Για το «Διάζωμα» ο σχεδιασμός ενός νέου επώνυμου πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος όπως είναι η Τριλογία της Αθήνας είναι ένα όραμα εθνικού διαμετρήματος. Προχθές, στην πρώτη εκδήλωση του «Διαζώματος» για το 2019, στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος Σταύρος Μπένος όρισε τις βασικές συντεταγμένες για το τρίγωνο Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο.
Πέραν από ένα όραμα με ιστορικό και πνευματικό υπόβαθρο, η Τριλογία της Αθήνας σχεδιάζεται ως μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση και χτίζεται σταδιακά με όλη την απαιτούμενη θεσμική θωράκιση από πλευράς κράτους και δομών, αλλά και με όλη τη συνέργεια από τους βασικούς πυλώνες της ιδιωτικής οικονομίας. Προχθές, δύο βασικά στελέχη του «Διαζώματος» και ξεχωριστές προσωπικότητες, ο νομικός και συγγραφέας Χρήστος Λάζος και ο αρχαιολόγος καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης, έδωσαν από μία ομιλία για τη φυσική σχέση της κλασικής Αθήνας με το Λαύριο και τα μεταλλεία του, που έδιναν τον υλικό πλούτο, και με την Ελευσίνα, που έδινε το μυθικό, ιερό και μυστηριακό αντίβαρο.
Η Αθήνα δεν νοείται χωρίς το Λαύριο και την Ελευσίνα, αλλά ούτε και το Λαύριο και η Ελευσίνα χωρίς την Αθήνα. Αυτή η σχέση που είναι γενεσιουργός, καταγωγική και τους τελευταίους αιώνες υποτιμημένη, αποτελεί τώρα το έναυσμα για μια διευρυμένη, σύγχρονη κατανόηση της ίδιας της πρωτεύουσας ως μείζονος διεθνούς προορισμού. Είναι ένα σχέδιο που έχει το απαραίτητο πνευματικό υπόβαθρο, τη θεωρητική βάση και την ιστορική τεκμηρίωση ώστε να αποτελέσει μια στέρεη βάση ενός σύγχρονου σχεδίου διεύρυνσης της ίδιας της ιδέας της Αθήνας. Το «Διάζωμα» με τους ανθρώπους του και την αξιοπιστία του στους θεσμικούς φορείς και στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα έχει θέσει την Τριλογία της Αθήνας ως ένα εθνικό όραμα που πρέπει να πετύχει.