Υπερ-πανσέληνος: μέγα πλήθος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή δεν ήταν απλώς μία ακόμα πανσέληνος, αλλά η «υπερ-πανσέληνος» του 2014! Σύμφωνα με τη NASA η προχθεσινή πανσέληνος ήταν έως και 14% μεγαλύτερη και 30% πιο λαμπρή από το συνηθισμένο.

Ολα αυτά ήταν λεπτομέρειες για τους χιλιάδες Αθηναίους που ξεχύθηκαν στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αποφασισμένοι να ζήσουν με κάθε τρόπο την εμπειρία της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Και όταν λέμε «με κάθε τρόπο», το εννοούμε: σκαρφάλωσαν κακοτράχαλες πλαγιές στου Φιλοπάππου, στον Αρειο Πάγο και στην Πνύκα, ακινητοποιήθηκαν για να πετύχουν την τέλεια φωτογραφία όταν το φεγγάρι σηκώθηκε πάνω από την Ακρόπολη (ο Ιερός Βράχος φωταγωγήθηκε αργότερα από το κανονικό, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία έκπτωση στη φαντασμαγορία), υπέμειναν τις γνωστές δυσάρεστες όψεις των μαζικών εκδηλώσεων – ειδικά σε περιοχές όπου είχαμε τη συνύπαρξη τροχοφόρων και πεζών, αποδείχθηκε καθόλου ρομαντική (Θησείο).

Ως προς την απεργία των αρχαιοφυλάκων (διεκδικούσαν αμοιβές για την εκτός ωραρίου εργασία τους), η επίδρασή της στις 110 προγραμματισμένες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα ήταν μάλλον περιορισμένη. Στις πιο «ακραίες» περιπτώσεις, το πρόγραμμα τροποποιήθηκε είτε ως προς το ωράριο (χώροι έκλεισαν νωρίτερα) είτε ως προς τον τόπο διεξαγωγής, καθώς εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας έκλεισε στις 8 το βράδυ και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντίστοιχα, το Μουσείο των Δελφών έκλεισε στις 8 αντί στις 10 και η εκδήλωση μεταφέρθηκε στον μώλο της Ιτέας. Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσε και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ο οποίος βρέθηκε στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου για να ακούσει τον Μάριο Στρόφαλη στο πιάνο.

Και του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT