Η Εκκλησία συναντά την 7η Τέχνη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eχοντας για πρωταγωνιστή τον Ρώσο πρώην ροκ σταρ Πιοτρ Μαμόνοφ στον ρόλο ενός κάτισχνου ιδιόρρυθμου μοναχού ο οποίος θαυματουργεί σε ένα νησί στην παγωμένη Λευκή Θάλασσα, ο σκηνοθέτης Πάβελ Λουνγκίν εκπλήσσει τους οπαδούς του με το λιγότερο αρρενωπό από τις άλλες του ταινίες αλλά παράδοξα συναρπαστικό “Νησί” – μια παραβολή για την πίστη και τη λύτρωση», έγραψε το περιοδικό Variety για την ταινία «Το νησί» του Ρώσου Πάβελ Λουνγκίν. Η ταινία προβλήθηκε στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Αθήνας που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και φιλοξενείται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο πίσω από το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Οι τίτλοι των ταινιών και τα ονόματα των σκηνοθετών (Ξαβιέ Μποβουά, Πιερ Πάολο Παζολίνι, Αντρέι Ταρκόφσκι, αδελφοί Νταρντέν, Κριστιάν Μουνγκίου) που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της Κινηματογραφικής Λέσχης καταδεικνύουν το στίγμα που θέλουν να δώσουν οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής: το άνοιγμά της στους πολίτες της Αθήνας με ταινίες ποιότητας, που μπορούν να ψυχαγωγήσουν με την ακριβή σημασία του όρου. Δηλαδή, ταινίες που μπορούν να προσφέρουν δύο ευχάριστες ώρες υψηλής αισθητικής και να δώσουν ερεθίσματα για στοχασμό. Χαρακτηριστικά, στα μέσα Ιουνίου θα προβληθεί μια ταινία του Iνγκμαρ Μπέργκμαν, πιθανότατα «Η έβδομη σφραγίδα».

Πιο συγκεκριμένα, η Κινηματογραφική Λέσχη οργανώνεται στο νεοκλασικό κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Ρουφ (οδ. Μεγ. Βασιλείου 15, παράλληλος δρόμος πίσω από το κτίριο του Μουσείου Μπενάκη). Κάθε ταινία προλογίζεται από τον σκηνοθέτη και κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρα Πέτρο Μινώπετρο και μετά την προβολή ακολουθεί ένας πρώτος σχολιασμός, ως αφορμή για συζήτηση με το κοινό, από τον πατέρα Πέτρο, τον διδάκτορα Θεολογίας και φιλόλογο Διονύσιο Σκλήρη και τον διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής πατέρα Βασίλειο Χριστοδούλου. Την τελευταία προβολή, της ταινία του Κριστιάν Μουνγκίου «Πίσω από τους λόφους», παρακολούθησαν περί τα 150 άτομα. «Στην επιλογή των ταινιών θέλουμε να συνδυάσουμε τον κλασικό κινηματογράφο με τους σύγχρονους νέους δημιουργούς», ανέφερε στην «Κ» ο πατέρας Πέτρος Μινώπετρος.

«Η ναρκισσιστική θεώρηση ότι όλος ο πολιτισμός εξαντλείται εντός των τειχών μας -των εκκλησιαστικών τειχών-, σαν να μην έχει κανείς άλλος τίποτα να πει και να προσφέρει, δίνει μια αίσθηση διαζυγίου της Εκκλησίας από τους έξωθεν των θυρών της φορείς πολιτισμού και μεταφέρει ένα κλίμα φοβικής άρνησης του διαλόγου, απροθυμίας συμπόρευσης, καχεκτικής μειονεξίας μας», τονίζει, μιλώντας στην «Κ», ο πατέρας Βασίλειος, διαφωνώντας με την άποψη ότι η Εκκλησία αρνείται τον διάλογο. Αντίθετα, η Εκκλησία επιθυμεί τον διάλογο, γεγονός που καταδεικνύεται και από τους στόχους του Πολιτιστικού Κέντρου. «Μέσα στο 2014 θα προγραμματίσουμε εκδηλώσεις με άξονα την ποίηση, τη λογοτεχνία, την τέχνη γενικά σε διάλογο με την Εκκλησία», αναφέρει. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται διήμερα εκδηλώσεων λόγου και μουσικής αφιερωμένα στον Ελύτη και τους Σκιαθίτες λογοτέχνες Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη, με την ηγεσία του Πολιτιστικού Κέντρου να δείχνει τη διάθεσή της να εκπλήξει όσους μέχρι τώρα έχουν την πλάνη ότι οι εκδηλώσεις της Εκκλησίας είναι βαριές, μονότονες και… μονόχορδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT