Μπήκαμε στο νέο Φιξ!

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου του Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού σε έδρα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η συμβατική υποχρέωση της εργοληπτικής εταιρείας λήγει στις 20 Φεβρουαρίου αν και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα χρειαστούν λίγες, ακόμα, εβδομάδες μέχρι να τελειώσει αυτό το μεγάλης σημασίας έργο που πέρασε από σαράντα κύματα.

Η «Κ» βρέθηκε στις νέες μουσειακές εγκαταστάσεις και κατέγραψε τις πυρετώδεις προετοιμασίες. Παράλληλα, σας δίνουμε μια πρώτη εικόνα του ΕΜΣΤ παρουσιάζοντας τις λειτουργίες ανά όροφο.

Το κτίριο καλύπτει επιφάνεια 3.120,00 τετραγωνικών μέτρων ενώ η συνολική δόμηση του φθάνει τα 18.200,00 περίπου τετραγωνικά μέτρα τα οποία αναπτύσσονται σε 8 συνολικά στάθμες. Η είσοδος στο μουσείου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλιρρόης και Φραντζή ενώ απευθείας είσοδος διαμορφώνεται και από το σταθμό του μετρό.

Στο υπόγειο του κτιρίου επιφάνειας 3.120,00 τ.μ. στεγάζεται η μεγάλη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων και λόγω του μεγάλου ύψους της αίθουσας, στο βορειοανατολικό τμήμα του υπογείου, διαμορφώνονται τρία επίπεδα υπόγειων μηχανολογικών χώρων.

Στο ισόγειο, συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 2.865,64 τ.μ., στεγάζεται το άνω τμήμα της αίθουσας Περιοδικών Εκθέσεων, οι χώροι εισόδων και άλλες κοινόχρηστες λειτουργίες όπως η καφετέρια, και το πωλητήριο. Ο ημιώροφος (2.216,03 τ.μ.) καλύπτει μέρος της συνολικής επιφάνειας του ισογείου, αφήνοντας ορισμένους χώρους του ισογείου με μεγάλο ύψος για τις εκθέσεις και την κεντρική είσοδο. Στον ημιώροφο στεγάζονται, διάφορες βοηθητικές λειτουργίες, μια μικρή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώροι για εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στον πρώτο όροφο που καλύπτει επιφάνεια 3.035,28 τ.μ. και φιλοξενεί κυρίως τα γραφεία του διοικητικού προσωπικού, τα αρχεία, καθώς και την βιβλιοθήκη του Μουσείου. Οι μόνιμες συλλογές φιλοξενούνται στους εκθεσιακούς χώρους του δε΄τερου ορόφου, συνολικής επιφάνειας 2.978,93 τ.μ, και στον τρίτο όροφο, επιφάνειας 2.446,57 τ.μ. Ο  τρίτος όροφος αφήνει ένα τμήμα του κενό προς τον δεύτερο όροφο για τη δημιουργία μιας αίθουσας εκθέσεων μεγάλου ύψους.

Τέλος στον  τέαταρτο όροφο εν εσοχή ο οποίος  καλύπτει μιά έκταση 2.034,31 τ.μ.  στεγάζεται το εστιατόριο του Μουσείου. Από την πλευρά της οδού Καλλιρόης αναπτύσσεται ένας εκθεσιακός χώρος σε μορφή «Π» στον οποίο θα φιλοξενούνται οι μεγάλες εγκαταστάσεις,  έργα του Καμπακόφ,  του Γιάννη Κουνέλλη,  της Μόνα Χατούμ τα οποία ανήκουν στη συλλογή του ΕΜΣΤ.

Στον ανοιχτό χώρο του δώματος  χωροθετείται η γλυπτοθήκη προσβάσιμη στο κοινό όπου θα οργανώνονται και εκδηλώσεις, κ.λ.π.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT