του μέλλοντος. Πέρα από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το όχημα διακρίνεται για τη σπορ πολυτέλεια που συνδυάζεται με την καινοτομία, όπως αποδεικνύει και το Active Noise Cancellation, το οποίο φιλτράρει τους ανεπιθύμητους θορύβους χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο προηγμένης τεχνολογίας. Για το τέλος αφήσαμε τις λειτουργίες διαισθητικής τεχνολογίας, οι οποίες ενσωματώθηκαν για να ενισχύσουν την ασφάλεια και την άνεση του οδηγού και των επιβατών. To νέο Range Rover Sport διαθέτει ψηφιακούς προβολείς LED με φώτα ημέρας DRL, που προσφέρουν εξαιρετική ορατότητα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης με εμβέλεια έως 500 μ. Κάθε προβολέας έχει περίπου 1,3 εκατομμύρια κάτοπτρα (Digital Micromirror Devices) και ο προσαρμοζόμενος φωτισμός χρησιμοποιεί δεδομένα πλοήγησης για την προληπτική παρακολούθηση του δρόμου μπροστά.

Suzuki Swift

Τα πιο ενδιαφέροντα νέα μοντέλα για το 2024-1

Το ολοκαίνουργιο Suzuki Swift μόλις ξεκίνησε τη διάθεσή του στην Ελλάδα, έχοντας εξελιχθεί σε ένα ακόμη πιο εκλεπτυσμένο και δυναμικό compact car, με μοντέρνα σχεδιαστικά στοιχεία, προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και εξαιρετικό fun-to-drive χαρακτήρα. Ο νέας σχεδίασης τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1,2 λίτρων Z12E έχει απόδοση 82 ίππων και βελτιστοποιημένη ροπή 112 Nm στις 4.500 σ.α.λ. Το κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων έχει εξελιχθεί ειδικά για τον νέο κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης κίνησης εξασφαλίζει υψηλή οικονομία καυσίμου και απόδοση ισχύος. Το Suzuki Swift προσφέρεται στην Ελλάδα σε τιμές που ξεκινούν από 18.450 ευρώ στην έκδοση GL, με τον εξοπλισμό να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων LED φώτα, 6 αερόσακους, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, adaptive cruise control, οθόνη Infotainment 9 ιντσών, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω και άλλα. Η αμέσως επόμενη έκδοση GL+ κοστίζει 19.530 ευρώ και η κορυφαία GLX, 21.250 ευρώ. 

Hyundai Ioniq 5 N 

Τα πιο ενδιαφέροντα νέα μοντέλα για το 2024-2

To πολυαναμενόμενο Ioniq 5 N δεν είναι απλώς ένα ακόμα νέο ηλεκτρικό μοντέλο, αλλά το πρώτο «καυτό» EV της Hyundai με τα λογότυπα «N» και θα επιχειρήσει να αλλάξει την οπτική για τα αμιγώς ηλεκτρικά. Το επιθετικό hot hatch της Hyundai, με τη νέα μπαταρία των 84 kWh, είναι τετρακίνητο και διαθέτει δύο ηλεκτρικά μοτέρ με συνδυαστική ισχύ 609 ίππων (226 ο εμπρός κινητήρας και 383 ο πίσω) και 740 Nm ροπής, ενώ έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει την απόδοσή του στιγμιαία (για 10″) μέσω του N Grin Boost στους 650 ίππους (238 εμπρός, 412 πίσω) και στα 770 Nm μέγιστης ροπής. Το N Launch Control υπόσχεται ιδανικές εκκινήσεις από στάση, με το κλασικό 0-100 χλμ./ώρα να πραγματοποιείται σε 3,4″ και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 260 χλμ./ώρα. 

Συμπεριλαμβάνεται επίσης το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα, το N Torque Distribution που μεταβάλλει την κατανομή της ροπής στους τροχούς, τo σύστημα N Race με λειτουργίες «Endurance» και «Sprint», οι αεριζόμενοι δίσκοι 400 mm εμπρός με τις τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός, τα μπάκετ καθίσματα, οι ζάντες 21 ιντσών και η ανάρτηση N Sport. Ακόμα υπάρχει και σύστημα Active Sound+ με οκτώ ηχεία εντός και δύο εκτός καμπίνας, το οποίο θα δίνει την αίσθηση αλλαγών σχέσεων στον οδηγό, παρότι μιλάμε για αυτόματο κιβώτιο μονής σχέσης. 

CUPRA Tavascan

Τα πιο ενδιαφέροντα νέα μοντέλα για το 2024-3

Μετά το Born, η CUPRA προσθέτει μία ακόμα αμιγώς ηλεκτροκίνητη πρόταση, ενισχύοντας κι άλλο την παρουσία της στην κατηγορία των οχημάτων ελεύθερου χρόνου μικρομεσαίων διαστάσεων. Το Tavascan μάς συστήθηκε το 2019, στο πλαίσιο της Διεθνούς  Έκθεσης Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια μέχρι το φουτουριστικό πρωτότυπο να μεταλλαχθεί σε ένα μυώδες SUV. Με μήκος 4,65 μ., είναι βασισμένο στην πλατφόρμα του ομίλου Volkswagen, η οποία έχει γίνει γνωστή με την κωδική ονομασία MEB, αποτελώντας την αφετηρία για «συγγενικές» προτάσεις, όπως το Volkswagen ID.5. Το δυναμικό σχεδιαστικό προφίλ του συμπληρώνουν προηγμένες τεχνολογικά εφαρμογές, με πιο χαρακτηριστική την οθόνη αφής των 15 ιντσών. Μάλιστα, με χώρο αποσκευών 540 λίτρων, εύκολα πλασάρεται ανάμεσα στα ήδη γνωστά Audi Q4 και Skoda Enyaq, στην κατηγορία των μικρομεσαίων διαστάσεων SUVs. 

Από εκεί και πέρα, τον λόγο έχουν οι ηλεκτροκινητήρες: δύο, με συνδυαστική απόδοση 340 ίππων και 679 Nm ροπής, στην κορυφαία έκδοση, η οποία φέρει τα διακριτικά VZ και μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 5,6 δευτερόλεπτα. Στην έκδοση με μονό κινητήρα και κίνηση στους πίσω τροχούς, η ισχύς φτάνει τους 286 ίππους και η μέγιστη ροπή τα 545 Nm. Και οι δύο εκδόσεις εφοδιάζονται με μπαταρίες ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 77 kW, προσφέροντας αυτονομία 550 χλμ. στις εκδόσεις με κίνηση στους δύο τροχούς και 520 χλμ. στις τετρακίνητες. Σε ό,τι αφορά τη φόρτιση, ανακτά 100 χλμ. αυτονομίας σε μόλις 7 λεπτά. 

MINI Aceman

Τα πιο ενδιαφέροντα νέα μοντέλα για το 2024-4

Η προϊοντική αντεπίθεση που πραγματοποίησε η MINI εντός του 2024 ολοκληρώνεται με την προσθήκη ενός ακόμη νέου μοντέλου, το οποίο τοποθετείται στην πλέον λαοφιλή κατηγορία της ευρωπαϊκής αγοράς. Μετά λοιπόν το λανσάρισμα του νέου Countryman και την αποκάλυψη της τέταρτης γενιάς του MINI Hatch, οι Βρετανοί συστήνουν στον αυτοκινητικό κόσμο το Aceman, ένα συμπαγών διαστάσεων crossover το οποίο θα προσφέρεται σε αμιγώς ηλεκτροκίνητες εκδόσεις. Με μήκος που δεν υπερβαίνει κατά πολύ τα 4 μέτρα και έναν ξεκάθαρα αστικό προσανατολισμό, θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις ισχύος. Η πρώτη θα αποδίδει 184 ίππους και 290 Nm ροπής, ενώ θα συνδυάζεται με μπαταρίες ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 42,5 kWh, εξασφαλίζοντας αυτονομία 310 χιλιομέτρων. Η δεύτερη θα αποδίδει 218 ίππους και 330 Nm, έχοντας την ικανότητα να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 7,1 δευτερόλεπτα. Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες και ειδικότερα την ενεργειακή χωρητικότητά τους, τα 54,2 kWh θα προσφέρουν στη συγκεκριμένη περίπτωση την αυτονομία των 406 χιλιομέτρων σε μεικτές συνθήκες κίνησης.

Ανάμεσα στα στοιχεία που κάνουν το MINI Aceman να ξεχωρίζει είναι ο ξεχωριστός σχεδιασμός του, ο οποίος παντρεύει το χθες με το σήμερα της βρετανικής φίρμας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κυκλικής οθόνης OLED με διάμετρο 240 χιλιοστών, η οποία παραπέμπει στο κεντρικά τοποθετημένο κυκλικό όργανο που μπορεί κανείς να συναντήσει στην κλασική εκδοχή του MINI.  

Alfa Romeo Junior

Τα πιο ενδιαφέροντα νέα μοντέλα για το 2024-5

Μετά τη Stelvio και την Tonale, η Alfa Romeo εντάσσει και τρίτο όχημα ελεύθερου χρόνου στην γκάμα της. Πρόκειται για την Junior, ένα συμπαγές και τηρουμένων των αναλογιών προσιτό SUV, το οποίο θα αποτελέσει και την πρώτη ηλεκτροκίνητη πρόταση στην ιστορία της. Με αφετηρία την πλατφόρμα CMP του ομίλου Stellantis, η Alfa Romeo Junior φτάνει τα 4,17 μ. σε μήκος, διεκδικώντας θέση στην κατηγορία των μικρών SUV της ευρωπαϊκής αγοράς. Στην ηλεκτροκίνητη εκδοχή της, το τοποθετημένο στον μπροστινό άξονα μοτέρ αποδίδει 156 ίππους, ωστόσο σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει και έκδοση 240 ίππων.

Η ηλεκτροκίνητη Junior θα αντλεί ενέργεια από μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 54 kWh, προσφέροντας αυτονομία μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων. Να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι θα υπάρχει και δυνατότητα επιλογής υβριδικού συνόλου αντί για την ηλεκτροκίνητη εκδοχή, χωρητικότητας 1,2 λίτρου και απόδοσης 136 ίππων.
Τον δυναμικό χαρακτήρα μιας αυθεντικής Alfa Romeo εγγυώνται οι ρυθμίσεις του πλαισίου και χαρακτηριστικά όπως το εξαιρετικά άμεσο σύστημα διεύθυνσης, την ίδια στιγμή που τα 400 λίτρα των αποσκευών και οι επαρκείς χώροι για τέσσερις επιβάτες δίνουν τη δυνατότητα να υπηρετεί ακόμα και τον ρόλο του βασικού αυτοκινήτου. Άλλωστε, και ο εξοπλισμός θα διαθέτει την απαιτούμενη πληρότητα στον τομέα της άνεσης και της ασφάλειας, δικαιολογώντας με τη σειρά του την τοποθέτηση της Alfa Romeo Junior στις κορυφαίες θέσεις της κατηγορίας των αστικών διαστάσεων SUV της ευρωπαϊκής αγοράς.

Kia EV6 

Τα πιο ενδιαφέροντα νέα μοντέλα για το 2024-6

Οι νέες σχεδιαστικές πινελιές του αναμενόμενου EV6 κάνουν το εμπρός μέρος με τα νέα φωτιστικά σώματα να θυμίζει περισσότερο το μεγάλο SUV EV9, ενώ ανασχεδιασμένος είναι και ο πίσω προφυλακτήρας. Την εικόνα συμπληρώνουν οι νέες μαύρες και ασημί ζάντες 19 και 20 ιντσών. Το φρεσκαρισμένο EV6 διαθέτει μεγαλύτερη μπαταρία 84 kWh (από 77,4), με την αυτονομία του να αγγίζει πλέον τα 500 χλμ. (από 475). Σημαντικότατο γεγονός είναι ότι υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση DC 350 kW, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι η αναπλήρωση της ενέργειας της μπαταρίας από το 10% στο 80% μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μόλις 18 λεπτά. Στο ανανεωμένο και πιο πλούσια εξοπλισμένο εσωτερικό έχουμε νέο τιμόνι και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος επιτρέπει στους εγγεγραμμένους οδηγούς να εκκινούν το EV χωρίς κλειδί. Τα Apple CarPlay και Android Auto είναι πλέον ασύρματα. Αναβαθμισμένο είναι και το head-up display, με σύστημα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας που χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα με επικαλύψεις γραφικών.

Volkswagen Tiguan

Τα πιο ενδιαφέροντα νέα μοντέλα για το 2024-7

Το τρίτης γενιάς Volkswagen Tiguan έρχεται με μοντέρνο σχεδιασμό και χαρακτηριστικά που υιοθετεί από τα ηλεκτρικά μοντέλα του ομίλου. Από πλευράς διαστάσεων, το νέο Tiguan έχει μεγαλώσει σε μήκος κατά 3 εκ., φτάνοντας τα 4,54 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι σχεδόν το ίδιο, στα 2,68 μ. Το νέο Tiguan είναι διαθέσιμο με βενζινοκινητήρες (TSI), diesel (TDI), ήπια υβριδικούς turbo βενζινοκινητήρες (eTSI) και plug-in υβριδικά συστήματα (eHybrid). Τα διαθέσιμα κιβώτια ταχυτήτων είναι αυτόματα, διπλού συμπλέκτη, με 6 ή 7 σχέσεις. Στην γκάμα του νέου γερμανικού SUV ξεχωρίζουν οι «ήπιες» υβριδικές εκδόσεις, που έχουν ως βάση τον τετρακύλινδρο turbo κινητήρα του 1,5 λτ. και προσφέρονται σε ισχύ 130 και 150 ίππων. Επιπλέον υπάρχει και 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο με 204 και 265 ίππους. Αναφορικά με τις τιμές, το νέο Volkswagen Tiguan ξεκινάει από τα 34.300 ευρώ για την έκδοση του 1,5 λτ. με τους 130 ίππους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT