Τελικά, γιατί συμφέρει το leasing;

Η χρονομίσθωση αναδεικνύεται και στη χώρα μας ως ο πλέον συμφέρων τρόπος χρήσης ενός οχήματος

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άποψη ότι η ιδιοκτησία έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί θέσφατο, ιδιαίτερα για μια γενιά που γαλουχήθηκε με την κουλτούρα της συνδρομητικότητας, αποτυπώνεται στο γεγονός ότι για μία ακόμα χρονιά η μακροχρόνια μίσθωση ή, αν προτιμάτε, το leasing πρόκειται να ανακηρυχθεί πρωταθλητής πωλήσεων στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου. To πρώτο επτάμηνο του 2024, το 58% των ταξινομήσεων ανήκει στη χρονομίσθωση, ποσοστό που δεν συνιστά σαρωτική επικράτηση, ωστόσο πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί υπέρ της λιανικής πώλησης μέχρι το τέλος του έτους. Έξι στους δέκα αγοραστές νέων αυτοκινήτων επέλεξαν τη μακροχρόνια μίσθωση έναντι του παραδοσιακού μοντέλου της ιδιοκτησίας, παγιώνοντας μια τάση που θέλει όλο και περισσότερους να προτιμούν την ευελιξία της χρήσης από τη μη αναστρέψιμη πραγματικότητα της κτήσης. Ναι μεν η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που επιλέγουν τη χρονομίσθωση ανήκουν στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών και των εταιρικών χρηστών, ωστόσο, χρόνο με τον χρόνο, το leasing βρίσκει νέους υποστηρικτές, οι οποίοι προσβλέπουν σε μια απαλλαγμένη από τα άγχη συμβίωση με το αυτοκίνητό τους.

Γιατί να επιλέξω το leasing;

Αν ανήκετε στην ευρύτερη κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων, τότε ίσως γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους το leasing είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή. Τα οφέλη στην προκειμένη περίπτωση είναι φορολογικά, καθώς το ποσό που δαπανάται για τη χρονομίσθωση ενός οχήματος αποτελεί επί της ουσίας δαπάνη, η οποία μειώνει το τελικό ποσό του φόρου που θα κληθεί στο τέλος της χρονιάς μια εταιρεία να καταβάλει. Η παροιμιώδης ευκολία απόκτησης ενός νέου αυτοκινήτου, η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι δεν απαιτείται η εκταμίευση ενός μεγάλου ποσού, είναι επίσης ένα ισχυρό κίνητρο για εκείνους που δεν θα θελήσουν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα του leasing συνιστά το σταθερό μηνιαίο κόστος στο οποίο περιλαμβάνονται τα πάγια έξοδα ενός αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα η ασφάλιση ή τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και έκτακτα έξοδα, τα οποία ενδεχομένως θα προκύψουν από μια μηχανική βλάβη, ένα ατύχημα ή ένα κλαταρισμένο ελαστικό. Τέλος, καθώς τα περισσότερα συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν τετραετή διάρκεια, κάποιος που θα επιλέξει το leasing αυτομάτως θα έχει ανά τέσσερα χρόνια στα χέρια του ένα σύγχρονο, ασφαλές και αποδοτικό αυτοκίνητο και όχι ένα τετράτροχο που θα έχει πάψει, εξαιτίας της παλαιότητάς του, να προσφέρει όλα όσα υπόσχεται.

Είμαι ιδιώτης, με συμφέρει το leasing;

Η αλήθεια είναι ότι οι ιδιώτες δεν απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν επιλέξει το leasing για να πορευτούν, καθώς δεν προκύπτουν με το σημερινό φορολογικό σύστημα προνόμια. Ωστόσο, ένας ιδιώτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ξεγνοιασιά και την ευελιξία της χρήσης ενός αυτοκινήτου και όχι της παραδοσιακής ιδιοκτησίας, στην οποία θα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει και το κόστος της απαξίωσης που προκύπτει αμέσως μετά την αγορά. Οι περισσότερες εταιρείες χρονομίσθωσης προσφέρουν πλέον πακέτα που απευθύνονται σε ιδιώτες.  

Τα ψιλά γράμματα

Κάθε εταιρεία χρονομίσθωσης ακολουθεί μια πολύ διαφορετική πολιτική ως προς τους όρους που καλούμαστε να αποδεχθούμε κατά τη σύναψη του συμβολαίου. Ανάμεσα σε αυτούς τους όρους θα βρείτε τον μέγιστο αριθμό χιλιομέτρων που οφείλει κανείς να διανύσει, τους όρους κάλυψης ζημιών, τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των μισθωμάτων, τους όρους επιστροφής του αυτοκινήτου μετά τη λήξη του συμβολαίου κ.λπ. Ελέγχοντας τους συγκεκριμένους όρους πριν από την υπογραφή του συμβολαίου και φυσικά τηρώντας τους κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, θα αποφύγουμε επιπλέον χρεώσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά τη λήξη της σύμβασης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT