Αποκατάσταση κτιρίου, κατασκευή μουσείου

Αποκατάσταση κτιρίου, κατασκευή μουσείου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποκατάσταση του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του παρεκκλησίου της στην Πλάκα θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Επιπλέον θα μελετήσει και θα ανεγείρει στον ίδιο χώρο ένα νέο εκκλησιαστικό μουσείο, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 13 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μετά αίτημα που αυτή υπέβαλε, «καθώς δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία που να πληροί τις προδιαγραφές επάρκειας για τη σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημοσίων συμβάσεων» (σ.σ. η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου). Η συμφωνία σφραγίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από επίσκεψη του υπουργού Κώστα Καραμανλή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Το υπουργείο Υποδομών λοιπόν πρόκειται να αναλάβει:

– Τη μελέτη και κατασκευή του Εκκλησιαστικού Μητροπολιτικού Μουσείου και του Κέντρου Συντήρησης Κειμηλίων. Σύμφωνα με πηγές της Αρχιεπισκοπής, το μουσείο θα φιλοξενήσει κειμήλιά της, καθώς και αντικείμενα από τον καθεδρικό ναό των Αθηνών. Το κτίριο θα ανεγερθεί σε κενό χώρο πίσω από το σημερινό κτίριο της Αρχιεπισκοπής.

– Την αποκατάσταση και συντήρηση του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής στην οδό Φιλοθέης 19 στην Πλάκα. Πρόκειται για κτίριο που παλαιότερα στέγαζε την Ιερά Σύνοδο.

– Τη μελέτη και αποκατάσταση (οικοδομική και καλλιτεχνική) του ναού Αγίου Ανδρέα, που είναι το παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υποδομών, την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης θα αναλάβει η διεύθυνση κτιριακών υποδομών του υπουργείου, αναθέτοντας μέσω διαγωνισμών τις μελέτες και τα έργα. Το Δημόσιο θα αναλάβει και το κόστος όλων αυτών, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για τις μελέτες και τα έργα εκτιμάται σε 13 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT