Ούτε η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου φαίνεται πως είναι ικανή να δρομολογήσει τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στις νέες υποδομές του παλιού Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού. Οι εργασίες στο κτίριο μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί, αλλά στο δεύτερο μεγάλο ανοιχτό «μέτωπο» που αφορά την πρόσληψη προσωπικού καταγράφονται καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα το πολυθρύλητο άνοιγμα του μουσείου διαρκώς να απομακρύνεται.
Εκτός κι αν συμβεί κάποιο θαύμα και το υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει άμεσα έκτακτη επιχορήγηση προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και οι τεχνοκράτες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δουν στον λογαριασμό του Μουσείου χρήματα ικανά να καλύψουν τις (αναθεωρημένες) δαπάνες για τη μισθοδοσία προσωπικού.
Συνοπτικά, η κατάσταση έχει ως εξής: το υπουργείο Πολιτισμού προέγκρινε την πρόσληψη μόνιμου και έκτακτου προσωπικού για το ΕΜΣΤ προκειμένου να καταστεί ο νέος μουσειακός χώρος της πρωτεύουσας λειτουργικός. Οταν, όμως, το θέμα έφτασε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα νέα δεν ήταν ευχάριστα καθώς για να δοθεί το τελικό Ο.Κ. στην προκήρυξη του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ έπρεπε να είναι σύμφωνο κι ένα άλλο υπουργείο, αυτό των Οικονομικών. Οι άνθρωποι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι σε θέση να ξέρουν ότι με την ετήσια, φετινή επιχορήγηση των 400.000 ευρώ οι νεοπροσληφθέντες του ΕΜΣΤ δεν θα μπορούν να πληρωθούν. Ετσι, αδυνατούν να ανάψουν το «πράσινο φως» προς το υπουργείο Οικονομικών και η υπόθεση έχει κολλήσει εκεί.
Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση έχει καταθέσει αίτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού για έκτακτη επιχορήγηση της τάξης του 1.400.000 ευρώ που θα καλύψει τόσο τις ανάγκες μισθοδοσίας όσο και άλλες δαπάνες οι οποίες συνδέονται με το άνοιγμα του μουσείου. Ρωτάω ευθέως την κ. Αννα Καφέτση πότε να περιμένουμε τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ. «Ο στόχος ήταν από την πρώτη στιγμή να ανοίξει εντός της ελληνικής προεδρίας. Ακόμα και τώρα ο στόχος παραμένει σταθερός, ωστόσο πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσει το κτίριο, την ασφάλεια των νέων υποδομών και των εκθεσιακών χώρων και αμέσως μετά να προσδιοριστεί η ακριβής ημέρα των εγκαινίων».
Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ δεν χάνει την ψυχραιμία της και στέκεται στα τρία μεγάλα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων: την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο του Φιξ, το μνημόνιο συνεργασίας με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ του επιχειρηματία και συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλου και φυσικά τη δωρεά-οξυγόνο του Ιδρύματος Νιάρχου. «Τίποτα δεν ήταν δεδομένο ή αυτονόητο και έχουμε το δικαίωμα να χαιρόμαστε και για τα τρία». Παράλληλα το μουσείο ετοιμάζεται για τη μετάβαση στη νέα εποχή και μέσω της ενεργοποίησης της Επιτροπής Εγκαινίων υπό την προεδρία του κ. Νίκου Βερνίκου. «Εδώ που βρισκόμαστε, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να ανοίξει το μουσείο εγκαίρως και με τον σωστό τρόπο». Και προσθέτει: «Επιπλέον πρέπει να μπούμε στο κτίριο για να ενεργοποιήσουμε την άλλη μεγάλη χορηγία (του ΝΕΟΝ) που αφορά και τομείς της λειτουργίας του μουσείου: θέσεις εργασίας, εμπλουτισμός μόνιμης συλλογής, εμπλουτισμός βιβλιοθήκης, οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το υπαίθριο πρότζεκτ στο δώμα». Η Διοχάντη, η καλλιτέχνις που θα εγκαινιάσει το πρότζεκτ, εργάζεται ήδη πάνω στην ιδέα της για το ΕΜΣΤ. Αλλά κάποια μέρα θα πρέπει να ανοίξει και το μουσείο.