Ευρωπαϊκή συστράτευση για τα μνημεία

Ευρωπαϊκή συστράτευση για τα μνημεία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΝΗΜΕΙΑ. Νέες δράσεις ανακοινώθηκαν χθες από την Europa Nostra σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η πανευρωπαϊκού βεληνεκούς Μη Κυβερνητική Οργάνωση συνεργάζεται και συντονίζει τουλάχιστον 250 αντίστοιχες οργανώσεις, μία εκ των οποίων και η Ελληνική Εταιρεία. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Πλάκα, παρουσιάστηκαν τρεις δράσεις που είναι στα άμεσα σχέδια τόσο του ενός όσο και του άλλου οργανισμού.

Η πρώτη αφορά το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» το οποίο προβλέπει την κινητοποίηση με στόχο τη διάσωση μνημείων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που αντιμετωπίζουν κίνδυνο καταστροφής. Στις φετινές υποψηφιότητες περιλαμβάνονται και οι παραδοσιακές γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι της Καστοριάς, ο δήμαρχος της οποίας, κ. Χατζησυμεωνίδης, παρευρέθη στην εκδήλωση. Εγινε άλλωστε σαφές ότι για την περάτωση οποιουδήποτε έργου στις επιλεγμένες περιοχές είναι απαραίτητη και η ανάλογη υποστήριξη των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών. Η προσπάθεια αυτή έχει επίσης την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η δεύτερη δράση με το όνομα «ENtopia: Our Places in Europe» έχει ως αντικείμενο την προβολή μικρών κοινοτήτων της Ευρώπης οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό κάλλος. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διεξαχθεί μεταξύ 28 και 30 Μαρτίου συνέδριο στη Χίο προκειμένου να συζητηθούν τα στάδια υλοποίησης. Εκεί θα εκπροσωπηθούν και οι προτάσεις της Ελληνικής Εταιρείας, οι οποίες περιλαμβάνουν τα Μαστιχοχώρια της Χίου και τις κοινότητες της Σκύρου, της Σικίνου και της Σκοπέλου.

Τελευταία παρουσιάστηκε η επενδυτική πρόταση-μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία «Euroconsultants» για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας και αφορά την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου που σήμερα παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης. Η πρόταση που εξέθεσε ο κ. Χρονίστας μιλά για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο θα αναδειχτεί σε κέντρο προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού που αντιπροσωπεύει ο χώρος, ενώ ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί και τους τομείς της αναψυχής και της εκπαίδευσης. Οργανωτικά το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (Οργανισμός Τατοΐου), η οποία θα βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο και θα αναλάβει τόσο την οργάνωση του έργου όσο και την περαιτέρω λειτουργία του.

Το κόστος της αναμόρφωσης των χιλιάδων στρεμμάτων και των περίπου 40 κτιρίων που αποτελούν το Κτήμα αναμένεται να ανέλθει σε 95 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων (74 εκατ.) θα καλυφθούν από τον οργανισμό κυρίως μέσω της εξασφάλισης κοινοτικών προγραμμάτων. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από ιδιώτες-επενδυτές στους οποίους θα παραχωρηθούν μακροχρόνιες μισθώσεις συγκεκριμένων υποδομών. Από εκεί κι έπειτα στόχος είναι η οικονομική αυτοτέλεια του έργου με τα λειτουργικά έξοδα να καλύπτονται μέσω των προϋπολογισμένων εσόδων. Σύμφωνα δε με διερεύνηση της εταιρείας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επώνυμων επενδυτών για το έργο. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν υπάρχει και η ανάλογη πολιτική βούληση αφού η πρόταση κατατέθηκε την Τετάρτη στα αρμόδια υπουργεία και αναμένονται απαντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT