Oσα πρέπει να ξέρετε αν θέλετε να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Oσα πρέπει να ξέρετε αν θέλετε να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης του προγράμματος για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές Ιουνίου βρίσκεται σε ισχύ ο τρίτος κύκλος της επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με το μεγαλύτερο όφελος μέχρι σήμερα.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς πλέον υπάρχει μόνο ένα στάδιο, αυτό της υπαγωγής για πληρωμή, αφότου ο ενδιαφερόμενος αγοράσει το ηλεκτρικό όχημα, ώστε στη συνέχεια να λάβει αμέσως το ποσό της επιδότησης. Επιπλέον αυτού, στο φετινό πρόγραμμα και σε αντίθεση με τα άλλα δύο, το ύψος της επιδότησης για φυσικά πρόσωπα είναι μεγαλύτερο από ποτέ. 

Επιδότηση έως 17.000 ευρώ

Ξεκινώντας με την επιδότηση μόνο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το ανώτατο ποσό της, για φυσικά πρόσωπα πάντα, έχει αυξηθεί στα 9.000 από 8.000 ευρώ που ήταν στον προηγούμενο κύκλο. Στη συνέχεια, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά ακόμη 2.000 ευρώ (από 1.000 ευρώ που ήταν στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»), εφόσον υπάρξει απόσυρση παλαιού οχήματος (πριν από το 2010). Για άτομα με αναπηρία και νέους έως 29 ετών, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση. Οι πολύτεκνοι λαμβάνουν επιδότηση 1.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, με ανώτερο ποσό τα 4.000 ευρώ. Μετά από όλα αυτά, το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει κάποιος για την αγορά ενός καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι 17.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που η επιδότηση αφορά εταιρικά αυτοκίνητα, τότε το ανώτατο ποσό για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι 6.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό μπορεί να προστεθεί και το όφελος από την απόσυρση ενός παλαιού και ρυπογόνου οχήματος, που ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Επίσης, για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε νησιά ισχύει επιπλέον επιδότηση 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

Κατηγορία Α (Φυσικά πρόσωπα)

Για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων με μέγιστο ποσό τις 9.000 ευρώ.

Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε: 
30% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ, για τις κατηγορίες L1e έως και L4e με μέγιστο ποσό τα 1.300 ευρώ. 
40% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ για τις κατηγορίες L5e έως και L7e, με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ.

Για ηλεκτρικά ποδήλατα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε 40% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ, με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.

Η απόσυρση οχήματος ή δικύκλου/τρικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) επιβραβεύεται με 2.000 ευρώ και 800 ευρώ αντίστοιχα, και είναι προαιρετική.

Η αγορά «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή του είναι μικρότερη των 500 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ.

Επιπλέον, για τις κατηγορίες ΑμεΑ προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό του οικολογικού bonus που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ και κατά 500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L ή ηλεκτρικών ποδηλάτων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο από το τρίτο τέκνο και άνω στο ποσό του οικολογικού bonus που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ και κατά 500 ευρώ συνολικά για αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L ή ηλεκτρικού ποδηλάτου. Το μέγιστο επιπλέον ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ. Η προσαύξηση δίνεται μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την επαλήθευση του αριθμού των εξαρτώμενων μελών με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Για νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 29 έτη, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό του οικολογικού bonus για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ (επιβατικό αυτοκίνητο) ή κατηγορίας L6e – L7e.

*Στην περίπτωση που συντρέχουν σωρευτικά κριτήρια, η συνολική επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της καθαρής αξίας του οχήματος.

Κατηγορία Β (εταιρείες)

Για αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε:
30% επί της τιμής προ ΦΠΑ, με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ ανά όχημα, εφόσον η εταιρεία αιτείται από 1 έως 20 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα  
20% με μέγιστο ποσό τις 4.000 χιλιάδες ευρώ ανά όχημα, εφόσον η εταιρεία αιτείται άνω των 20 αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών ή επαγγελματικών οχημάτων.

Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε: 
30% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ, για τις κατηγορίες L1e έως και L4e με μέγιστο ποσό τα 1.300 ευρώ 
40% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ για τις κατηγορίες L5e έως και L7e, με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ.

Για ηλεκτρικά ποδήλατα, υπό την αίρεση της κύριας δραστηριότητας της επιχείρησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 της παρούσας, το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ, με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.

Η αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης για εγκατάσταση και χρήση σε χώρους στάθμευσης της επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 400 ευρώ και είναι προαιρετική.

Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του σημείου επαναφόρτισης είναι μικρότερη των 400 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ. Η δυνατότητα επιδότησης ισχύει με ανώτατο αριθμό επιδοτούμενων «έξυπνων» σημείων επαναφόρτισης ίσο του συνολικού αριθμού αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών/επαγγελματικών οχημάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους για τα οποία αιτούνται επιδότησης.

Ειδικά για τους ωφελουμένους/αποδέκτες της κατηγορίας Β που έχουν έδρα σε νησιωτικό δήμο της επικράτειας, προβλέπεται επιπλέον δημόσια δαπάνη ίση προς 4.000 ευρώ ανά αμιγώς ηλεκτρικό επιβατικό/επαγγελματικό αυτοκίνητο έως 3,5 τόνους για το οποίο αιτούνται ενίσχυσης.

Η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου ή και δικύκλου/τρικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) επιβραβεύεται με ποσό ύψους 2.000 ευρώ ανά όχημα για τα επιβατικά/επαγγελματικά οχήματα και 800 ευρώ ανά όχημα για τα δίκυκλα/τρίκυκλα αντίστοιχα και είναι προαιρετική.

Η αγορά επιπλέον μπαταρίας για τα οχήματα τύπου L1e έως και L7e ενισχύεται με συνολικό ποσό 300 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού του οχήματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT